Ambassaden vil kunne bistå norske statsborger eller andre personer som har lovlig opphold i Norge ved tap av pass eller andre identifikasjonspapirer.
Vennligst ta kontakt med ambassaden så snart som mulig. Hvis det er behov for nødpass, må man søke om det.
Den norske ambassaden i Reykjavik kan besøkes i Fjólugata 17, 101 Reykjavik, og nås på telefon (+354) 520 0700. Utenom vanlig kontortid (9-16) blir du viderekoblet til Utenriksdepartementets operative senter, som vil kunne håndtere hastesaker.
Se også ambassadens punkt om utstedelse av pass.
Nordmenn skal kunne forvente bistand fra islandske helse- og sosialmyndigheter i henhold til EØS- avtalen og Nordisk konvensjon om sosialhjelp og sosiale tjenester.
Helsehjelp
Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bør du ha med deg dersom du skal besøke Island.
Helsetrygdkortet gir deg rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller hos behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg. Du har rett til dekning på samme vilkår som landets innbyggere, og du må betale de samme egenandelene som landets innbyggere. Helserettighetene du har etter EØS-avtalen kan imidlertid være begrenset. Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet.
Les mer om helsetrygdkortet her.
Sosialhjelp
I henhold til Nordisk konvensjon om sosialhjelp og sosiale tjenester skal islandske myndigheter bistå nordmenn på lik linje med islandske borgere ved behov for sosialhjelp: "En norsk statsborger eller en som har lovlig opphold i Norge, som under lovlig midlertidig opphold på Island får et umiddelbart behov for sosialhjelp og sosiale tjenester, skal motta slik hjelp etter landets lovgivning som behovet for hjelp tilsier".
Dette medfører at ambassaden vil henvise nordmenn, som under et besøk til Island får akutt behov for sosial hjelp, til islandske myndigheter. Ambassaden vil imidlertid kunne bistå vedkommende i å lokalisere og kommunisere med riktig myndighetsinstans.
Nordisk konvensjon om sosialhjelp og sosiale tjenester kan leses i sin helhet her.
OBS! Fra mandag 3. februar 2020 kan du registrere søknader om bibehold, gjenerverv og fedremelding i SpN (UDIs søknadsportal på nett). Det er inntil videre ikke mulig å reservere time for å levere søknad og underlagsdokumenter ved norske utenriksstasjoner. Det vil åpnes opp for dette så snart den tekniske løsningen tillater det. Les mer på UDIs nettside her.
Ambassaden tar for tiden ikke i mot søknader om norsk statsborgerskap. Vi oppfordrer alle til å bruke nevnte UDIs søkeportal på nett. Selv om de ter åpnet for dobbelt statsborgerskap er det fremdeles de samme reglene som gjelder for dem som vil søke om norsk statsborgerskap.
Barn av norske statsborgere og nordiske borgere som har bodd i Norge mer enn to år, kan søke om norsk statsborgerskap. Barn som ved fødsel har dobbelt statsborgerskap kan beholde begge hele livet. Imidlertid, dersom man er født i utlandet og aldri har bodd i Norge eller i Norden, må man søke om bibehold av det norske statsborgerskapet innen fylte 22 år. Dersom man ikke gjør dette mister man automatisk det norske statsborgerskapet.
Ved søknad om statsborgerskap må følgende dokumentasjon medfølge:
- Fødselsattest - (afrit af fæðingarvottorði umsækjanda).
- Kopi av søkers norske pass (dersom søker har fått et utstedt tidligere).
- Kopi av fødselsattesten til den (eller begge) av foreldrene som søker får norsk statsborgerskap fra.
- Kopi av vigselsattest dersom far er norsk.
- Dokumentasjon som viser at søker har vært bosatt i Norge.
- Annen dokumentasjon som viser søkers nære forhold til Norge.
Tap av norsk statsborgerskap
Du har tapt ditt norske statsborgerskap dersom du har fått annet statsborgerskap etter å ha søkt om det, eller uttrykkelig har samtykket til å få statsborgerskapet, for eksempel ved å levere melding (før året 2020). Dette gjelder også for barn under 18 år (statsborgerloven § 23). Ambassaden oppfordrer alle foreldre som vurderer å søke annet statsborgerskap for seg selv eller sine barn om å sette seg inn i lokal og norsk lovgivning.
