Hva kan utenriksstasjonene bistå med?
- utstede nødpass eller annet reisedokument for hjemreise
- opprette kontakt med familie og venner for å be dem om å bistå deg med penger og billetter
- gi råd om overføring av penger fra Norge
- gi råd og veiledning om legetjenester, sykehus o.l.
- bistå med å skaffe juridisk bistand
- i særlige tilfeller, gi nødlidenhetslån for hjemreise
- bistå pårørende ved dødsfall i utlandet
- besøke arresterte eller fengslede
- i særlige tilfeller være tilstede under rettssaker
Hva kan utenriksstasjonene ikke bistå med?
- innblanding i rettergang
- betale privat engasjert forsvarer
- skaffe husvære, arbeid eller arbeidstillatelse
- betale regninger for hotell, lege, juridisk bistand eller andre utgifter
- pengeoverføring/utbetaling, herunder sosial stønad
- oversette attester o.l.
- assistere i sivile saker
- overta omsorg for barn
- følge syke, barn eller andre tilbake til Norge
Hvem kan be om bistand?
Alle norske statsborgere kan be om bistand, og flyktninger eller statsløse personer bosatt i Norge kan påregne samme hjelp som norske borgere i de fleste saker under midlertidig opphold i utlandet. Norske borgere fast bosatt i utlandet kan ikke forvente samme bistand som den som måtte bli tilbudt norske borgere med fast bopel i Norge. Har du dobbelt statsborgerskap og reiser til ditt andre hjemland, kan du risikere at det andre landets myndigheter ser bort fra det norske statsborgerskapet. I slike tilfeller vil norske myndigheter vanskelig kunne yte bistand.
For mer informasjon om bistand til nordmenn i utlandet, gå til UDs og ambassadenes sider om bistand til nordmenn i utlandet på www.landsider.no
OBS! Opplysninger om innreisebestemmelser etc. gis med forhold om endringer i russiske regler på kort varsel. Det anbefales å hente informasjon fra Den russiske ambassaden i Oslo sine nettsider http://www.norway.mid.ru/
Russiske myndigheter har bestemt at gyldigheten av visum og oppholdstillatelser som utløper i perioden mellom 15. mars og 15. juni automatisk blir forlenget. Det betyr at utlendinger som reiser ut av Russland før 16. juni ikke trenger å søke om forlengelse av visum eller oppholdstillatelse. Selve forordningen finner du på russisk her.
Opphold utover visumets gyldighetstid anses som brudd på russisk immigrasjonslov og kan straffes. Personer som oppholder seg i Russland må sørge for å reise ut av landet innen visumet utløper og senest på visumets siste gyldighetsdag. Etter visumets utløpsdato kan personer uten gyldig opphold bli nektet hotell, og risikere bot for ulovlig opphold i landet.
1) Visum oversittet i maks. inntil 3 dager etter utløpsdato:
Dersom flyet er utsatt/forsinket i en kortere tid, kan vedkommende henvende seg til den russiske konsulen på flyplassen for utstedelse av et nytt utreisevisum mot et gebyr. Gebyret er for tiden ca. 3000 rubler og betales i bank. I St. Petersburg sitter den russiske konsulen i ankomsthallen på Pulkovo flyplass. I Moskva holder den russiske konsulen til i ankomsthallen på Sjeremetjevo flyplass, i nærheten av en bank (grønt logo SBER bank), der er det en ringeknapp for kontakt.
Dersom oversittelse av visumet skyldes andre forhold, f.eks. sykdom, uforutsette hendelser m.v., må vedkommende ta kontakt med nærmeste norske utenriksstasjon som bistår med søknad om utreisevisum via det russiske utenriksdepartement. Når utreise er godkjent, kan vedkommende kontakte den russiske konsulen på flyplassen for utstedelse av utreisevisum og betale gebyr.
Dette gjelder kun i de tilfeller der oversitting av gyldighetstiden er maks. 3 dager (inkl. lør/søndag).
2) Visum oversittet i mer enn 3 dager:
Etter mer enn 3 dager over gyldighetstiden anses vedkommende å oppholde seg ulovlig i Russland. Ambassaden har ingen mulighet til å bistå. Vedkommende må henvende seg til det russiske politiet på ditt oppholdssted. Det vil bli åpnet en rettssak hvor det treffes domsavgjørelse om bot og utvisningsvedtak før vedkommende kan forlate Russland. Prosessen kan ta 1 uke. Man kan utvises fra landet i inntil 5 år.
