Ingolf Arnarson i Rivedal - Foto:Petter Jonny Rivedal
Petter Jonny Rivedal

Den siste sildetønna

I slutten av mai arrangeres det en helt spesiell reise fra Norge og til Island. En sildetønne og en familie fra Rivedal legger av gårde til Siglufjörður, og til Sildemuseet i dette fiskeværet med sterk norsk tilknytning.


Som de fleste kjenner til er båndene mellom landene sterke, og de er mange. Helt fra Island ble bosatt, i den såkalte landnåmstiden fra siste halvdel av 800-tallet, og fram til i dag.
Et kapittel i denne felles historien som ikke er så kjent i Norge, er det storstilte sildefisket fra 1800- og ut på 1900-tallet. Norske sildefiskere fulgte stimene langs Islands kyst. Mange av disse fiskerne og ikke minst rederne, var fra Vestlandet. Til og med tønnene som ble brukt til å salte silda i, var produsert av norske bøkkere, og denne produksjonen fant sted i Dale i det som nå heter Vestland fylke.
Den absolutt siste produksjonen av norske sildetønner til Island ble fraktet over Nord-Atlanteren i 1986. En av disse tønnene fra 1986 ramlet ut i fjorden, og den har Petter Jonny Rivedal tatt vare på. Petter Jonny bor i Rivedal ved Dalsfjorden.
Det er også plassen den første landnåmsmannen på Island, Ingolf Arnarson, seilte fra. For islendingene er altså Dalsfjorden i Vestland fylke et helt spesielt sted. I 1961 reiset den islandske staten en flott statue av landnåmsmannen Ingolf i Rivedal. Islendingene har reist den samme statuen midt i Reykjavik.
Petter Jonny Rivedal holder oppsyn med statuen på norsk side. Han sørger for at området er velholdt og flagger med begge flaggene på nasjonaldagene 17. mai og 17. juni.
I 2020 ble Petter Jonny invitert til Island av den islandske ambassaden i Oslo, både for å levere den siste sildetønna, men også som en takk for god innsats ved minnesmerket om sambygdingen som reiste til Island og bosatte seg der drøye 1000 år tidligere.
Turen ble naturlig nok utsatt, men nå er det klart at 2022 blir året da Petter Jonny kan reise fra Rivedal til Reykjavik og videre til den gamle „norske“ sildebyen, Siglufjörður. Siglufjörður ligger på nordkysten av Island. Her vil tønna bli levert til sildemuseet på tirsdag 31. mai. Det blir mottakelse, konsert og helt sikkert bryggedans i dette gamle fiskeværet.

Det er Islands ambassade i Oslo som er hovedarrangør. Norges ambassade i Reykjavik er samarbeidspartner. Flere islandske selskaper er inne som sponsorer: Icelandair, Eimskip, Arctic Trucks og KEA Hotels.

Den siste sildetønna
Daværende islandsk ambassadør til Norge, Hermann Ingólfsson, sammen med Petter Jonny Rivedal. Foto: Steinar Bauge