Søknad om å beholde norsk statsborgerskap (bibehold)
Hvis du ble norsk statsborger da du ble født, vil du miste det automatisk når du fyller 22 år hvis du har oppholdt deg for lite i Norge eller Norden. For å unngå at du mister statsborgerskapet må du søke om dette (bibehold av norsk statsborgerskap).
For mer informasjon om kravene og hvordan du søker, gå til Utlendingsdirektoratets nettside. Der fins også informasjon om tap av norsk statsborgerskap.
Fremgangsmåten for å levere søknad om å beholde norsk statsborgerskap (bibehold) er slik:
- Du må registrere søknaden i den elektroniske søknadsportalen til Utlendingsdirektoratet (UDI).
- Du er for tiden ikke mulig å levere søknad om bibehold av norsk statsborgerskap ved ambassaden i Reykjavik.
Nordisk Ministerråds informasjonstjeneste, Info Norden, kan hjelpe deg med å flytte til Island. Hos Info Norden kan du få veiledning om alt fra sykepenger, pensjon, skatt, arbeidsledighetstrygd og stipend til studie- og arbeidsmuligheter.
På Info Nordens nettsider er det informasjon tilpasset deg som skal flytte, studere eller jobbe i et annet nordisk land, f. eks. Island. Her finner du også de nordiske avtalene om privatpersoners rettigheter og flere nyttige opplysninger.
Hvis du ikke har tilgang til Internett, men ønsker å komme i kontakt med en Info Norden-medarbeider, kan du nå dem på følgende telefonnummer:
Norge: Tlf: 21 02 19 99
Ambassaden er behjelpelig med å signere leveattester som NAV krever fra pensjonister og uføretrygdede bosatt i utlandet. Vedkommende som skal ha en leveattest må ringe og bestille tid på ambassaden og deretter møte opp med gyldig legitimasjon.
NB! NAV har besluttet at det ikke vil gjennomføres årlig leveattestkontroll av pensjonister og uføretrygdede bosatt i utlandet. Etter planen skulle leveattestene blitt sendt ut 1. april, men på grunn av Korona-situasjonen og behov for interne omprioriteringer i NAV, avlyses kontrollen i 2020.
Ambassaden i Reykjavík har ikke vigselsrett (man kan altså ikke gifte seg på ambassaden).
Norske utenriksstasjoner som HAR vigselsrett finner man her. Man kan også gifte seg utenlands i norske sjømannskirker.
For nordiske borgere er det imidlertid ikke særlig komplisert å gifte seg på Island, enten borgerlig hos sysselmannen eller i kirken. For mer informasjon om hvordan du går frem kontakter du Sysselmannen i Reykjavik (se opplysninger under "English - Civil marriage" på Sysselmannens hjemmeside) eller den bestemte kirken du ønsker å gifte deg i.
Norske borgere som ønsker å gifte seg på Island, vil vanligvis ha bruk for et dokument som kalles "Attest til bruk ved ekteskapsinngåelse etter utenlandsk rett." Dette dokumentet fås vanligvis utstedt av folkeregisteret på en av de kommende ektefellenes bosted eller tidligere bosted i Norge. Riktig adresse for den enkelte finnes på Skatteetatens hjemmeside.
Oppdaterte og mer spesifikke opplysninger om nødvendig dokumentasjon og andre krav for å inngå ekteskap i utlandet finner man også på Skatteetatens hjemmeside. Husk at det kan ta litt tid å få alle papirer og å avtale bryllupet i en islandsk kirke eller hos sysselmannen, så start planleggingen i god tid. Husk også at den originale vigselsattesten må hentes på Island etter bryllupet og tas med hjem til Skatteetaten. Snakk med den islandske sysselmannen om hvor og når dere kan hente vigselsattesten før dere drar videre.
Det finnes ingen sjømannskirke eller "norsk" kirke på Island. Det finnes imidlertid norsktalende prester som har vært villige til å foreta vielser eller andre kirkelige handlinger for nordmenn.
Den islandske folkekirken v/bispesetet i Reykjavik kan kontaktes via e-postadresse kirkjan@kirkjan.is. Hjemmesiden er www.kirkjan.is.
Konfirmasjon
For deg som ønsker å konfirmere deg mens du er på Island, og helst vil gjøre dette hos en norsk prest, så er det muligheter for å følge Konfirmantforberedelsen over Internett. Selve konfirmasjonen kan gjøres enten i Norge eller på Island.
For ytterligere opplysninger kan du kontakte Sjømannskirkens konfirmasjonstilbud.