I tillegg til å forsterke det gode forholdet mellom Norge og Danmark, var hensikten med besøket å bidra til økt næringslivssamarbeid. Se egen artikkel om næringslivskonferansen.
Etter en flott velkomstseremoni med æresgarden og seksti (!) hester og ryttere fra Gaarderhusarregimentet, deltok kongeparet på en privat lunsj på Amalienborg slott og på åpningen av næringslivskonferansen på Dansk Industri hvor også Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltok.
Under kveldens store festmiddag på slottet kom Kong Harald blant annet inn på at vi nordmenn lar oss inspirere av danske arkitekter og designere, at danskene trives i fjellheimen vår og at det er viktig å hegne om det nordiske språkfellesskapet. Og selv om vi har slåss og kriget ustanselig tidligere, er Norden i dag en av de mest samstemte og fredelige regioner i verden.
Det var et staselig syn å se de eneste aktive kongeskipene i verden ankomme Aarhus sammen. Vår egen ambassadør fulgte kongeparet under deres opphold i Danmark og hadde gleden av å være med på skipet. Etter at Kong Harald åpnet næringslivskonferansen 'Danmark og Norge - sterkere sammen' på Dokk1, møttes kongeparet og kronprinsparet med norske studenter. Aarhus er et populært studiested for nordmenn, spesielt innen medisin, arkitektur og forretninger. Det ble en sann fest med samtale og taler.
Lunsjen på Aarhus Rådhus ble en flott opplevelse. Det må være et av de få rådhus i verden hvor 40-50 personer besøker det daglig. Det er tegnet at Arne Jacobsen og Eric Møller med utvendige marmorplater fra Porsgrunn. Borgmester Jacob Bundsgaard understreket de gode relasjoner mellom landene i sin velkomsttale.
LiteratureXchange er Danmarks største litteraturfestival. Her deltok de kongelige under en samtale mellom forfatterne Linn Ullmann og Naja Marie Aidt om forholdet mellom liv og litteratur.
Før samtalen holdt Dronning Sonja en tale. - Litteraturen hjelper oss til å forstå og reflektere over den verden vi lever i, sa Dronningen. - Å lese om andre menneskers liv gir oss en dypere innsikt og evne til innlevelse. Og vi erfarer at vi ikke står alene med våre tanker og følelser.
Det offiselle besøket sluttet med en mottakelse på Kongeskipet for 90 personer som har bidratt til besøket eller arbeider med kultur, næringsliv eller forsvar i Aarhus og omegn. Den varme sommerkvelden ble fint avrundet med skjønn operasang fra fire norske studenter fra operakademiet i København.
Lenker til de to kongehusenes artikler:
Offisielt besøk i Danmark - Det norske kongehus - København
Sterkere sammen - Det norske kongehus - Aarhus
Det danske kongehus har publisert 15 artikler fra 15.-18. juni, du finner de her:
Nyhedsarkiv (kongehuset.dk)
Vi har vært med til å planlegge deler av besøket, men vi har ikke gjort det alene. Vi kan ikke rose våre samarbeidspartnere Dansk Industri, Dokk1, Aarhus kommune, LiteratureXchange og Aarhus Universitet nok - tusen takk for all hjelp og for en enorm løsningsorientert innstilling!