Norske borgere kan søke om nytt pass ved den norske ambassaden i Moskva i åpningstiden (09:00 - 16:00) eller ved nærmeste norske konsulat. Ta kontakt med ambassaden på forhånd for å avtale tidspunkt. Maskinlesbare pass utstedes i Norge og blir videresendt til ambassaden eller til norsk politidistrikt.
Ambassaden har fremdeles mulighet til å utstede manuelle nødpass i tilfeller hvor nordmenn er frastjålet eller har mistet sine ordinære pass. Tap av pass meldes til politiet. Nødpass utstedes for én hjemreise til Norge og det må søkes om ordinært pass etter hjemkomst på vanlig måte. Det stilles ikke krav fra russiske myndigheter om visum i nødpass ifm utreise. Forutsetningen for å få utstedt norsk nødpass er at innreise til Russland har skjedd med norsk pass med gyldig visum til Russland.
Søknadsprosedyre for nødpass og ordinært pass
•Det er krav til personlig oppmøte for både nødpass og søknad om ordinært pass
•Søknadsblanketten for pass fås og fylles ut på ambassaden ved oppmøte
•Husk gyldig legitimasjon (f. eks. gammelt pass)
•Ved søknad om pass til barn er det nødvendig med fullmakt dersom ikke begge foreldre stiller sammen med barnet
•Tidligere pass skal makuleres når man mottar det nye passet, visumet makuleres ikke.
•Det må likevel søkes nytt visum til det nye passet.
•Gebyret for pass for voksne og barn fremgår av oppdatert oversikt over gebyrer for tjenestehandlinger, se nedtrekksmeny.
•For ordinære pass blir fotografi og biometri tatt på ambassaden.
•For nødpass medbringes 2 passbilder, melding om tap til lokalt politi og utfylt norsk tapsmelding. Se spesielle krav til bildene i egen nedtrykksmeny.
Hvilke krav stilles til medbrakte foto som skal brukes i pass?
Det stilles strenge krav til fotografier i pass:
•Fotoet skal være skarpt, riktig eksponert og i fotokvalitet
•Fotoet må være i farger
•Fotoet skal ikke være eldre enn 6 måneder
•Fotoets størrelse skal være ca. 35 x 45 mm
•Fotoet må tas rett forfra (fokuser på øynene), og mot en lys bakgrunn
•Fotoet skal vise hele hodet og toppen av skuldrene, ingen slagskygge
•Ansiktet skal dekke 70-80 % av bildeflaten, dvs. at avstanden fra disse til hake skal være minst 30 mm
•Øyne skal være åpne og klart synlige, øynene må ikke dekkes av hår
•Begge ørene skal være helt synlige
•Både hake, panne og begge kinn skal være synlige
•Munnen må være lukket
•Briller må tas av ved fotografering
•Hodeplagg skal ikke benyttes på passbilder (capser, luer, hatter, hårbånd, skjerf o.l.)
Når en person under 18 år skal søke om pass, må minst én av foreldrene med foreldreansvar møte opp sammen med barnet. Den av foreldrene som møter opp sammen med barnet, må kunne legitimere seg. Har både far og mor foreldreansvar, må begge samtykke i at barnet får utstedt pass. Dersom foreldreansvaret er felles, må den som møter opp ha med skriftlig samtykke og legitimasjon (evt. kopi av legitimasjon) fra den som ikke møter. Russisk dokumentasjon skal ha apostille. Norsk dokumentasjon skal ha bekreftet underskrift.
Gebyrer for pass til barn fremgår av oppdatert oversikt over gebyrer for tjenestehandlinger, se nedtrekksmeny.
Det kan ikke foretas navneendring i maskinlesbare pass.
Pass til personer over 16 år utstedes for et tidsrom på 10 år
•Ekstrapass (ved tjenestebehov) utstedes for et tidsrom på 2 år
•Pass til personer under 16 år har følgende gyldighetstid: - 0-5 år: to år - 5-10 år: tre år - 10-16 år: fem år
Et pass er likevel bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet.
