Inngåelse av ekteskap i Indonesia
Inngåelse av ekteskap i Indonesia gjøres hos trosamfunnet man hører til (protestant, katolikk, buddhisme, hinduisme eller islam). Spørsmål relatert til Indonesiske ekteskapsregler må rettes til Indonesiske myndigheter (for eksempel Indonesias ambassade i Oslo eller trosamfunnet der man ønsker å inngå ekteskap).
Alle norske borgere som ønsker å inngå ekteskap i Indonesia, må først kontakte Skatteetaten for prøving av ekteskapsvilkår. Prøvingen skal foretas ved skattekontoret hvor man er registrert bosatt i Norge. Er man registrert utflyttet, skal prøvingen foretas av skattekontoret der man sist var registrert. Nærmere informasjon finnes på Skatteetatens nettsider på følgende lenke: https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/ekteskap/ekteskap/i-utlandet/
Etter godkjent prøving utsteder Skattekontoret en prøvingsattest, også kjent som "Certificate of no Impediment to Marriage". Dokumentet må påføres apostille etter at det er blitt utstedt. I tilfeller der Indonesiske myndigheter ønsker ambassadens bekreftelse av den norske prøvingsattesten, så kan ambassaden utstede et "støttebrev" hvis den originale norske prøvingsattesten fremvises på ambassaden.
Etter inngått ekteskap i Indonesia får man en vigselsattest. Vigselsattesten er enten et dokument som heter Akte Perkawinan utstedt av Indonesisk folkeregister (Pencatatan Civil) eller en vigselsbok som heter Buku Nikah dersom man inngår et muslimsk ekteskap.
Registrering av ekteskapet i Norge:
For registrering i Norge av ekteskap inngått i Indonesia, må vigselsdokumentene (Akte nikah eller Buku Nikah) også inneholde engelsk oversettelse. Vanligvis utstedes vigselsattestene med engelsk oversettelse. Dersom vigselsattesten ikke inneholder engelsk oversettelse må denne oversettes.
Vigselsattesten og eventuell oversettelse må deretter påføres apostille. Til slutt må disse dokumentene sendes sammen med bekreftet kopi av pass til skatteetaten (det skattekontoret hvor man er registrert bosatt, eller sist var registrert bosatt før utflytting). Selve innsendingen av vigselsdokumentene til skatteetaten gjøres av søker selv.
Se nærmere informasjon på Skatteetatens nettsider på følgende lenke: https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/ekteskap/ekteskap/i-utlandet/
Informasjon om ekteskap i Norge finnes på Skatteetatens nettsider.
Hvilke dokumenter som må fremlegges kommer an på tilknytningen mellom hvilke statsborgere ekteskapet skal inngås:
Inngåelse av ekteskap ved Ambassaden i Jakarta
Det er et vilkår for vigsel ved Ambassaden i Jakarta at brudefolkene er av ulike kjønn, minst en av dem er norsk statsborger, og ingen av dem er indonesisk statsborger. Vi kan ikke foreta vielser på Bali.
Prøving av ekteskapsvilkår
Vi anbefaler par som ønsker å bli viet ved ambassaden å sette seg godt inn i informasjonen fra Skatteetatens hjemmeside om prøving og vilkår for ekteskap.
Praktisk informasjon
Send en skriftlig henvendelse på e-post til ambassaden for å avtale tidspunkt for vielsen når dokumentasjonskravet er oppfylt.
Før vielsen kan foretas må det fremlegges en original «Prøvingsattest» utstedt av Skatteetaten. Prøvingsattesten og kopi av begges pass/identifikasjonspapirer sendes på epost til ambassaden så snart som mulig etter avtale er gjort, senest 8 dager før vielsen. Ekteskapsattesten må ikke være eldre enn fire måneder på vigselstidspunktet.
Begges pass/identifikasjonspapirer og original prøvingsattest må fremvises på ambassaden før vielse finner sted.
To vitner må være til stede under vielsen, disse må forstå språket vielsen blir holdt på (norsk eller engelsk). Gi beskjed i god tid hvis dere ikke har mulighet til å stille med vitner selv, så vil to av ambassadens ansatte stille opp. Vielsen foretas normal i ambassadens åpningstid mandag til fredag klokken 0800-1600.
Det tas ikke gebyr for vigsel eller utferdigelse av ekteskapsattest ved norsk utenriksstasjon.
For mer informasjon se Vigsel - Regjeringen.no