Har du planer om å søke om nytt pass?
Thales, leverandøren av norske pass, melder om råvaremangel og redusert produksjonskapasitet. Råvaremangelen skyldes pandemien og krigen i Europa. Situasjonen rammer Norge og flere andre europeiske land. Vi ber derfor søkere som allerede er i besittelse av et annet lands pass, og som ikke umiddelbart har behov for norsk pass, om å vente med sin søknad til høsten 2022.
Hasteinnkaller produsenten av norske pass - regjeringen.no
Alle norske statsborgere bosatt i De forente arabiske emirater kan søke om pass ved den norske ambassaden i Abu Dhabi. Barn under 12 år kan søke om fornyelse av pass ved konsulatet i Dubai.
Man må være norsk statsborger og har registrert personnummer i Folkeregisteret før søknad om pass kan innleveres ved utenriksstasjon.
Fødselsnummer for å få pass - Skatteetaten
For behandling av søknad om pass fremmet ved norsk utenriksstasjon gjelder følgende satser:
- Ordinært pass til søkere over 16 år 1 290 kroner (AED 550)
- Ordinært pass til søkere under 16 år 770 kroner (AED 330)
- Midlertidig pass (nødpass) 1 690 kroner (AED 720)
Merk at kostnaden knyttes til søknadsbehandlingen og ikke til utstedelsen av selve dokumentet. Det betyr at gebyret ikke refunderes dersom søknaden må avslås. Det innføres også et eget gebyr for søknad om midlertidig pass (nødpass), som er det samme for voksne og barn.
Årsaken til endringen er at det er dyrere å utstede pass ved utenriksstasjonene enn i Norge. De nye satsene dekker kostnadene ved å utstede og produsere passene, og er beregnet på grunnlag av gjennomsnittskostnaden per pass ved utenriksstasjonene.
Nærmere regler om passgebyret finnes i pass- og ID-kortforskriften § 7-1. Her finner du også informasjon om gebyrsatsene dersom du velger å søke om pass mens du oppholder deg i Norge.
For norske statsborgere over 12 år:
- søker må personlig møte opp ved den norske ambassaden i Abu Dhabi til forhåndsreservert tid. Du kan få en avtale ved å sende epost til: emb.abudhabi@mfa.no
- søker må ha med det gamle passet, eller eventuelt politianmeldelsen om at det gamle passet er stjålet eller mistet.
- søker må avgi biometri i form av foto, fingeravtrykk og signatur. Ambassaden har eget utstyr for dette.
- Søknadsavgiften må betales kontant.
For norske statsborgere under 12 år:
- søker må personlig møte opp ved den norske ambassaden i Abu Dhabi eller - hvis fornyelse - ved konsulatet i Dubai.
- Begge foreldrene må følge barnet, om en av foreldrene ikke har anledning kan vedkommende skrive en fullmakt. Begge foreldrenes pass må presenteres for verifisering av signaturene.
- Søker må ha med gammelt pass. Om passet er stjålet eller mistet må politianmeldelse medbringes.
- Om barnet søker sitt første norske pass må original fødselsattest (attestert av utenriksdepartementet) tas med.
- Nytt passbilde der søkers ansikt er rettet mot kameraet. Bildet skal være tatt mot hvit bakgrunn, munnen lukket, ørene synlig og eventuelle briller tatt av.
For norske statsborgere i Kuwait. Ta kontakt med vår konsulærkontakt Ronny Engen
(hcn@kuwait@gmail.com).
For norske statsborgere i Qatar. Ta kontakt med vår konsulærkontakt Simon Davies (simon.davies@maneo.me)
Alle som skal søke om norsk pass må ha et norsk personnummer.
Før oppmøte på ambassaden må du svare på noen spørsmål på Skatteetatens side: www.skatteetaten.no/pass
Dette for å sikre at du har med deg riktig dokumentasjon til avtalen.
Følgende dokumentasjon må fremlegges for barn under 18 år:
- Dokumenter i henhold til informasjon fra Skatteetaten: skatteetaten.no/pass
- Original fødselsattest hvor begge foreldres navn fremkommer.
- Begge foreldres gyldige pass.
- Utfylt søknadsskjema for pass. Ved felles foreldreansvar og når kun én av foreldrene kan møte med barnet, må søknadskjemaet være signert av begge foreldrene. Originalt pass til den av foreldrene som ikke møter med barnet må tas med. Dersom én av foreldrene oppholder seg utenfor Storbritannia, må han/hun møte opp hos norsk politi eller ved norsk utenriksstasjon for å gi fullmakt til søknad om pass.
- 2 passbilder. Passbildet må tas uten briller, med åpne øyne og munnen lukket. Ørene må være synlige. Bildet må være i farger, ha god kvalitet, tatt mot lys bakgrunn i format 35x40mm. Bildet kan ikke være eldre enn tre måneder.
Behandlingstiden for å få et personnummer fra Skatteetaten er rundt to måneder.
Ambassaden yter konsulær bistand til norske borgere som oppholder seg i De forente arabiske emirater.
Kontakt ambassaden på telefon ved behov for konsulær bistand eller eventuelt på e-post dersom det ikke haster.
Norske nødpass (oransje farge), reisebevis for flyktninger (grønt reisedokument) eller Utlendingspass/reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument i FAE, Kuwait eller Qatar.
