Female in the workplace - Foto:Andreas Kleiberg
Andreas Kleiberg

Islandsk-norsk næringsveileder

Norges ambassade i Reykjavík og Islands ambassade i Oslo har lansert en bilateral næringsveileder. Den skal gjøre det enklere for norske bedrifter å etablere seg på Island, og for islandske bedrifter å etablere seg i Norge.

 

Det er lett å glemme naboene sine når man vil utvide bedriften og virksomheten til utlandet. Men det er mange næringer som kan kaste et blikk over havet og kanskje øyne muligheter der.

Island og Norge har så mye til felles, og det gjelder også regelverk, for begge landene er EØS-medlemmer, vi er i tillegg med i EFTA og det nordiske samarbeidet. Dessuten er de kulturelle ulikhetene færre enn i mange andre bilaterale samarbeid og satsninger.

Vi har også havet til felles, fiskerier, både tradisjonelle og oppdrett, skipsbygging og høyteknologisk utvikling av fiskemottak, elektriske ferjer og andre miljøvennlige løsninger. Infrastrukturen vår og bygningene våre må tåle værharde omgivelser, noe selskaper i disse to landene har spesiell kompetanse på.

Når det gjelder energi så er Island i verdenstoppen i å produsere grønn kraft fra vann og jordvarme, mens Norge dekker størstedelen av sitt elektrisitetsbehov med vannkraft. Vindkraft er det også en økende interesse for, i begge land.

Ta en kikk på den nye næringsveilederen vår. Kanskje Island - eller Norge - er noe for deg og din bedrift.

Utenriksminister Guðlaugur Þór Þórðarson og ambassadør Aud Lise Norheim

Her er utenriksminister Guðlaugur Þór Þórðarson i samtale med ambassadør Aud Lise Norheim under lanseringen av næringsveilederen. Via storskjerm og Teams fikk vi også med oss våre gode samarbeidspartnere fra Islands ambassade i Oslo på lanseringen.