Travel and border information for Norway

Information in Norwegian / English

Trraveler drawing - Foto:Ingrid Asp / ASD
Ingrid Asp / ASD

Nyttig informasjon om reise mellom Norge og Island

Ambassaden får mange spørsmål om reiser til Norge og Island. Vi anbefaler alle å holde seg oppdatert og følge med på disse nettsidene.

- Kan jeg reise til Norge?

Regjeringen åpnet for fritidsreiser mellom Norge og de nordiske landene fra 15. juni, men beholder karantenekrav og innreiserestriksjoner fra regioner med mye smitte, såkalte røde land. Fra og med lørdag 26. september blir Island igjen definert som rødt land, noe som innebærer at alle som reiser fra Island til Norge må i karantene i 10 dager. Her er det mer informasjon om reisekarantene i Norge. Fra midnatt natt til mandag 9. november, gjelder følgende:
Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dersom personen ikke fremviser en slik test, kan vedkommende bli nektet innreise. Kravet skal ikke gjelde for nordmenn, personer som har bosted i Norge eller personer i transitt. Se mer på regjeringen.no. Karantenebestemmelsene gjelder for øvrig både voksne og barn, og selv om man tar en valgfri Covid-test ved ankomst til Norge. Det er foreløpig ikke mulig å være i karantene hjemme hos andre, men det henvises til karantenehotell.

- Kan jeg reise til Island?

Island åpnet for fritidsreiser fra og med 15. juni. Er man bosatt i Norge kan man altså reise til Island på fritidsreise. Fra og med 19. august må alle som ankommer Island betale for og avlegge Covid-test, gå i innreisekarantene i 5 dager og ta en test nummer to. Test nummer to er gratis. Barn som er født i 2005 og senere er unntatt test og karantene. UDs reiseråd om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige forlenges til 15. januar.

Man registrerer seg her før man reiser. Islandske helsemyndigheter anbefaler at man laster ned en smittesporingsapp.

På reise til begge land må man selvsagt ta ansvar dersom man merker symptomer. De fleste flyselskaper krever for øvrig at reisende bruker munnbind. Munnbind kreves dessuten i situasjoner i begge land der man ikke klarer å holde påkrevd avstand. Noen flyselskaper tillater ikke håndbagasje. Det anbefales å reise med gyldig pass.

Her er smittevernråd og karanteneregler som gjelder på besøk i Norge. Merk at det er blitt vanskeligere å få unntak for 10 dager i karantene for utenlandske arbeidere som reiser til Norge. Her er det mer informasjon om endringer i unntak fra karanteneplikten for utenlandske arbeidstakere.

Her er smittevernråd og karanteneregler som gjelder på besøk på Island.

Nordmenn på reise oppfordres til å følge med på UDs reiseråd for Island og til å registrere seg på reiseregistrering.no. Husk å avregistrere deg når du kommer hjem igjen.

Man må selv følge med på flyselskapene, evt. rederiene, og sjekke oppdateringer fra disse og sette seg inn i smittetiltakene de har innført. Selv om det ligger billetter ute, kan det hende at selve flyavgangen er innstilt eller at avgangstider endres. Ta kontakt med flyselskapet eller rederiet dersom man er i tvil.