Pass

Her finner du all informasjon du trenger om passøknader og statsborgerskap.
Voksne og barn bosatt i Tyskland kan søke om norsk pass ved personlig oppmøte på ambassaden i Berlin (Åpningstider: Mandag til Fredag mellom klokken 10.00 og 12.00).
For barn under 12 år er det også mulig å søke om pass ved de honorære konsulatene.
Norsk statsborgerskap er en forutsetning for å få norsk pass. Personer som søker om pass for første gang etter å ha blitt innvilget norsk statsborgerskap, må derfor fremvise statsborgerbrev. Det er videre en forutsetning for å søke om pass at man har et personnummer. For barn født i utlandet er det kun passmyndigheten, det vil si ambassaden, som kan fremsette krav om tildeling av personnummer - se mer under "Personnummer"
Søkere vil ved oppmøte på ambassaden i Berlin betale søknadsgebyr og avgi biometriske data i form av foto (foto blir tatt på ambassaden), fingeravtrykk og signatur. Det er utplassert eget utstyr på ambassaden i Berlin for bruk til biometriopptak. Det er det samme utstyret som er i bruk ved passkontorene i Norge. Les mer om de norske passene på Politiets nettsider.
Det er opplysningene som står oppført i folkeregisteret som ligger til grunn for utfylling av personaliasiden i passet. Er det uoverensstemmelse mellom navnet som står oppført i Folkeregisteret og det navnet som ønskes innført i passet, må passøkeren sende "Melding om navneendring" til skattemyndighetene i Norge - mer om dette under "Navneendring". Når endring er foretatt i folkeregisteret, kan pass utstedes med det ønskede navnet.
Passets varighet:
-
Voksenpass: 10 år
-
Barn under 5 år: 2 år
-
Barn mellom 5-9 år: 3 år
-
Barn mellom 10-15 år: 5 år
Passgebyr er 50,- Euro fra fylte 16 år og 30,- EUR for barn under 16 år. I Berlin er det er kun mulig å betale med EC/Kredittkort. Beløpet kan også betales ved bankoverføring til konto: DnB Nor, Hamburg: IBAN: DE98 20220100 0050203046 BIC: DNBADEHXXXX. Vennligst oppgi navnet på søkeren i overføringen.
Normalt tar det fra to til tre uker fra søknaden er levert til det nye passet kan hentes/tilsendes.
Husk å ta med det gamle passet. Det nye passet må hentes personlig på ambassaden. Dersom du ikke har mulighet til å komme personlig kan du få passet tilsendt. Da må du ta med en ferdig frankert konvolutt fra DHL, DHL EXPRESS EASY PREPAID NATIONAL + "Zusatzmarke"
Barn, uansett alder, må ha egne pass.
Barn som skal ha pass for første gang må ha et personnummer. Først når personnummeret er tildelt kan det søkes om pass. Det er IKKE mulig å søke om personnummer og pass samtidig. Det er passutstedende myndighet, det vil si ambassaden, som ber om tildeling av personnummer - se mer under eget punkt.
Ved søknad om pass for første gang for barn mellom 0-18 år må BEGGE foreldrene og barnet være til stede. For senere søknad om fornyelse av pass for barn må minst en av foreldrene møte med barnet. Den av foreldrene som ikke møter, må sende med skriftlig samtykke samt kopi av gyldig legitimasjon med bilde og signatur (pass, førerkort etc.). Eneansvar for barn må dokumenteres (domskjennelse eller avtale). Er omsorgen overtatt av barnevernet skal det foreligge skriftlig samtykke til passutstedelse.
For barn under 12 år kan det søkes om pass også ved de honorære konsulatene.