Her får du en fullstendig oversikt over spørsmål tilknyttet norsk personnummer og/eller statsborgerskap for barn som er født i utlandet.
Statsborgerskap Undernevnte informasjon gjelder i alle saker der barn er født i utlandet av en eller to norske foreldre, også i surrogatsaker.
Barn født etter 01.09.2006 som har norsk far eller mor (slik disse defineres i Barneloven) er automatisk norsk statsborger. Dette trenger man ikke søke om. Skal imidlertid fødselen registreres hos norsk folkeregister, og/ eller skal barnet ha norsk pass, må det først søkes om norsk fødselsnummer. Søknaden sendes Skatteetaten via ambassaden.
Følgende dokumenter må vedlegges søknaden:
•Original fødselsattest med apostille, oversatt til norsk eller engelsk
•Kopi av mors pass - kopi tas på ambassaden
•Kopi av fars pass - kopi tas på ambassaden
•Skjema for erkjennelse av farskap i de tilfeller foreldrene ikke var gift på fødselstidspunktet, eller ekteskapet ikke er registrert i Norge. Les mer under.
Hvis foreldrene er gift med hverandre og ekteskapet er registrert i Norge, anerkjennes farskapet automatisk etter Barneloven. Hvis foreldrene ikke er gift med hverandre, eller ekteskapet ikke er registert i norsk folkeregister, kreves en særskilt anerkjennelse av farskap for at norsk mann skal kunne anerkjennes som juridisk far. Farskapserkjennelse foretas på NAV kontor i Norge (hvis denne fremgangsmåten velges, må skjemaet så sendes ambassaden i original for videre saksbehandling og mors underskrift), eller i utlandet ved personlig frammøte av begge foreldre på ambassaden. Dette gjøres på fastsatt skjema IA 55-00.10
I de tilfellene der barnets utenlandske mor allerede er gift med en annen, vil den utenlandske ektefellen automatisk anerkjennes som far. I så fall må farskapet overføres fra utenlandsk juridisk far til norsk biologisk far. Det samme skjemaet som nevnt ovenfor benyttes. I tillegg må den opprinnelige, utenlandske faren akseptere overføringen, som også må godkjennes av norske myndigheter (herunder NAV). I slike tilfeller vil man på norsk side vanligvis kreve DNA-prøve. Ambassaden kan gi ytterligere opplysninger om prosedyren.
Barn født utenfor ekteskap før 01.09.2006 med en norsk og en utenlandsk forelder blir ikke automatisk norsk statsborger. I disse tilfellene må man melde fra om ønske om erverv av norsk statsborgerskap og deretter søke om fødselsnummer og pass. Ta i så fall kontakt med ambassaden for innlevering av skjemaet med tilhørende dokumentasjon. Farskap erkjennes i tillegg på fastsatt skjema som nevnt ovenfor.
Melding om ønske om erverv av statsborgerskap og søknad om fødselsnummer er uten gebyr. Ambassaden kan dog ta gebyr for kopiering og legalisering av dokumenter som skal sendes med søknaden.
VIKTIG! Barn som er født etter 01.09.2006 med norsk mor eller far vil ikke kunne få visum i utenlandsk pass da det automatisk er norsk statsborger og derfor skal ha norsk pass. Planlegges det reise til Norge må foreldrene ordne med norsk pass før denne reisen kan gjennomføres.
Barn som er født før 01.09.2006, med en norsk forelder gift med den andre utenlandske forelder, vil heller ikke kunne få visum i utenlandsk pass. Også disse barna er automatisk norske borgere og må således reise til Norge på norsk pass.
Den norske ambassaden utsteder ikke visum til Norge for norske statsborgere.
Norsk statsborger som er født i utlandet, taper sitt norske statsborgerskap ved fylte 22 år dersom vedkommende alltid har bodd i utlandet og ikke har søkt om bibehold av sitt norske statsborgerskap.
Man kan imidlertid søke om å få beholde norsk statsborgerskap. Søknaden må fremsettes etter fylte 21 år og før fylte 22 år.
Søknad om bibehold av norsk statsborgerskap avgjøres av Utlendingsdirektoratet.
Ambassaden i Moskva og generalkonsulatene i St. Petersburg og Murmansk kan utføre enhver notarialforretning som notarius publicus i Norge kan utføre.
