Statsborgerskap

Alle som er født etter 1. september 2006 blir automatisk norsk hvis mor eller far er norsk. Fra 1. januar 2020 kan nordmenn bli statsborgere i et annet land uten å miste sitt norske statsborgerskap, og utenlandske statsborgere må ikke lenger si fra seg sitt opprinnelige statsborgerskap for å bli norske.

Er usikker på om du er norsk, bruk Utlendingsdirektoratets guide om statsborgerskap for å finne ut av det. 

Er du født FØR 1. september 2006 og vil være norsk? Da skal du innlevere fedremelding.

Er du født ETTER 1. september 2006 og mor eller far er norsk, kan du søke om fødselsnummer og skal ikke søke om statsborgerskap.  

Er du født i utlandet og har bodd MINDRE enn 2 år i Norge og mindre enn 7 år i Norden? Da skal du søke om bibehold av ditt norske statsborgerskap før du fyller 22. Søknaden skal være innlevert før du fyller 22.

Har du vært norsk tidligere og ønsker å få ditt norske statsborgerskap tilbake i tillegg til ditt nåværende statsborgerskap? Søk om gjenerverv. 

____________________________________________________

Når du har fullført søknad om fedremelding, bibehold eller gjenerverv, vil du motta en epost fra UDI med en kopi av din søknad. Siste side av denne kopien er en sjekkliste hvor det står hvilken dokumentasjon du skal ha med til ambassaden når du skal innlevere søknaden. Det er meget viktig at du tar med den nødvendige dokumentasjonen. 

Først etter at du har fått et positivt svar, kan du søke om personnummer (med mindre du har det i forveien) og pass på ambassaden. Husk å bestille time.

MERK: Hvis det går mer enn 3 år før du innleverer dokumenter etter at du har registrert søknaden, vil søknaden bli annulert.  

Utlendingsdirektoratet (UDI) er fagmyndighet på statsborgerskap i Norge, og kan svare på spørsmål knyttet til statsborgerskap