Følgende må fremlegges ved søknad om pass for barn:
- Gammelt pass eller personnummer ved førstegangsutstedelse
- Ett biometrisk passbilde, som skal
- være maksimalt 6 måneder gammelt og ligne søkeren
- vise ørene
- briller kan ikke benyttes
- Dersom passet ønskes tilsendt må du ta med en ferdig frankert konvolutt fra DHL, DHL EXPRESS EASY PREPAID NATIONAL + "Zusatzmarke"
- Link til fullmakt: https://www.politiet.no/globalassets/02-tjenester-admin/pass/pass_fullmakt_bm.pdf
Dersom du har mistet eller blitt frastjålet passet ditt, må det omgående meldes til nærmeste tyske politimyndighet. Be om å få en bekreftelse av anmeldelsen fra politiet. Kontakt deretter ambassaden for informasjon om utstedelse av nytt reisedokument.
Når du skal søke om nytt pass må du legge frem annen gyldig legitimasjon (for eksempel førerkort, bankkort, legitimasjon med bilde eller fødselsattest) sammen med et tapsmeldingsskjema som du får på ambassaden.
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det vil ikke lenger være gyldig som reisedokument.
Alle som søker om pass må ha norsk personnummer. For barn født i Tyskland er det passutstedende myndighet, det vil si ambassaden, som anmoder folkeregisteret om tildeling av personnummer.
Følgende dokumentasjon må medbringes:
- Original fødselsattest der begge foreldre er oppført
- Foreldrenes pass/Personalausweis
- Vigselsattest. Vennligst vær oppmerksom på at vigselen til foreldrene må være registrert i folkeregisteret før søknad om personnummer til barnet. For nærmere informasjon vennligst ta kontakt med ambassaden i Berlin.
- Fra den 1. april 2019 ikraftsettes endringer i barnelova og statsborgerloven om foreldreskap og statsborgerskap for barn født i utlandet. I de tilfeller der foreldrene ikke er registrert gift i det norske folkeregisteret må begge foreldrene signere norsk farskapserklæring ved personlig oppmøte ved ambassaden og legge frem tysk farskapserklæring.
Endringene medfører at det ikke lenger er mulig å erklære farskap ved de honorære konsulatene.
Vær klar over at søknadsprosessen for personnummer kan ta flere uker. Først når personnummeret er tildelt kan det søkes om pass. Det er IKKE mulig å søke om personnummer og pass samtidig.
Navn oppgitt i søknad om pass må være i overensstemmelse med navn som står oppført i folkeregisteret.
Ved inngåelse av ekteskap
Etter norsk navnelov kan ekteparet velge om man vil beholde sitt eget etternavn eller om begge vil benytte hans eller hennes etternavn. Hvis begge etternavn ønskes benyttes, må det brukes bindestrek for at navnet skal bli registrert som ett navn. Det ene etternavnet kan også brukes som mellomnavn, dvs. uten bindestrek.
Barns etternavn
Etter norsk navnelov kan foreldrene, eller den som har foreldreansvaret, velge hvilket etternavn barnet skal ha. Hvis ikke en slik melding er gitt innen 6 måneder etter fødselen, vil barnet automatisk få morens etternavn.
Utlandet
Søkere som er oppført som utvandret i folkeregisteret må selv melde navneendring ved å fylle ut Melding om endring av navn. Skjemaet sendes i posten sammen med bekreftet kopi av navnebevilling fra lokale myndigheter til Personregisteret, Postboks 200 Sentrum, 9615 Hammerfest.
Du mister ditt norske statsborgerskap dersom du har fått statsborgerskap i et annet land etter å ha søkt om det, eller uttrykkelig har samtykket til å få statsborgerskapet, for eksempel ved å levere melding. Dette gjelder også for barn under 18 år (statsborgerloven § 23).
Hvis du ble norsk statsborger da du ble født, men ikke har bodd i Norge i to år sammenlagt eller i Norden i minst syv år sammenlagt, vil du miste det automatisk når du fyller 22 år. Som botid regnes sammenhengende opphold av minst seks måneders varighet.
