17.mai - Foto:Petter foss
Petter foss

Statsborgerskap

Alle som er født etter september 2006 blir automatisk norsk hvis mor eller far er norsk. Fra og med 1. januar 2020 er det tillatt å ha flere statsborgerskap i tillegg til det norske. Det er kun ambassaden i Stockholm som tar imot søknader knyttet til statsborgerskap i Sverige.

Fra og med 1. januar 2020 er det tillatt å ha flere statsborgerskap i tillegg til det norske. For informasjon om dobbelt statsborgerskap, les her.

Søknader knyttet til statsborgerskap - gjenerverv, fedremelding og bibehold (les mer om dette i lenkene nedenfor) - registreres på UDIs søknadsportal på nett. Søknaden er ikke innlevert før du har fått tid for innlevering av dokumentasjonen på ambassaden.

Ambassaden har nå åpnet opp for innlevering av dokumentasjon til søknaden knyttet til statsborgerskap. Husk at du må bestille tid for å innlevere dokumentene ved ambassaden. Dette kan du gjøre via vårt bookingsystem når du legger inn din søknad i UDIs søknadsportal. Dersom du allerede har registrert din søknad, må du logge deg inn på søknadsportalen for å bestille tid. 

Vi vil gjøre oppmerksom på at det kan bli en del ventetid, da det er mange som ønsker å innlevere dokumentasjon. Det er fortsatt lang ventetid for søknad om pass og personnummer, da ambassadens publikumsmottak var stengt i mange uker på grunn av spredningen av Covid-19.

For øvrig er det Utlendingsdirektoratet (UDI) som er fagmyndighet for statsborgerskap i Norge, og som kan svare på spørsmål om regelverk, utfylling av søknad samt nødvendig dokumentasjon knyttet til søknader/meldinger om statsborgerskap.