Ørjan på hovedorgelet

Uten Norsk tipping ville jeg nok ikke blitt organist

Kjærlighet førte Ørjan Johansen til København for 26 år siden. Kjærligheten til orgelet i Helligåndskirken. Han startet som assisterende organist, og er i dag en av to fastansatte organister. Han betjener også klokkespillet. Vi besøkte ham før en av konsertene under serien «Vinterklange» og før kirken lukker for renovering i to år. Den siger nemlig ned i den ene siden.

Ørjan kommer fra Brønnøysund, og er utdannet i klassisk musikk i Tyskland. Han beveget seg sørover via stillinger i Narvik, Bodø, Fauske og en tid i Nidarosdomen før han endte i København. 

Orgelet i Helligåndskirken

Det store orgelet i Helligåndskirken er bygget av nordmannen Knut Olsen (senere Knud Olsen) i 1876. Han var en husmannssønn som ville ut i verden. Og det kom han. Med sine 75 stemmer og knapp 5.000 piper er det et av landets største og bedste orgler, verdensberømt for sin romantiske og symfoniske klang. Helligåndskirken ble oppført i forbindelse med Helligåndshuset som er en rest av Helligåndsklosteret. Huset ble bygd i slutten av 1200-tallet som sykehus for syke, gamle og fattige. 

Mye av det opprinnelige er bevart, men nå trenger kirken til å renoveres. Under byggeperioden vil de ha aktiviteter i den delen som har vært sykehus og som ofte har vært leid ut til blant annet konserter, designutstillinger og boksalg. 

Hellige

Hva fikk en gutt langt nord på Helgelandskyste‚Äčn til overhodet å interesse seg for orgel? Jo, hans far vant 12 rette på tipping og kjøpte et elorgel som 6-åringen fant interesse i. Uten det ville han neppe endt som han gjorde.

Det viste seg mulig å få privatundervisning som gutten gikk til, deretter hadde han gode lærere i Trondheim, blant andre Bjørn Andor Drage. Som 16-årig tok han gymnaset på 6 måneder. Noen må ha holdt hånden over ham for til muntlig eksamen kom han opp i «Vildanden» av Henrik Ibsen, én av de tre bøkene (ut av 15 som var pensum) han hadde nådd å lese. I Stuttgart oppholdt han seg i to år fra han var 20. Her tok han master i orgelspill og lærte seg tysk på egen hånd. Blant hans største favoritter er komponistene og organistene Bach, Max Reger og Widor.

Helligåndshuset

Ørjan har en variert hverdag fylt av alt fra konserter til musikalske andakter og kor. Målet hans er å bringe musikk inn i livene til folk. Hans arbeid med barnekor omtaler han som spesielt givende, ettersom han bidrar til å forme kulturell identitet gjennom musikk. Torsdag 29. februar spiller han til konsert hvor koret i Helligåndskirken fremfører Fire Salmer av Edvard Grieg. Dessuten kan man høre et sjeldent oppført verk PSALMUS XVIII af Oddvar S.Kvam. På programmet er også orgelværker af Grieg og Sandvold. Og hele herligheten er gratis!

Mer om kirken og orgelet: Velkommen | Helligaandskirken