Dersom du har tilstrekkelig tilknytning til Norge, kan du imidlertidn søke om å få beholde ditt norske statsborgerskap selv om du har lite botid i Norge. Søknad må i hovedregel fremmes før du fyller 22 år. En søknad som er fremmet etter at fylte 22 år, kan tas til behandling hvis du som søker ikke kan bebreides for at fristen er overskredet, eller dersom det ville være urimelig om statsborgerskapet går tapt.
Om du som søker har den nødvendige tilknytningen, avgjøres etter en konkret helhetsvurdering. Søkere som før fylte 22 år har hatt opphold i Norge på til sammen seks måneder, eller som er bosatt i Norge kan anses for å ha tilstrekkelig tilknytning.
Fremgangsmåten for søknad om å beholde norsk statsborgerskap (bibehold) er slik:
- Registrer søknaden på UDIs søknadsportal
- Du kan levere søknad om bibehold av norsk statsborgerskap ved ambassaden i Berlin. I søknadsportalen registrerer du likevel søknaden din hos den norske ambassaden i Haag, Nederland
- Når du har registrert søknaden, må du skrive ut sjekklisten som viser hvilke dokumenter du må levere inn og skaffe alle dokumentene som står på listen.
- Søknaden anses ikke som levert før du har møtt opp på ambassaden i Berlin til avtalt tidspunkt og levert alle dokumentene.
For ytterligere informasjon om statsborgerskap vises til: http://www.udi.no/Sentrale-tema/Statsborgerskap/
Dersom du utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og siden ikke har vært bostedsregistrert i Norge, bes du ta kontakt med ambassaden før du søker om nytt pass.
Bakgrunnen er behovet for teknisk oppdatering av Det sentrale folkeregister (DSF), som ajourføres av Skattedirektoratet. Sistnevnte har behov for å oppdatere informasjonen om statsborgerskap i DSF for enkelte personer som utvandret fra Norge fra 1960 og frem til 1975. Dersom det viser seg nødvendig å oppdatere personinformasjonen om deg, vil ambassaden ta saken opp med Skattedirektoratet før søknaden om pass behandles. Saksbehandlingstiden for søknaden om pass vil i så tilfelle ta noe lengre tid enn vanlig. Ved behov for oppdatering av personinformasjonen vil du bli bedt om å fremlegge følgende dokumentasjon og informasjon:
- Kopi av gammelt norsk pass - opplysning om foreldre (fullt navn og fødselsdato)
- Har du ikke et gammelt norsk pass, må du i tillegg oppgi; fullt navn - fødselsdato - fødested - foreldre (fullt navn og fødselsdato)
- en utvidet «Meldebescheinigung» hvor det står at man er registrert som norsk statsborger
Bosatte i et annet nordisk land bes fremlegge utskrift fra landets folkeregister som må vise statsborgerskap og som også bør vise når vedkommende innvandret til dette landet.
Er du født i utlandet bør kopi av fødselsattest eller familiebok fremlegges.
Ervervelse av annet statsborgerskap
Ambassaden vil også be deg fremlegge opplysninger om eventuelt annet statsborgerskap før saken tas opp med Skattedirektoratet. Kopi av dokumentasjon for utenlandsk statsborgerskap, f.eks. pass eller statsborgerbrev, eller annen bekreftelse fra myndighetene i vedkommende land må fremlegges. Du vil bli anmodet om å avklare om du har fått det utenlandske statsborgerskapet ved søknad eller samtykke på annen måte. Kommer Skattedirektoratet til at det norske statsborgerskapet må anses som tapt i henhold til tapsregelen i statsborgerlovens § 23 eller § 7 i den tidligere statsborgerlov, vil opplysning om statsborgerskapet i DSF bli rettet i overensstemmelse med den fremlagte dokumentasjon. I samsvar med gjeldende rett innebærer tapsregelen som kjent at norsk statsborgerskap automatisk tapes dersom man erverver nytt statsborgerskap ved søknad eller uttrykkelig samtykke.