Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på en rekke vanlige spørsmål. Finner du ikke det du lurer på her, er du velkommen til å ta kontakt med oss på e-post (emb.reykjavik@mfa.no) eller på telefon +354 520 0700. Husk at ambassadens konsulatavdeling (spørsmål som gjelder pass, statsborgerskap mm.) kun har telefontid mellom kl. 09.00 og 13.00.

 Jeg skal flytte til Norge. Hvor finner jeg mer informasjon om hva jeg må gjøre? Nyttig informasjon om flytting mellom Island og Norge finner du hos Info Norden. For ikke-nordiske statsborgere finnes mer informasjon hos Utlendingsdirektoratet. Har du planer om å bosette deg i Norge kan denne siden gi deg nyttig informasjon: Ny i Norge. Les mer om hva slags dokumentasjon du må ta med deg ved flytting til Norge her.

Jeg skal flytte til Island. Hvor finner jeg mer informasjon om hva jeg må gjøre? Les mer her.

Jeg skal flytte til Norge og har tenkt å ta med meg bilen. Hvilke regler gjelder? Opplysninger på Skatteetatens hjemmeside.

Hvilke regler gjelder for islendinger som vil ta militær lederutdanning i Norge? Opplysninger om dette på ambassadens hjemmeside.

Kan jeg ta med meg hund og katt til Norge? Informasjon, regler og skjema for innførsel av hund og katt finner du hos Mattilsynet.

Jeg vil arbeide i Norge – hvor finner jeg opplysninger om ledige stillinger? Les mer her.

Hvordan fungerer det norske skattesystemet? Hvordan får jeg norsk skattekort? Hvor mye skatt må jeg betale? Informasjon om hvordan man får norsk skattekort og øvrige skattespørsmål finner du hos Skatteetaten.

Jeg har tidligere arbeidet i Norge, men bor nå på Island. Hvordan får jeg ut pensjon fra Norge? Samordning av pensjoner håndteres av Tryggingastofnun. Mer informasjon om pensjoner i Norden finnes også hos Nordisk sosialforsikringsportal.

Jeg utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og har hørt at jeg kanskje ikke er registrert som norsk statsborger lenger. Hva skal jeg gjøre? Dersom du utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og siden ikke har vært bostedsregistrert i Norge, ber vi deg ta kontakt med ambassaden pr. telefon eller e-post.

Jeg skal reise ut i verden. Trenger jeg visum, og hva må jeg tenke på?Utenriksdepartementets landsider finner du oppdatert land- og reiseinformasjon. I tillegg vil du finne offisielle reiseråd der Utenriksdepartementet har funnet det nødvendig å utstede slike, generelle råd og tips til reisende og lenker til mer informasjon, også for de land der Norge ikke er representert gjennom en ambassade. Du finner informasjon om hvorvidt du trenger visum ved å velge "innreise" under det enkelte land.

Jeg vil starte et foretak i Norge. Hva må jeg tenke på? Nyttig informasjon rundt det å starte et foretak i Norge finner du hos Altinn eller Brønnøysundregistrene. I tillegg har Invest In Norway informasjon, tjenester og nettverk som kan assistere utenlandske firma med å etablere seg i Norge.

Vi er et norsk firma som vil selge produktet vårt på Island. Hvilke regler gjelder? Hjelp og informasjon om eksport av produkter fra Norge får du hos Islands handelskammer, Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, Invest in Iceland, Det islandske skattedirektoratet, Det islandske næringsdepartementet, Nortrade.

Vi er et islandsk firma som vil selge produktet vårt i Norge. Hvilke regler gjelder? Hjelp og informasjon om eksport av produkter fra Island og import til Norge får du hos Íslandsstofa og Nortrade.

Jeg skal på ferie til Norge. Hvor kan jeg få turistinformasjon? Informasjon om reiseliv og ferie i Norge finner du hos VisitNorway.

Hvilke regler gjelder for gavesendinger til Norge? Reglene finner du på Tollvesenets hjemmeside.

Hvor kan jeg finne ordbøker som oversetter mellom islandsk og norsk? Islex er en gratis nettordbok fra islandsk til norsk (bokmål og nynorsk), dansk, færøysk og svensk.

Hvor kan jeg finne opplysninger om norskundervisning på Island? Det kan du her