Dette omfatter bl.a. følgende handlinger:
• Bekrefte at et dokument er originalt
• Bekrefte riktigheten av avskrift (rett kopi)
• Bekrefte underskrifter
• Bekrefte at en person lever (leveattest)
• Bekrefte at en viljeserklæring er avgitt av en bestemt person
Utenriksstasjonen kan kun bekrefte rett kopi av norske originaldokumenter, for eksempel norske pass, vitnemål, fødselsattester og bostedsattester. Dette betyr blant annet at stasjonen ikke kan bekrefte rett kopi av russiske id-dokumenter eller andre dokumenter utstedt i Russland.
Obs: Russiske dokumenter som skal brukes i Norge må være påført apostille av russiske myndigheter. Apostille kan fåes ved henvendelse til det russiske justisministeriet: https://minjust.gov.ru/ru/activity/govservices/16/ (på russisk)
På grunn av begrenset kapasitet under Covid 19-pandemien, ber Utenriksdepartementet om at du ikke kontakter norske utenriksstasjoner for å få bekreftet leveattesten. Underskrift av to vitner er tilstrekkelig.
Se mere info på Leveattester til pensjonsmottakere i utlandet - nav.no
Den norske ambassade har borgerlig vigselsrett og kan kun vie par hvor begge er norske statsborgere.
Brudefolkene tar selv kontakt med utenriksstasjonen og avtaler tidspunkt for vigsel.
Ekteskapsvilkårene må prøves før vigsel kan finne sted. Norsk folkeregister foretar prøving av ekteskapsvilkårene, det vil si det bekreftes at det er intet til hinder for at ekteskap kan inngås. Brudefolkene må ta kontakt med folkeregisteret på en av partenes hjemsted.
Når folkeregisteret finner at brudefolkene oppfyller ekteskapsvilkårene, får brudefolkene en prøvingsattest som viser at det ikke er noe til hinder for at ekteskap blir inngått. Original må medbringes til vielsen og overleveres vigsler. Brudeparet må legitimere seg ved oppmøte på ambassaden.
Etter vigselen vil brudeparet motta en bekreftet kopi av skjemaet ”melding om vigsel”. Ambassaden vil deretter sende melding til prøvingsinstansen og folkeregisteret vil utstede endelig vigselsattest som deretter blir sendt til brudefolkets adresse som anmeldt på meldingsskjemaet.
Merk: Attest om prøving av ekteskapsvilkår er gyldig i 4 måneder.
Vigsler ved ambassaden i Moskva
Ambassaden har vigselsrett og kan kun vie par av motsatt kjønn hvor begge parter er norske statsborgere. Ingen av brudefolkene kan i tillegg ha russisk statsborgerskap, eller være statsborger av et land som ikke anerkjenner vigsel ved ambassaden.
Avtaler om vigsler gjøres ved å ta kontakt på tlf. +7 499 951 1000.
Ambassaden har ikke mulighet for å utstede ”Ekteskapsattest” (Certificate of no impediment to marriage e.l.) på basis av sivilstandattest fra Folkeregisteret eller lignende. Prøving av ekteskapsvilkår må alltid foretas av folkeregisteret på en av partenes hjemsted, se her
Ambassaden behandler ikke navnesaker i de tilfeller en av partene ønsker navneendring etter vigsel men videreformidler skjema til folkeregisteret sammen med vigselsdokumentene. Informasjon og skjema for navneendring finner man her
Norsk politiattest utstedes av politimyndighet i Norge og kan kun søkes om av personen selv. Informasjon om opplysninger i politiattest, gyldighetstid osv. finnes på denne lenken, lenke til digital søknad: Opplysninger i politiattesten – Politiet.no, Søknad: Politiattest – Politiet.no. (søkes med BankID, velg kategori til bruk i utlandet, velg attestens innhold, språk og signatur).
Russiske myndigheter krever vanligvis apostille påført politiattesten – en bekreftelse på dokumenter som skal brukes i utlandet. Apostille utstedes av Statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) der du er/var bosatt, se lenke til nærmere opplysninger: Apostillestempel på dokumenter | Statsforvalteren.no (fylkesmannen.no) .
