Min Vigdís

Hele Islands Vigdís fyller 90 år 15. april. Og hun er også min Vigdís. Hvordan jeg kan si det? Mitt første møte med Vigdís skjedde sommeren 1980. Vi møttes ikke fysisk, og jeg snakket ikke med henne, men det var likevel et møte om gjorde sterkt inntrykk.

Sommeren 1980 begynte jeg nemlig som journalist i ukeavisa Vår Framtid. Det aller første oppdraget jeg fikk var å skrive om presidentvalget på Island 29.juni.

Vigdís Finnbogadottir vant over tre mannlige motkandidater og ble med det verdens første direktevalgte kvinnelige president. Jeg husker ennå følelsen av å få lov til formidle noe stort og viktig (riktignok i en ganske liten artikkel). Og jeg husker at bildene av Vigdís gjorde inntrykk. Ansiktet var mildt , men utstrålte samtidig en sterk vilje. Henne kunne jeg ha som forbilde!

Lite visste jeg den gang at jeg 40 år senere skulle komme til Island som norsk ambassadør. Og lite visste jeg  at jeg etter etter så mange år skulle få møte henne i virkeligheten.  Jo, jeg ble starstruck. Og jo, jeg forstod hvorfor jeg oppfattet henne som et forbilde.  Hun er fortsatt et forbilde. Derfor er hun hele Islands Vigdís. Derfor er hun også min Vigdís.

Alle vi på den norske ambassaden roper et høyt og rungende GRATULERER MED DAGEN. Til hamingju, Vigdís.

Skrevet av ambassadør Aud Lise Norheim

Norheim og Finnbogadottir