Blå stue - Foto:Ambassaden
Fra den blå stuen har man utsikt til magnoliatreet Thorvald Stauning plantet i 1934. Ambassaden

Ambassadørens residens

Ambassadørboligen i Valeursvej i Hellerup rommer mer enn flotte, lyse stuer og ekte funkisstil. Huset var nemlig opprinnelig en gave fra det danske folk til Danmarks første sosialdemokratiske statsminister, Thorvald Stauning, i anledning hans 60-årsdag i 1933.

Ambassadørbolig i mørket
Ambassadørboligen er julepyntet i vinternatten. Foto:Trygve Skogseth

Fra statsministerbolig til ambassadørbolig

Funkisvillaen ble bygget etter at en landsinnsamling blant danskene finansierte oppførelsen av huset i 1934. Et magnoliatre som Stauning selv plantet samme år, har på 85 år vokst seg stort og dekker en betydelig del av hagen. Treet pyntes årlig med julelys om vinteren, mens det blomstrer flott om sommeren. Etter at den norske stat kjøpte villaen i 1991, har villaen fungert som ambassadørbolig og representasjonslokaler for den norske ambassadøren til Danmark.

Det krevde imidlertid betraktelige oppgraderinger da man ønsket å beholde boligens opprinnelige arkitektur og historiske betydning, samtidig som man utvidet byggets andre etasje slik at ambassadøren fikk en privat residens. Arkitekt Susanne Kongsteds resultat betraktes som så velintegrert at man kun ser skillelinjen innendørs der den opprinnelige parketten stopper og den nye begynner.

Magnoliatreet både høst og vår
Magnoliatreet pryder store deler av hagen, og er vakker både på sommeren og på høsten. Foto:Ambassaden

Ildsjelene bak boligens daglige drift

Å drifte og vedlikeholde et hus på 929 kvm skjer ikke av seg selv. To ildsjeler som gjør en uvurderlig innsats med å holde ambassadørboligen velholdt og flott er vaktmester/ sjåfør Allan Jørgensen og husholderske Louise Jølver. Mens Allan driver med de større fysiske vedlikeholdsprosjektene i bolig og hage, sørger Louise for det daglige vedlikeholdet av funkisvillaen. Dette inkluderer interiør, blomsteroppsett, borddekking, rengjøring og at gjennomføringen av selskaper og arrangementer i residensen går som smurt.

Med utdannelse som teaterskredder og bakgrunn fra mote- og restaurantbransjen, er Louise en ekspert på både estetikk og verdien av god service. Louise forteller at det som står høyest på hennes prioriteringsliste er at alle gjester skal føle seg velkommen i residensen, og at gjestfriheten dermed kan bidra til å fremme dansk-norsk samarbeid. Louise tar imot alle typer gjester – alt fra havbiologer som har kommet direkte fra fisketur til stivpyntede diplomater klar til middagsselskap -  og det legges til rette for at alle skal føle seg hjemme i like stor grad.

Louise setter fram glass
Louise gjør ofte residensen klar til mottakelse av gjester. Foto:Ambassaden

Det er aldri et stille øyeblikk i huset – om det så er besøk av håndverkere, ambassadørens familie eller kunstnere som kommer innom for vedlikeholdsarbeid. Og det er akkurat slik Louise liker det. Hun er nemlig glad i selskap, og latteren sitter løst mens hun sprudlende forteller om sin varierte hverdag.

Kunster pusser metallstenger i sitt kunstverk
Kunstner Cecilie Moi Sindum er innom residensen for å pusse et kunstverk hun har laget for residensen - en metallkonstruksjon med magnoliablomster. Foto:Ambassaden
Kunstverk med glassmagnoliablomster
Magnoliainstallasjonen i glass og metall ferdig konstruert. Et høstpreget magnoliatre kan sees i bakgrunnen ut av vinduet. Foto:Ambassaden

Huset prydet av norsk design

I motsetning til Staunings tunge klunkemøbler, prydes ambassadørens residens i dag av flott norsk kunst og designmøbler. De gjennomgående stuene er malt i duse farger med ulike temaer – lys lilla, grønn, blå og rosa. Det bringer assosiasjoner til norske fjorder, skog, hav og midnattssol. Sofaene fra Norway Says og kunstverkene etterlater deg med et inntrykk av at man har bragt et lite stykke Norge til Danmark. Det blir rett og slett «hjemmekoselig».

Gang og stue
Residensens velkomsthall, samt en av stuene. Foto:Ambassaden
To bilder - Peis og piano
Den ene stuen har originalpeis fra Staunings tid. Den andre stuen har et nydelig flygel der det kan holdes intimkonserter. Foto:Ambassaden
Kunstverk
I velkomsthallen finner man enda et kunstverk av Cecilie Moi Sindum. Det mange små lysene skal forestille glasshender. Foto:Ambassaden

Huset har også vært bebodd av en annen velkjent danske, nemlig skipsrederen Mærsk Mc-Kinney Møller. Den største oppgraderingen han gjorde mens han bodde i Valeursvej mellom 1947 og 1981, må nok ha vært oppførelsen av svømmebassenget. Svømmehallen har i dag blitt ombygd til et stort konferanserom/ spisestue og har blitt en naturlig integrert del av funkisvillaen. Mens gjestene nyter middagen ovenpå, kan man ta en tur ned i kjelleren og se hvordan bassenget har blitt ombygget til et praktisk oppbevaringsrom med de originale blå bassengflisene på gulv og vegger.

Spisestue
Under Mærsk Mc-Kinney Møllers tid på Valeursvej fungerte dette rommet som svømmebasseng. I dag er det ombygget til en spisestue. Foto:Ambassaden

Dobbel dansk kulturarv

Den norske ambassaden i København er stolt over å kunne huse mennesker i et bygg som er en dobbel del av dansk kulturarv. Både at huset i seg selv er et historisk eksemplar på dansk funksjonalisme, men også fordi mennesker som har tatt en stor del i Danmarkshistorien har bodd under villaens tak. I dag benyttes ambassadørboligen flittig til ambassadens besøk og arrangementer gjennom hele året.