Ambassaden ber alle reisende til FAE, Kuwait eller Qatar om å påse at de har gyldig, ordinært pass. Husk å sjekke i god tid om passet er gyldig under hele oppholdet utenfor Norges grenser (og i 6 måneder etter innreise i f. eks. FAE). For mer informasjon om utstedelse/fornyelse av pass osv. Se Politiets hjemmesider
Ambassaden kan legalisere dokumenter og utføre handlinger som Notarius Publicus i Norge kan utføre.
Personer som ønsker å legalisere dokumenter for bruk i Norge, De Forente arabiske emirater, Kuwait eller Qatar, kan møte på ambassaden etter avtale for å legalisere dokument. Konsulatet i Dubai tar imot dokumenter for legalisering og videresender dem til ambassaden i Abu Dhabi for legalisering.
Du kan få en avtale ved å sende epost til emb.abudhabi@mfa.no
Ambassaden legaliserer kun dokumenter når dette skjer til fordel for norsk borger eller forholdet ellers har tilknytning til Norge eller norske interesser.
Dokumentet må være legalisert av Utenriksdepartementet i FAE, Kuwait eller Qatar.
Søkere må ta alle nødvendige dokumenter til ambassaden, inkludert pass. Prisen for legaliseringer er 130 AED per dokument. Beløpet må betales kontant når dokumentene leveres på ambassaden.
Legaliserte dokumenter vil som regel være tilgjengelig samme dag.
Notarius Publicus:
Ambassaden i Abu Dhabi kan etter avtale utføre alle handlinger som notarius publicus i Norge kan utføre. Dette omfatter bl.a. følgende handlinger:
- Bekrefte underskrifter (130 AED per dokument)
- Bekrefte rett kopi (130 AED per dokument)
Du kan få en avtale ved å sende epost til emb.abudhabi@mfa.no
For legaliseringer i Kuwait, ta kontakt med ambassadens konsulærkontakt Ronny Engen, enten på hcn.kuwait@gmail.com eller telefon: +965 94467001
For legaliseringer i Qatar, ta kontakt med ambassadens konsulærkontakt Simon Davies, enten på simon.davies@maneo.me eller telefon: +974 70300018
Ambassaden i Abu Dhabi har borgerlig vigselsrett. En forutsetning for vielse er at begge parter er norske statsborgere.
Ekteskapsinngåelse på ambassaden
Ambassaden i Abu Dhabi har borgerlig vigselsrett i tilfeller der begge parter er norske statsborgere. Ambassaden kan dessverre ikke vie personer av samme kjønn ettersom dette ikke anerkjennes av De forente arabiske emirater. Av kapasitetshensyn vier vi i utgangspunktet kun par hvor minst en er bosatt i Emiratene.
For informasjon om andre norske ambassader som har vigselsrett, vennligst se her.
Dokumenter
Før vielsen kan finne sted må prøving av ekteskapsvilkårene foretas hos Skatteetaten. Prøvingsattesten er en bekreftelse på at vilkårene for ekteskapsinngåelse er oppfylt.
Kopi av prøvingsattesten må sendes til ambassaden per e-post senest åtte dager før vigsel. Attesten har en gyldighet på fire måneder. I forkant av vielsen må det også oversendes kopi av begge parters norske pass til ambassaden.
Original prøvingsattest og pass må tas med til ambassaden på vigselsdagen.
Avtale
Vigsel kan arrangeres på ambassaden når vi har kapasitet til dette. Avtale om vigsel gjøres med ambassaden over e-post emb.abudhabi@mfa.no
Vitner
Brudeparet kan invitere forlovere eller to vitner som undertegner vigselsprotokollen. Dersom brudeparet ankommer alene kan ansatte ved ambassaden være vitner. Vennligst gi beskjed på forhånd dersom det er ønskelig at ambassadens ansatte skal være vitner.
Seremoni
Seremonien finner sted i ambassadens lokaler. Brudeparet blir viet av ambassadør eller stedfortreder som leser en kort, fastsatt tekst for vigsel. Brudeparet, vitnene og vigsleren undertegner deretter vigselsprotokollen.
Fotografering kan foregå både under og etter vigselsseremonien, og ambassadens ansatte kan være behjelpelig med dette med kamera/telefon paret selv har med.
Etter vielsen sender ambassaden vigselsboken til Folkeregisteret, og brudeparet vil i ettertid få utstedt vigselsattest fra hjemkommunen.
Vigsel på ambassaden er gebyrfritt.
Fra og med 1. januar 2020 vil det bli tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske. Endringen betyr at at norske borgere beholder statsborgerskapet selv om de blir borgere av et annet land. For utenlandske borgere som fyller vilkårene for norsk statsborgerskap gjelder det samme. I tillegg vil personer som har mistet statsborgerskapet på grunn av erverv av annet, eller som har mistet statsborgerskapet fordi de ikke har løst seg fra sitt opprinnelige, kunne søke om gjenerverv.
Du finner nærmere informasjon på UDIs nettsider https://www.udi.no/viktige-meldinger/nytt-om-dobbelt-statsborgerskap/
Elektronisk søknadsskjema vil være tilgjengelig fra 3. februar https://www.udi.no/viktige-meldinger/du-bor-vente-med-a-soke-om-statsborgerskap-til-3.-februar/
Gebyret for å søke gjenerverv av statsborgerskapet er NOK 2 700.