Her finner du informasjon om hvordan du søker om norsk pass i Sveits samt annen informasjon relevant for nordmenn som er bosatt eller på besøk i Sveits.
Vi oppfordrer deg til å søke om pass i god tid før du trenger det.
Her finner du informasjon om hvordan du søker om norsk pass i Sveits samt annen informasjon relevant for nordmenn som er bosatt eller på besøk i Sveits.
Vi oppfordrer deg til å søke om pass i god tid før du trenger det.
Bestill time online her.
For behandling av søknad om pass fremmet ved norsk utenriksstasjon gjelder følgende satser:
Merk at kostnaden knyttes til søknadsbehandlingen og ikke til utstedelsen av selve dokumentet. Det betyr at gebyret ikke refunderes dersom søknaden må avslås. Det innføres også et eget gebyr for søknad om midlertidig pass (nødpass), som er det samme for voksne og barn.
Årsaken til endringen er at det er betydelig dyrere å utstede pass ved utenriksstasjonene enn i Norge. De nye satsene dekker kostnadene ved å utstede og produsere passene, og er beregnet på grunnlag av gjennomsnittskostnaden per pass ved utenriksstasjonene.
Nærmere regler om passgebyret finnes i pass- og ID-kortforskriften § 7-1. Her finner du også informasjon om gebyrsatsene dersom du velger å søke om pass mens du oppholder deg i Norge.
Voksne og barn kan kun søke om pass ved den norske ambassaden i Bern. Ambassaden opplyser om nødvendig dokumentasjon som kreves for pass-søknad.
Alle pass søkere, voksne og barn, må møte personlig etter avtale.
Det bes om at man bestiller en avtale online.
Alle som skal ha pass må ha norsk personnummer. Har man ikke norsk personnummer, må ambassaden i forkant søke om tildeling av personnummer.
Passgebyr:
Pass voksen (+16) CHF 115.- og barn (-16) CHF 70.-. Passgebyr betales ved innlevering av passøknad. Ved ambassaden i Bern må det betales med kort.
Generellt om passøknad:
Behandlingstid er ca. 3 - 4 uker.
Passet kan hentes eller sendes hjem.
Det nye passet bør hentes personlig på ambassaden. Dersom du ikke har mulighet til å komme til ambassaden for å hente ditt nye pass kan det sendes til ditt nærmeste konsulat eller direkte hjem, forutsatt at det gamle passet er makulert. Personer som ønsker passet tilsendt må være klar over at ambassaden ikke plikter å dekke ekstrakostnader for å søke om nytt pass dersom passet skulle bli skadet eller bli borte under forsendelsen.
Pass til voksne med personnummer:
Personer over 18 år søker om pass ved ambassaden i Bern etter avtale. Følgende originaldokumentasjon må medbringes:
Pass til barn under 18 år med personnummer:
Ved utstedelse av pass til barn under 18 år må begge foresatte sammen med barnet møte opp personlig for å gi samtykke til søknad om pass.
Les mer om samtykke her: Samtykke for pass og ID-kort til barn og unge – Politiet.no
Følgende originaldokumentasjon må medbringes:
Nasjonalt ID-kort er et identitetsbevis som du kan bruke når du har behov for å legitimere deg.
Du kan kun søke om nasjonalt ID-kort i Norge. Det er ikke mulig å søke om nasjonalt ID-kort ved ambassaden.
Det er bare norske statsborgere som vil kunne søke om dette foreløpig, og det er frivillig å ha et nasjonalt ID-kort.
Det er mulig å få det nasjonale ID-kortet med reiserett, slik at du også kan bruke det som et reisedokument (på samme måte som pass) når du skal reise til EØS-lande og Sveits.
Du må bestille time hos politiet for å søke om nasjonalt ID-kort (eksternt nettsted), på samme måte som pass.
Alle som søker om pass må ha norsk personnummer. Det søkes om tildeling av personnummer og pass når man har avtale. For barn født i Sveits er det passutstedende myndighet, det vil si ambassaden, som anmoder folkeregisteret om tildeling av personnummer.
Det er personlig fremmøte for begge foreldre og barnet. Følgende original dokumentasjon må medbringes personlig etter avtale online. Gebyret for søknad om personnummer er CHF 25.-.
