Cell phones - Foto:MFA
MFA

Risiko for nytt vulkanutbrudd på Reykjanes

I Reykjanes-området, syd-øst for Reykjavik, er det nå seismisk aktivitet og risiko for vulkanutbrudd i nærheten av badeanlegget Den blå lagune og tettstedet Grindavík. Grindavík ble evakuert 10.-11. november og farenivå er oppjustert. Nordmenn på Island oppfordres til å bruke Reiseregistrering.no. Reiseinformasjonen til Island er endret. Les mer her.

Nordmenn på tur til Island oppfordres å lese den endrede reiseinformasjonen, som man finner her.

Dersom en krisesituasjon oppstår, er det islandske myndigheter som er ansvarlig for hjelpearbeidet på stedet. Det er derfor viktig å følge veiledning og råd fra lokale myndigheter. Hold deg orientert om situasjonen gjennom internett, tv og radio.

Gode nyhetskilder på engelsk kan man finne på RÚV og Monitor.

Nyhetskilder på islandsk finner man bl.a. her: RÚV, Vísir og Mbl.is.

I et område på Reykjanes, like ved badeanlegget Den blå lagune/Bláa Lónið og tettstedet Grindavík, er det for tiden seismisk aktivitet som kan føre til vulkanutbrudd. Norske borgere må holde seg oppdatert. Det gjør man via beredskapsmyndighetene, som heter Almannavarnir.  Sjekk også meterologisk institutt og Safe Travel, som begge legger ut oppdatert informasjon på engelsk.

Den blå lagune er for tiden stengt på grunn av jordskjelvaktiviteten. Grindavík ble evakuert 10, og 11. november. Det er droneforbud rundt Grindavík fra og med 12. november. Les mer om det her.

Reisende må også være oppmerksomme på situasjonen på Vatnajökull, i området ved Grímsvötn, der det er tegn til seismisk aktivitet og fare for breflom. Islandsk veivesen har oppdatert informasjon om tilstanden på vei 1 sør for Vatnajökull på sine nettsider.

Nordmenn som reiser på Island oppfordres til å benytte seg av Reiseregistrering, som er et tilbud til reisende om å registrere kontaktopplysninger hos Utenriksdepartementet. Dersom det skjer en alvorlig hendelse, har Utenriksdepartementet mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post.