Det honorære generalkonsulatet i Edinburgh samarbeider med et bredt spekter av skotske institusjoner og organisasjoner for å fremme norske kulturelle og kommersielle interesser i Skottland. Stasjonen yter konsulær bistand til nordmenn, støtter norske myndigheter og delegasjoner ved besøk til Skottland, opprettholder nærkontakter med skotske politikere og tjenestemenn for å overvåke den politiske utviklingen i Skottland og gir generell assistanse til nordmenn som bor i og besøker Skottland.
Det honorære generalkonsulatet i Edinburgh er ambassaden i Londons kontor i Skottland.
Bakgrunn
Etter omorganiseringen av det norske generalkonsulatet i Edinburgh (tidligere karrierestasjon) i 2008 etablerte Utenriksdepartementet det honorære generalkonsulatet. Stasjonen har en noe ulik rolle fra andre honorære konsulater og er i dag unik i norsk utenrikstjeneste.
Kontoret består av en honorær generalkonsul (David Windmill) med geografiske ansvarsområder for Edinburgh, Lothians, Scottish Borders, Shetland Isles og Western Isles.
En konsul (Mona Røhne) er ansatt på fulltid ved stasjonen. Mona Røhnes geografiske ansvarsområde er hele Skottland. Mona Røhne jobber i tillegg for den norske ambassaden i London, hovedsakelig innen informasjons-, presse- og kulturspørsmål. Hun håndterer også henvendelser til ambassadens konsulære team i London og støtter de fem honorære konsulatene i Skottland innen konsulære oppgaver.
Det honorære generalkonsulatet er finansiert av den norske ambassaden i London og har budsjett for å støtte næringsfremme og kulturelle aktiviteter.
Aktiviteter
Det er tre hovedarrangementer i Edinburgh i løpet av året som gir muligheten til å fremme Norge og norske kulturinteresser:
- Den norske grunnlovsdagen - 17. mai
- Edinburghs internasjonale festivaler
- Norsk juletre under Edinburghs julefestival
Konstitusjonsdagen arrangeres av norske studenter i Edinburgh med administrativ støtte fra det honorære generalkonsulatet. Norge er det eneste landet som får tillatelse til å gå i 17. mai tog gjennom Edinburghs gater. Det er et fargerikt og høyt profilert arrangement som tiltrekker seg mange nordmenn og Norgesvenner.
De store internasjonale festivalene i Edinburgh som inkluderer musikk, teater, dans, litteratur, komedie, film, jazz, barneteater og Edinburgh Militær Tattoo tiltrekker seg stort publikum i sommermånedene og det er en økende deltakelse av norske musikere, forfattere og skuespillere. Edinburgh Militær Tattoo hedrer HM Kongens Garde sin maskot Nils Olav hvert fjerde år.
Det norske juletreet til Edinburgh er en gave fra Hordaland og i anerkjennelse av hjelp mottatt under 2. verdenskrig. Tradisjonen ble etablert for over 40 år siden. Tenningen av juletreet starter Edinburghs Jule- og Hogmanay festivaler i november måned. En delegasjon fra Hordaland spiller en sentral rolle i arrangementene. En norsk-skotsk adventskonsert finner sted i St Giles katedralen.
Politikk
Skottlands politiske betydning ble betydelig oppgradert i 1999 da Skottland oppnådde selvstyre (devolution). Dette innebærer at skotske myndigheter har det politiske ansvar for en rekke felter som helse, utdanning, miljø, justissaker, boligpolitikk, gjennomføring av EU-direktiver på disse felter og skattevarierende myndighet (devolved issues). Samtidig er Skottland en del av Storbritannia hvor London har ansvar for spørsmål som utenrikspolitikk, økonomisk politikk, energi, immigrasjon, handel, EU-koordinering, konstitusjonelle spørsmål (reserved issues). Det honorære generalkonsulatet har nære kontakter med skotske ministre og MSPs og deltar på orienteringer, møter og konferanser.
Det foregår regelmessige besøk av norske ministre, politikere, Stortingsdelegasjoner og regionaladministrasjoner. Det honorære generalkonsulatet legger opp program i nært samarbeid med ambassaden i London.
Næringsliv
Det honorære generalkonsulatet er medlem av Edinburgh Handelskammer og i samarbeid med det norsk-britiske handelskammer fremmer stasjonen kommersiell aktivitet og interesse mellom Skottland og Norge. En fjerdedel (ca. 100) av norske bedriftsetableringer i Storbritannia har base i Skottland - olje og gass, akvakultur, fornybar energi, fiske og treprodukter er nøkkelsektorer for Norge i Skottland.
Det honorære generalkonsulatets kontorlokaler benyttes av norske bedrifter og organisasjoner for å fremme næringsvirksomhet.
Kultur
Det er sterke historiske og kulturelle forbindelser mellom Norge og Skottland. I tillegg til de verdensberømte Edinburgh-festivalene hvor norske artister og kunstnere regelmessig er tilstede, kan nevnes Magnus-festivalen (Orkney), Islay og Aberdeen Jazz festivalene. Norske forfattere deltar videre på ulike skotske litterære festivaler.
Utdanning
Skottland og spesielt Edinburgh (med 4 universiteter) er populært blant norske studenter. Det honorære generalkonsulatet har gjennom sitt medlemskap i det konsulære korps i Edinburgh og Leith regelmessig og aktiv kontakt med Edinburgh Universitet. I 2014 ble det videre etablert skoleutvekslingsprogrammer for norske studenter ved skoler i Edinburghområdet.
Generelt
Edinburgh er en populær by for konferanser og studiebesøk for norske bedrifter, lokale myndigheter og offentlige organer. På forespørsel bidrar det honorære generalkonsulatet med å organisere eller gi gruppe- og bedriftspresentasjoner om Skottland.
Det er aktive norske-skotske foreninger i Skottland som det honorære generalkonsulatet støtter.