Du må selv undersøke med vedkommende russiske myndighet om attesten skal være oversatt til russisk og om oversettelsen også skal være bekreftet av notarius publicus og påført apostille.
Se også: Legaliseringer - regjeringen.no
Gebyrer på tjenester ved ambassaden
Det vises til Forskrift av 25. januar nr. 58 gebyrtariff for Norges utenriksstasjoner, fastsatt ved kgl. Resolusjon av 25. januar 2013, endret 1. juli 2014.
- Gebyr fastsatt i russiske rubler er basert på offisiell vekslingskurs. Vekslingskurs kan rundes opp/ned med inntil 10%. Oppdatert 30.10.2020.
- Fastsettelse av gebyrsats i lokal valuta gjøres minst en gang årlig, eller oftere ved store kursendringer.
A. Pass, utlendingssaker og statsborgerskap
Fra 19. oktober gjelder en ny forskrift om pass og nasjonalt ID-kort. Fra denne datoen ble det dyrere å søke om pass i utlandet enn i Norge. Merk at kostnaden knyttes til søknadsbehandlingen og ikke til utstedelsen av selve dokumentet. Det betyr at gebyret ikke refunderes dersom søknaden må avslås.
- Søknadsbehandling av vanlig reisepass (politipass), fremmedpass og reisebevis:
- for personer over 16 år - NOK 1290 / RUB 10500
- for personer under 16 år - NOK 770 / RUB 6300
- Midlertidig pass (nødpass) - NOK 1690 / RUB 13700
- Gebyrer for tjenester etter utlendingsforskriften betales i samsvar med utlendingsforskriften (se www.udi.no).
- Gebyrer for behandling av søknader om statsborgerskap betales i samsvar med statsborgerforskriften (se www.udi.no).
B. Sjøfartssaker
- Utstedelse av midlertidig nasjonalitetsbevis etter sjøloven § 5 tredje ledd - NOK 575 / RUB 4700
- Utstedelse av midlertidig farts- eller sikkerhetssertifikat eller påtegning om forlenget gyldighet for sertifikat etter forskrift 22. desember 2014 nr. 1893 om tilsyn og sertifikat for norske skip og flyttbare innretninger § 37 (gjelder for lasteskip, passasjerskip, lektere, flyttbare innretninger og dessuten for fiskefartøy med største lengde 15 meter eller mer) - NOK 575 / RUB 4700
- Bekreftelse av å ha mottatt komplett søknad om midlertidig tjeneste i sertifikatpliktig stilling (Certificate of Receipt of Application - CRA) etter forskrift 22. desember 2011 nr. 1523 om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk § 86 - NOK 575 / RUB 4700
Ved kontroll av et samlet mannskap skal gebyret ikke overstige totalt NOK 5750 / RUB 47000
C. Økonomisk bistand
Tilståelse av lån eller bistand ved pengeoverføringer
10% av beløpet, men ikke mindre enn NOK 300 / RUB 2400 og ikke mer enn NOK 5000 / RUB 40500
D. Oversettelse, avskrift m.v.
- Uoffisiell oversettelse, inklusive bekreftelse: Den betaling som er vanlig på tjenestestedet, men for hver påbegynt gruppe av 100 ord ikke mindre enn NOK 255 / RUB 2100
-
Rett kopi/utskrift av protokoll, inklusive bekreftelse: For hver maskinskrevet side eller del derav NOK 60 / RUB 500, men ikke mindre enn NOK 255 / RUB 2100
E. Notarialforretninger
Utstedelse av attester og bekreftelse av underskrifter NOK 288 / RUB 2300
F. Utstedelse av midlertidig nasjonalitetsbevis for luftfartøy
NOK 3390 / RUB 27500
G. Bistand i kommersielle saker
NOK 1150 / RUB 9300 (per time)
H. Brukerbetaling for arrangement fra første time:
Alle oppdrag skal kostnadsberegnes og oversendes oppdragsgiver for godkjenning før arbeidet påbegynnes. NOK 362 / RUB 2900
I. Tilleggsgebyr
- For overtidsarbeid og tjenestehandlinger utenfor kontorlokalene i kontortiden: 50 %
- For tjenestehandlinger som utføres på dager hvor stasjonen har stengt eller redusert kontortid på grunn av helg eller høytid: 100 %