Den 1. april 2019 ikraftsettes endringer i barnelova og statsborgerloven om foreldreskap og statsborgerskap for barn født i utlandet.
Endringene medfører at det ikke lenger er mulig å erklære farskap ved de honorære konsulatene og at erklæringer bare er mulig overfor utsendt utenrikstjenestemann. I tillegg åpner regelverket for utenriksstasjonenes adgang til å be om DNA-analyse av den som ønsker å erklære seg som far i forkant av en farskapserklæring. Dette omfatter saker når mor, barnet eller den som vil erklære seg som far ikke kan godtgjøre sin identitet. Det samme gjelder om det er grunn til å tro at det for å få norsk statsborgerskap til barnet er gitt uriktige opplysninger om hvem som er fra.
Endringene medfører også at norsk jurisdiksjon i farskapssaker begrenses noe. Farskapet skal ikke fastsettes i Norge dersom partene har nær tilknytting til en annen stat der de kan kreve fastsettelse av farskapssaken, og saken vil bli bedre opplyst i dette landet.
Det nye regelverket innebærer at Arbeids-og velferdsdirektoratet er klageinstans i saker der farskap ikke kan erklæres fordi DNA-analyse godtgjør at den som ønsker å erklære seg som far ikke kan være far, eller tilfeller der mannen som vil erklære seg som far avslår anmodning om DNA-analyse. Klager kan i tillegg rettes til Direktoratet i saker der norske myndigheter ikke har jurisdiksjon fordi partene har nær tilknytning til et annet land der de kan kreve farskapet fastsatt, og saken vil bli bedre opplyst og behandlet i dette landet.
For ytterligere informasjon se:
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2018-06-15-34?q=endringer i barnelova.
For barn av ugifte norske borgere som er bosatt i et annet land enn Norge fastsettes farskap for barnet i det landet barnet er født.
Det må søkes om anerkjennelse av farskap fastsatt i utlandet til NAV før man søker personnummer og norsk pass til barnet.
Når en avgjørelse om farskap fra utlandet blir anerkjent i Norge, så vil avgjørelsen gjelde på samme måte som om farskapet eller medmorskapet var fastsatt i Norge.
Det skal da legges til grunn i alle sammenhenger hvor farskap eller medmorskap er av betydning.
Se NAV.no for utfyllende informasjon om hvordan du søker anerkjennelse her; https://www.nav.no/farskap
I Tyrkia benytter man Formul A med Apostille og Nufüs Kayit Örnegi som oversettes til engelsk og Apostille behandles. På disse vil det fremgå hvem som er erklært far for barnet i henhold til tyrkisk rett. Mor til barnet må dokumentere sin sivilstand, dette må være oversatt til engelsk og legalisert med Apostille.
For informasjon om søknad om personnummer, se Personnummer for barn født i Tyrkia nedenfor.
I forbindelse med moderniseringen av Folkeregisteret er det blitt en endring ved søknad om personnummer til norske barn født i utlandet.
Er foreldrene ikke registrert gift i det norske Folkeregisteret så må dette gjøres før man søker om personnummer til barnet.
Man må selv sende papirene til Skatteetaten og få dette registrert før man bestiller time hos ambassaden for å søke om personnummer. Formul B med Apostille skal sendes til;
Skatteetaten, Postboks 6600 Etterstad, 0607 Oslo
Vennligst se Skatteetaten sine nettsider for informasjon om hvordan du registrerer ekteskapet ditt.
https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/ekteskap/ekteskap/i-utlandet/
Norske statsborgere som er født i utlandet og som ikke har fått tildelt norsk fødselsnummer/personnummer kan søke om dette ved ambassaden i Ankara.
Det er Skatteetaten i Norge som saksbehandler alle søknader om personnummer for barn født i utlandet.
Skatteetaten har utarbeidet ny og forenklet prosedyre for søknad om personnummer. Se nettsiden til Skatteetaten for hvordan du søker og hvilken dokumentasjon som er påkrevet for din søknad her;
Huskeliste for oppmøte ved ambassaden, i tillegg til dokumentasjon gitt av veilederen til Skatteetaten:
- Barnet og begge foreldrene må møte personlig på ambassaden etter forhåndsavtale.
- Husk å ta med original fødselsattest for barnet, oversatt til engelsk. Er barnet født i Tyrkia gjelder kun Formul A med Apostille. Formul A behøver ikke å oversettes til engelsk.
- Husk å ta med original vigselsattest, oversatt til engelsk. Er ekteskapet inngått i Tyrkia gjelder kun Formul B med Apostille. Formul B behøver ikke å oversettes til engelsk. Vær oppmerksom på at ekteskapet må være registrert hos norsk folkereister før dere søker om personnummer og pass til barnet.
- Om foreldrene til barnet ikke har inngått ekteskap er det nødvendig med dokumentasjon på sivilstand for barnets mor på fødselstidspunktet. Dette må i alle tilfeller være oversatt til engelsk og fremvises i orginal ved oppmøte.
- Om en av foreldrene ikke kan møte, skal det være fylt ut og signert Fullmakt om søknad om pass for barn/umyndige ved et av våre norske konsulater eller hos politiet i Norge.
- 2 passbilder for yngre barn bør tas med. For eldre barn tas bilde på ambassaden, samt fingeravtrykk for barn over 12 år. Krav til passfoto: Munnen må være lukket, øynene åpne og begge ørene må være synlige. Briller må tas av. Bildet må være skarpt, riktig eksponert og være tatt rett forfra mot lys bakgrunn, ikke eldre enn 3 mnd., ca. 35x45m
-
Gebyr for pass betales med bankkort ved oppmøte. Se denne siden for informasjon om gebyr.
