Visum og oppholdstillatelse for Norge

Med et besøksvisum kan du oppholde deg i Norge og andre Schengen-land i opptil 90 dager over en periode på 180 dager. En oppholdstillatelse gir deg mulighet til å jobbe eller oppholde deg i Norge i mer enn 90 dager.

Velkommen til knutepunkt Moskva for visum og oppholdstillatelser.

Den norske ambassaden i Moskva håndterer følgende søknader fra følgende land:

Søknader om visum og oppholdstillatelser fra:

  • Russland, Hviterussland og Kasakhstan

Søknader om oppholdstillatelser fra:

  • Kirgisistan, Tadsjikistan, Usbekistan, Armenia,

Representasjonsavtaler:

  • Norge er representert av Tyskland i visumsøknader fra Kirgisistan og Tadsjikistan
  • Norge er representert av Italia i visumsøknader fra Usbekistan
  • Norge er representert av Frankrike i visumsøknader fra Armenia

Hvis du søker om visum for å besøke Norge fra et av de landene Norge har representasjonsavtale med må du følge de retningslinjer og krav som om du skulle ha reist til det representerende landet. 

Det er ingen spesielle innreiserestriksjoner for å reise til Norge fra og med 12.2.2022. Du kan finne mer informasjon her her.

31.3.2022 viktig informasjon til søkere i Russland

Delvis suspensjon av visumfasiliteringsavtalen mellom Norge og Russland

Se informasjon her (på engelsk) om delvis suspensasjon av visumfasiliteringsavtalen og konsekvenser for visumsøkere som ønsker å reise til Norge på forretningsreise nå.


VFS Russland åpner for mottak av søknader om visum og oppholdstillatelse i Norge fra 4. april 2022

Den norske ambassaden i Moskva har gleden av å informere at våre visumsøknadssentre, som driftes av VFS, i Russland vil gjenåpne med begrenset kapasitet fra mandag 4. april 2022, i Moskva, St. Petersburg, Murmansk, Arkhangelsk, Kazan, Krasnodar, Jekaterinburg og Novosibirsk.

Alle søknader om oppholdstillatelse kan innleveres ved disse åtte visumsøknadssentrene, i tillegg til søknader om Schengenvisum for å besøke familie og venner, næringsliv, kultur, sport, studier og offisielle besøk. På grunn av tekniske problemer, så vel som andre kapasitetsbegrensninger, åpner vi ikke for å motta søknader om turistvisum på dette tidspunktet. Den norske ambassaden tar sikte på å kunne ta imot søknader fra søkere som ønsker å besøke Norge som turister fra mai 2022.

Du må bestille time for å levere søknaden din hos VFS. Dersom du har fått beskjed om at det er fattet vedtak i saken din, trenger du ikke time hos VFS for å levere passet for visumutstedelse. Ta gjerne kontakt med VFS for å høre om åpningstider og fremgangsmåten.

For å levere søknad om Schengenvisum eller oppholdstillatelse må du registrere søknaden din og betale søknadsgebyret på nett via www.udi.no med Visacard eller Mastercard som aksepteres av norske bankterminaler.

Hvis du eller referansen din ikke kan betale visumgebyret på nett, vil du ikke kunne levere søknaden din nå. Søknadsprosessen er direkte knyttet til søknadsnummeret (APN) som automatisk opprettes i systemet når søknadsgebyret er betalt. Det er dessverre ikke mulig å betale søknadsgebyret direkte til VFS.

Vi takker alle søkere og relevante parter for deres tålmodighet og ønsker dere nok en gang velkommen til å levere søknader hos VFS.

 

Hvor skal jeg levere inn min søknad?

Alle søknader om visum og oppholdstillatelser til Norge må fra 4.4.2022 leveres inn ved et av våre VFS Global visumsøknadssentre i Russland, eller Kasakstan.

For søkere fra Hviterussland: Det norske søknadssenteret VFS i Minsk er midlertidig stengt fra 9.3.22 slik at søkere fra Hviterussland må reise til Russland eller Kasakhstan for å levere inn sin søknad. Se informasjon her: Визовые вопросы - Норвегия в Республике Беларусь (norway.no)

Hvis du har spørsmål til søknadsprosedyre eller status på din søknad kan du kontakte VFS som er vår partner.

Her finner du kontaktdetaljer til søknadssenterne i knutepunktets region:

VFS Global Russland:
Hjemmeside Russland: Welcome to VFS Global | vfsglobal

Call Center +7 (499) 703 4981 (09:00 til 17:00, mandag, onsdag, fredag; 10:00-14:00 , tirsdag)

VFS e-posthenvendelser Moskva: info.noru@vfshelpline.com

VFS e-posthenvendelser Sankt Petersburg: info.norspb@vfshelpline.com

VFS e-mailhenvendelser Murmansk: info.normmk@vfshelpline.com

VFS Global Hviterussland:

Hjemmeside  Hviterussland: Welcome to VFS Global | vfsglobal

Call Center + 375 17 388 29 28 (09.00 til 16.00, mandag til fredag)

VFS e-posthenvendelser Hviterussland: info.nomsq@vfshelpline.com

VFS Global Kasakhstan:

Hjemmeside Kasakhstan: Welcome to VFS Global | vfsglobal

Call Center: +7 (7172) 280-866 (09.00 til 17.00 mandag til fredag)

VFS e-posthenvendelser Kasakhstan: info.norwaykz@vfshelpline.com

 

For henvendelser der VFS Global ikke kan bistå, kan du kontakte visumseksjonen ved den norske ambassaden i Moskva via e-post på moscowvisa@mfa.no. Visumseksjonen kan ikke besvare henvendelser på telefon, men vi svarer på epost så raskt som mulig, fortrinnsvis i løpet av en uke.

På sidene nedenfor kan du finne detaljert informasjon om hvordan du går frem for å søke om  Schengen visa for å reise på besøk til Norge og hvordan du søker om oppholdstillatelse til Norge.