Nei, ambassaden kan ikke bistå med oversettelse av dokumenter.
Trenger du en statsautorisert translatør kan du kontakte Statsautoriserte translatørers forening.
Apostille er et stempel som påføres et dokument for å gjøre det rettskraftig. Apostillestempelet bekrefter at norsk offentlig funksjonærs underskrift på et dokument er gyldig, og at vedkommende er innehaver av den stillingen som er angitt i dokumentet. Apostillestempelet bekrefter ikke at innholdet i dokumentet er riktig. For at et norsk dokument skal være gyldig i utlandet, må det ha et apostillestempel.
Norge og Hellas er begge parter i apostillekonvensjonen, noe som betyr at et norsk dokument kun behøver å påføres apostille for å være rettskraftig i Hellas og vice versa.
Det er Statsforvalteren som påfører apostille på norske dokumenter.
For mer informasjon om apostille på norske dokumenter, gå til Statsforvalterens nettsider. For greske dokumenter, se det greske innenriksministeriets nettsider og HCCHs nettsider.
Ja, fra 1. januar 2020 er det tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske: Norge tillater dobbelt statsborgerskap fra 1. januar 2020
Vær oppmerksom på at hvis du ble norsk automatisk da du ble født og ikke har bodd i Norge i minst to år eller i et annet nordisk land i minst syv år før du fyller 22 år, vil du fortsatt miste det norske statsborgerskapet ditt automatisk når du fyller 22 år. Disse reglene vil ikke bli endret. Slik søker du om å beholde det norske statsborgerskapet før 22 år.
Hvis du ble norsk automatisk da du ble født, men ikke har bodd i Norge i minst to år eller i et annet nordisk land i minst syv år før du fyller 22 år, vil du miste det norske statsborgerskapet ditt når du fyller 22 år. Dette gjelder bare hvis du også er statsborger av et annet land, f.eks hvis du også er også gresk eller kypriotisk. Hvis du bare er norsk statsborger, vil du beholde det norske statsborgerskapet ditt selv om du aldri har bodd i Norge.
Hvis du er i denne gruppen som kan komme til å miste det norske statsborgerskapet og du ønsker å beholde det, må du søke om å beholde det norske statsborgerskapet før du fyller 22 år.
Her har vi samlet informasjon blant annet om skatteavtalen mellom Hellas og Norge, nettbasert norskundervisning og norske nettverk.
Skal du flytte fra Norge til Hellas, må du melde fra til Skatteetaten.
Du må melde flytting når du skal oppholde deg i utlandet i minst seks måneder.
Fyll ut skjemaet Flyttemelding og send det til skattekontoret, tidligst 14 dager før du reiser. Skjemaet finner du på Folkeregisterets nettsider.
Informasjon finnes på hjemmesiden til Mattilsynet.
Er du registrert bosatt i Norge, kan du ha din norsk registrerte bil i Hellas inntil 6 måneder i løpet av en 12-måneders periode. Kraftige bøter gis ved overtredelse.
Ønsker du å bruke bilen mer enn 6 måneder ila 12-måneders periode, må den registreres hos greske myndigheter for utstedelse av greske bilskilt. Skatt og avgifter må betales.
For mer informasjon se følgende sider;
Car registration in another EU country - Your Europe (europa.eu)
og
En bilforhandler vil hjelpe deg med nødvendige dokumenter (inkludert evt skatt og avgifter som må betales). Se ellers informasjon hos greske myndigheter;
- Greek government’s pages on the issue of buying and selling motor vehicles in Greece
Informasjon om hva du kan gjøre ved tap av førerkort kan du finne på Vegvesenets hjemmesider.
Nordmenn har som alle EØS og EU-borgere rett til å arbeide, studere og bosette seg i andre land i EU. Les mer om muligheter, plikter og rettigheter her.
Du har lov til å ta med deg produkter for ditt personlige helsebruk – slik som medisiner, kosttilskudd, antiseptiske midler, medisinsk utstyr osv, under ansvar og tilsyn av greske Statens Legemiddelverk (Ethnikos Organismos Farmakon – EOF).
Du kan ta med akkurat nok av hvert produkt for å dekke behov under oppholdet, men må ha med legeerklæring som angir nødvendig mengde under oppholdet, samt en kopi av den relevante resepten.
Dette gjelder alle reseptpliktige legemidler: A-resept (legemidler som inneholder narkotiske stoffer), B-resept og C-resept.
Når det gjelder medisinsk bruk av cannabis eller medisinsk marihuana må produktet ha blitt godkjent i Norge eller ditt opprinnelsesland som et legemiddel, og du må ha med deg din personlige statsautoriserte lisens for å bruke det, offisielt oversatt til engelsk eller gresk.
Produktene må pakkes i originalbeholderne med trykt resept samsvarende med navnet på passet ditt permanent festet på beholderen. Reseptfrie legemidler trenger ikke dette.
Hvis du må ta metadon eller buprenorfin under oppholdet i Hellas, vennligst ta kontakt med det passende utleveringsbyrået på følgende e-post: okana@okana.gr
For mer informasjon, eller i tilfelle av problemer ved innreise og/eller opphold i Hellas, vennligst ta kontakt med den greske Statens Legemiddelverk (EOF).
Tel.nr.: +302132040285 / 225 / 000, eller på e-post: clearance@eof.gr & relation@eof.gr
For å få tillatelse fra tollen for medikamenter eller kosttilskudd må du ta med eller sende den følgende dokumentasjon til EOF:
- Egenerklæring på at legemidlet er til personlig bruk og at underskriveren tar fullt ansvar for alle eventuelle hendelser. Dette legemidlet må ikke inneholde forbudte stoffer.
- Signert legeresept der legemidlet og sykdommen er identifisert
- Fakturaen eller kvittering for produktene
Søknaden og erklæringen som må fylles ut finner du (på gresk) her: Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων - Ανακοινώσεις (eof.gr) og må sendes til: protokollo@eog.gr med fakturaen og resepten.
Ambassaden kan ikke bistå utover den gitte informasjon og du må selv henvende deg til EOF videre bistand eller spørsmål.
De aller fleste reiser til Hellas går uten problemer, men engang i blant dukker det opp utfordringer. På siden "Når uhellet først er ute" vil du finne nyttige råd og informasjon.
Ja, hvis du skal oppholde deg i mer enn 3 måneder, må du registrere deg hos gresk politi. Vennligst gå til din nærmeste politistasjon i Hellas og spør om hvilken fremmedavdeling du må registrere deg på. Informasjon om registreringsordningen finnes på Registering your residence abroad – Greece.
For mer informasjon, kontakt utenlandsavdelingen hos gresk politi, e-post ad_omg.bu1@astynomia.gr eller den greske ambassaden i Oslo.
Nei, ambassaden har ikke vigselsrett, men norske borgere kan gifte seg i Hellas. Ekteskapet vil være godkjent etter norsk lov.
For mer informasjon, se Folkeregisterets sider om ekteskap i utlandet og nettartikkel om giftemål.
Here we have shared some of our most frequently asked questions in English.