Først når bekreftelsen/vedtak om anerkjennelse fra NAV foreligger kan prosessen om tildeling av personnummer og søknad pass settes i gang.
Vær klar over at søknadsprosessen for personnummer og pass kan ta ca. 9 uker.
For å få ekteskap, inngått i utlandet, godkjent i Norge, må skjema "RF-1569-Erklæring om mitt ekteskap" fylles ut og sendes inn sammen med original vigselsattest med påført apostille samt kopi av ektefolkenes pass til skatteetaten.
Informasjon samt lenke til skjema finnes under steg 7:
Ekteskap etter utenlandsk rett – steg for steg - Skatteetaten
Når du mottar ditt nye pass, er det nyttig å ta en kopi av passets første side eller notere ned ditt passnummer. Disse opplysningene bør oppbevares et annet sted enn ditt pass.
Skulle du miste eller bli frastjålet pass og/eller førerkort, må du melde dette til det sveitiske politiet. Politirapporten må du ta med deg når du kommer til ambassaden for å søke om nytt pass. Du må personlig møte ved ambassaden etter avtale. Det er krav til at du kan legitimere deg (førerkort, bankkort etc.). For informasjon om dokumentasjon som skal medbringes til ambassaden, se under pass.
Ved tap av norsk førerkort må du selv ta kontakt med Vegdirektoratets trafikkstasjon i Norge her.
Nødpass utstedes bare i nødsituasjoner. Ta kontakt med ambassaden (+41 (0) 31 310 55 55) hvis du trenger nødpass. Det vil i hovedsak være i følgende tilfeller:
I nødpass er opplysningene på personaliasiden skrevet for hånd. Passet kan ikke benyttes ved innreise til bl.a. USA. Du er selv ansvarlig for å undersøke om det landet du skal reise til godtar nødpass.
Et nødpass (håndskrevet pass) har kort gyldighet og skal innleveres for makulering ved endt reise. Nødpass utstedes ved ambassaden i Bern kun ved personlig fremmøte. Det må benyttes nødpass (og ikke reisedokument) ved reiser til andre land enn Norge.
Navn oppgitt i søknad om pass må være i overensstemmelse med navn som står oppført i folkeregisteret.
Utlandet
Søkere som er oppført som utvandret i folkeregisteret må selv melde navneendring ved å fylle ut Melding om endring av navn. Skjemaet sendes i posten sammen med bekreftet kopi av navnebevilling fra lokale myndigheter til
Skatteetaten
Postboks 9200 Grønland
0134 Oslo
Det å bli født på norsk territorium fører ikke i seg selv til at barnet blir norsk statsborger. Det gjelder ulike regler for barns statsborgerskap avhengig av når det ble født.
Barn født etter 31. august 2006
Etter dagens lov, som trådte i kraft 1. september 2006, blir barn med norsk mor eller far alltid norsk statsborger ved fødsel. Dette gjelder uansett om barnet blir født i Norge eller utlandet, og uansett om foreldre er gift eller ikke. Det må imidlertid fortsatt søkes om pass og personnummer.
Barn født før 1. september 2006
Barn født før 1. september 2006 ble norsk ved fødsel dersom:
Dersom barnet er automatisk norsk ved fødsel, trenger man ikke melde fra for å sikre at barnet blir norsk statsborger. Men for at barnet skal få norsk pass, må man søke hos politiet, eventuelt norsk utenriksstasjon dersom man er bosatt i utlandet.
Barn med norsk far som ble født før 2006 av foreldre som ikke var gift må sende inn melding av norsk statsborgerskap for barn: http://www.udi.no/ord-og-begreper/norsk-ved-fodsel/
Gjenerverv av statsborgerskap
Stortinget vedtok den 6. desember 2018 at alle som er eller ønsker å bli norske statsborgere skal kunne ha dobbelt statsborgerskap. Dette betyr at nordmenn kan beholde det norske statsborgerskapet sitt, selv om de blir statsborgere i et annet land. For utenlandske statsborgere vil det samme gjelde dersom de fyller vilkårene for norsk statsborgerskap. Det vil også bli mulig å få tilbake sitt norske statsborgerskap for personer som har mistet det norske etter de gamle reglene.
