foto av Jon Fosse - Foto:Agnete Brun
Agnete Brun

Nobelprisen til Jon Fosse

Den norske forfatter og dramatiker Jon Fosse vant årets Nobelpris i litteratur. Fosse har skrevet romaner, dikt, barnelitteratur, essay og skuespill, i tillegg til at han har oversatt og gjenfortalt flere klassiske verk. Han er blant de mest spilte nålevende dramatikerne i verden, og er ofte omtalt som «den nye Henrik Ibsen».

Selv skriver Fosse på nynorsk. Teaterstykkene hans er oversatt fra nynorsk til mer enn 50 språk. Han får Nobelprisen i litteratur «for hans nyskapende dramatikk og prosa som gir stemme til det usigelige», som det heter i begrunnelsen til juryen.

I Danmark er det forlaget Batzer & co som utgir hans bøker. Jannie Jensen og Arild Batzer på forlaget oversetter selv bøkene. 

Bøker av Jon Fosse
Foto:Batzer & co

I 2014 ble trilogien Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd gitt ut samlet, og for denne ble Fosse tildelt Nordisk råds litteraturpris. Det mest omfattende verket Fosse til nå har skrevet er 'Septologien' som består av 7 bind samlet i tre bøker. Handlingen utspiller seg i løpet av adventstida, der menneskene venter på Kristi komme. Leseren blir igjen introdusert for en hovedperson ved navn Asle. Her møter vi den aldrende maleren og enkemannen Asle, men òg en annen maler ved navn Asle, som er alkoholiker og vurderer å ta sitt eget liv. Leseren følger to skjebner som krysser hverandre, men som også kan tolkes som to ulike variasjoner av ett liv.

Fosse har omtalt den særlige teknikken sin med repetisjoner som «langsom prosa». Gjennom alle disse sju bøkene peker Fosse mot en åndelig helhet som forener motsetningsforholdet til alle i livet. Her finner du mer om hans forfatterskap og liv.

10. desember utdeles prisen under en seremoni i Stockholm. Den 7. desember holder Fosse sitt Nobelforedrag samme sted. Dette foredraget strømmes fra Nobelstiftelsen: Streams during Nobel Week 2023 - NobelPrize.org 

Dessuten vil Det Vestlandske teater i Bergen fra 8. desember kl. 12 vise opplesning av alle Fosses teaterstykker i en maratonsending som skal strømmes på NRK i 40 timer! Dette vil kunne ses utenfor Norge: Teater set opp Jon Fosse ord for ord – blir 40 timar direkte­sending på TV – NRK Kultur og underholdning