Norsk fjell

Hva mener danskene om Norge og nordmenn?

Hva forbinder dansker med nordmenn? Hva vil danskene helst oppleve i Norge? Og hvor mye kjennskap har danskene egentlig til norsk kultur og underholdning? Ambassaden gjennomførte i 2020 en omdømmeundersøkelse hvor vi undersøkte nettopp dette. I denne artikkelen tar vi for oss noen interessante og morsomme funn!

Hva forbinder dansker umiddelbart med Norge og nordmenn?
Ved spørsmål om hva dansker umiddelbart forbinder med Norge og nordmenn, er de gjennomgående svarene blant annet natur, fjell, fjorder, ski, olje og snø. Den nasjonalromantiske klisjeen lever i beste velgående med andre ord. Et morsomt svar var ‘myseost’ (brunost). Ganske mange forbinder også Norge med å være dyrt. Enkelte assosierer nordmenn med å være ‘fulle’ og ‘rike’. Heldigvis tenker andre dansker på nordmenn som ‘rare’ (fine), dejlige, hyggelige og broderfolk!

imageknwmq.png

Bak ordskyen er det også andre gøyale funn. Én bitter danske forbinder Norge og nordmenn hovedsakelig med da «de drak vores udenrigsminister Hækkerup fuld og snød os for en stor del af Nordsøen». Én hypermoderne danske mener Norge er «ca. 50 år bagud», og en annen mener at nordmenn «siger god morgen hele dagen». Mange forbinder nordmenn med ski og håndball - men med fotball er det verre: «Defensiv fodbold» og «Fodboldtosser» hevder andre. Selv ikke Erling Braut Håland har klart å gjøre opp for det.

Hvilke navn kjenner dansker til innenfor norsk kunst og underholdning?
Når det gjelder danskenes kjennskap til norsk kunst og underholdning var de overordnede svarene en god blanding av norsk høykultur og populærkultur med hovedvekt på musikk og litteratur. En god del dansker svarer at de har kjennskap til Edvard Munch, Edvard Grieg, Knut Hamsun, Ludvig Holberg og Henrik Ibsen.

image3dag5.png

Av nyere populærkultur nevner mange blant annet A-ha, Sissel Kyrkjebø og Jan Teigen. Overraskende mange har kjennskap til den norske NRK-klassikeren Fleksnes, og 8% kjenner til TV-serien Skam eller skuespillere fra Skam. Vi trodde faktisk at kulturkunnskapen var større etter Skam-feberen som var høy her til lands. De unge har dårligst kjennskap til norsk kultur og underholdning, og forbinder Norge i større grad enn befolkning med å være et kaldt og dyrt skisted.

Hva vil dansker helst oppleve i Norge?
Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at flest dansker svarer at de aller helst ønsker å oppleve naturen i Norge. Danskene ønsker nemlig å oppleve fjell, fjorder, midnattssol, hvaler, nordlys og snø. Videre vil danskene også oppleve å gå på tur, fjellvandring, stå på ski og seile.  

imageu4ark.png

I tillegg står Oslo by høyt på listen over hva danskene vil oppleve i Norge. Nord-Norge, Bergen og Trondheim kommer også godt ut. Én person kunne godt tenke seg å oppleve «at jeg havde råd til at være der mere end ½ dag». Da kan vi anbefale å pakke med seg telt og campingutstyr, og benytte seg av allemannsretten til å nyte naturen!

Hva utmerker Norge og nordmenn seg positivt med?
Ved spørsmål om hva Norge og nordmenn utmerker seg positivt med, peker mange dansker på natur, penger/økonomi, fjell, snø, sport, ski, håndball, fisk, ski, olje, elbiler og miljø. En rekke dansker hevdet at nordmenn utmerker seg – med fare for selvskryt - ved å være vennlige, gjestfrie, flinke, positive og med god humor! Samtidig mener nesten 7 % at nordmenn utmerker seg hovedsakelig ved å ligne dansker eller være lette å forstå. Hele 15 % mener også at nordmenn er gode idrettsutøvere (og det er ikke bare ski!)

Til slutt skal det nevnes at den yngste delen av den danske befolkningen er de som raskest slår over til engelsk når de møter nordmenn, men de har samtidig størst tro på fordeler ved økt samarbeid mellom Norge og Danmark, noe som er nokså positivt for fremtidig samarbeid!

 

 

Photo credit: Håvard Myklebust - Visit Norway