Du kan levere søknad om gjenerverv av norsk statsborgerskap ved ambassaden i Bern. Time bestilles online her. I søknadsportalen registrerer du likevel søknaden din ved ambassaden i Roma.
For øvrig er det Utlendingsdirektoratet (UDI) som fagmyndighet på statsborgerskap i Norge, og som kan svare på regelverksspørsmål knyttet til statsborgerskap. Relevant informasjon finnes her.
Nye regler fra 1. mars 2018
Hvis du ble norsk statsborger da du ble født, vil du miste det norske statsborgerskapet automatisk når du fyller 22 år hvis du ikke har tilstrekkelig botid i Norge eller Norden. For å unngå at du mister det norske statsborgerskapet må du søke om å få beholde dette (bibehold av norsk statsborgerskap). Søknad må som hovedregel fremmes før du fyller 22 år. En søknad som er fremmet etter fylte 22 år, kan tas under behandling hvis du som søker ikke kan bebreides for at fristen er overskredet, eller dersom det ville være urimelig om statsborgerskapet går tapt.
For mer informasjon om kravene og hvordan du søker, gå til Utlendingsdirektoratets nettside.
Fremgangsmåte for å levere søknad om å beholde norsk statsborgerskap:
Dersom du utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og siden ikke har vært bostedsregistrert i Norge, bes du ta kontakt med ambassaden før du søker om nytt pass.
Bakgrunnen er behovet for teknisk oppdatering av Det sentrale folkeregister (DSF), som ajourføres av Skattedirektoratet. Sistnevnte har behov for å oppdatere informasjonen om statsborgerskap i DSF for enkelte personer som utvandret fra Norge fra 1960 og frem til 1975. Dersom det viser seg nødvendig å oppdatere personinformasjonen om deg, vil ambassaden ta saken opp med Skattedirektoratet før søknaden om pass behandles. Saksbehandlingstiden for søknaden om pass vil i så tilfelle ta noe lengre tid enn vanlig. Ved behov for oppdatering av personinformasjonen vil du bli bedt om å fremlegge følgende dokumentasjon og informasjon:
Har du ikke et gammelt norsk pass, må du i tillegg oppgi;
Bosatte i et annet nordisk land bes fremlegge utskrift fra landets folkeregister som må vise statsborgerskap og som også bør vise når vedkommende innvandret til dette landet.
Er du født i utlandet bør kopi av fødselsattest eller familiebok fremlegges.
Erverv av annet statsborgerskap
Ambassaden vil også be deg fremlegge opplysninger om eventuelt annet statsborgerskap før saken tas opp med Skattedirektoratet. Kopi av dokumentasjon for utenlandsk statsborgerskap, f.eks. pass eller statsborgerbrev, eller annen bekreftelse fra myndighetene i vedkommende land må fremlegges. Du vil bli anmodet om å avklare om du har fått det utenlandske statsborgerskapet ved søknad eller samtykke på annen måte. Kommer Skattedirektoratet til at det norske statsborgerskapet må anses som tapt i henhold til tapsregelen i statsborgerlovens §23 eller §7 i den tidligere statsborgerlov, vil opplysning om statsborgerskapet i DSF bli rettet i overensstemmelse med den fremlagte dokumentajon. I samsvar med gjeldende rett innebærer tapsregelen som kjent at norsk statsborgerskap automatisk tapes dersom man erverver nytt statsborgerskap ved søknad eller uttrykkelig samtykke.
Underretning
Avklaring av statsborgerskapet må påregnes å kunne ta noen uker. Der statsborgerskapet blir endret tilbake til norsk, sender Skattedirektoratet straks underretning til ambassaden som da vil informere deg om dette. Blir det fastslått at du ikke anses å være norsk statsborger, for eksempel grunnet automatisk bortfall ved erverv av annet statsborgerskap, vil du få melding direkte fra Skattedirektoratet der dette fremgår.
Andre spørsmål
Skulle du ha ytterligere spørsmål til denne omregistreringen bes du ta direkte kontakt med Skattedirektoratet på e-post skattedirektoratet@skatteetaten.no.
Diese Webseite verwendet Cookies. Wenn Sie die Webseite weiterhin nutzen oder diese Nachricht schließen, stimmen Sie unseren Nutzungsrichtlinien zu.