-
Ambassaden benytter nå et bookingsystem for avtaler for søknad om personnummer og pass. For avtale vennligst registrer opprett bruker og book din avtale her; Søker Login (supersaas.co.uk)
Ledige timer blir lagt ut den første i hver måned for den neste måneden. (eks. Første juli legges alle timene for august ut). Finner du ingen ledige timer så betyr dette at ambassaden er fullbooket og man må vente til det legges ut flere ledige timer.
Norske statsborgere som bor i Tyrkia kan søke om nytt pass ved ambassaden i Ankara. Konsulatene tar ikke imot søknader om pass.
Merk: Utflytting bør være registrert i norsk folkeregister. Dersom man ikke har meldt utflytting fra Norge kan dette gjøres ved oppmøte på ambassaden.
Hvordan søker man om pass?
Søknad leveres ved personlig oppmøte på ambassaden. Ambassaden tar kun imot søknader etter forhåndsavtale.
Ambassaden benytter nå et bookingsystem for avtaler for søknad om personnummer og pass.
For avtale vennligst registrer opprett bruker og book din avtale her; Søker Login (supersaas.co.uk)
Ledige timer blir lagt ut den første hver måned for den neste måneden. (eks. Første juli legges alle timene for august ut).
Finner du ingen ledige timer så betyr dette at ambassaden er fullbooket og man må vente til det legges ut flere ledige timer.
Ved innlevering av søknaden, bes man vennligst ta med følgende:
-
For voksne:
- Nåværende og/eller tidligere norske pass.
- Annet lands pass og ID kort om du har dobbelt statsborgerskap. Dette gjelder også for de bosatt i Irak.
- Oppholdskort om du oppholder deg i landet i mer enn 90 dager. Dette gjelder også for de bosatt i Irak
- Gebyr betales med bankkort ved oppmøte. Se denne siden for informasjon om gebyr.
-
For barn under 18 år:
- Barnets nåværende og/eller tidligere norske pass.
- Nåværende og/eller tidligere norske pass.
- Annet lands pass og ID kort om du har dobbelt statsborgerskap. Dette gjelder også for de bosatt i Irak.
- Oppholdskort om du oppholder deg i landet i mer enn 90 dager. Dette gjelder også for de bosatt i Irak.
- Barnet og begge foreldrene må møte personlig på ambassaden etter forhåndsavtale.
- Om en av foreldrene ikke kan møte, skal det være fylt ut og signert Fullmakt om søknad om pass for barn/umyndige ved et av våre norske konsulater eller hos politiet i Norge. Fullmakt utført hos utenlandsk myndighet er ikke gyldig for søknad om norsk pass.
- Begge barnets foreldres pass i original medbringes. Den som er norsk statsborger skal ha med norsk pass.
- 2 passbilder for yngre barn bør tas med. For eldre barn tas bilde på ambassaden, samt fingeravtrykk for barn over 12 år. Krav til passfoto: Munnen må være lukket, øynene åpne og begge ørene må være synlige. Briller må tas av. Bildet må være skarpt, riktig eksponert og være tatt rett forfra mot lys bakgrunn, ikke eldre enn 3 mnd., ca. 35x45m
- Dersom foreldrene er ugift eller skilt: Bevis på foreldrerett/foreldreansvar.
- Gebyr betales med bankkort ved oppmøte. Se denne siden for informasjon om gebyr.
Dersom du har mistet eller blitt frastjålet passet ditt, må du umiddelbart melde fra til tyrkisk politi og ambassaden.
Tapet meldes direkte til tyrkisk politi, enten der du er eller hos nærmeste flyplass politi. Noen opplever at det er lettere å melde passet tapt ved nærmeste flyplass. Det er viktig at passet meldes tapt i den regionen hvor passet ble borte. På bakgrunn av din anmeldelse, utlevere disse et dokument som bekrefter anmeldelsen. Dette dokumentet er nødvendig for utstedelse av nødpass. Se under Søknad om midlertidig pass (Nødpass) for ytterligere viktig informasjon.
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det vil ikke lenger være gyldig som reisedokument. Reiser man på et tapsmeldt pass til Tyrkia, vil man bli stoppet i passkontroll på vei ut av landet. Man får ikke forlate landet på dette passet.
Dersom passet er tapt eller stjålet kan du søke om midlertidig pass (nødpass) ved ambassaden i Ankara. Et slikt pass utstedes kun i Ankara ved personlig oppmøte og det kreves forhåndsavtale. Kontakt consular.ankara@mfa.no for henvendelser om midlertidig pass for hjemreise.
Man kan ikke søke om midlertidig pass ved konsulatene.
Dokumentasjonskrav for søknad:
-
Tapet meldes direkte til tyrkisk politi, enten der du er eller hos nærmeste flyplass politi. Noen opplever at det er lettere å melde passet tapt ved nærmeste flyplass. Det er viktig at passet meldes tapt i den regionen hvor passet ble borte. Dette dokumentet er nødvendig for å søke midlertidig pass ved ambassaden.
-
Returbillett til Norge som dokumentasjon på reisen. Dette er særlig viktig da det må dokumenteres at du ikke kan vente på ordinært pass.
-
2 passfoto, med hvit bakgrunn, ørene synlig og i liten størrelse.
-
Gyldig legitimasjon med bilde (for eksempel førerkort, norsk bankkort, legitimasjon med bilde)
-
Det midlertidige passets gyldighetstid vil ikke være lengre enn det som er påkrevd for å gjennomføre reisen.
-
For midlertidig pass til barn kreves det personlig oppmøte og samtykke fra begge foreldre. Begge foreldre må medbringe gyldig legitimasjon (for eksempel pass eller tyrkisk ID-kort)
Gebyr betales med bankkort ved oppmøte. Gjeldende gebyrsatser finner du her
Et håndskrevet midlertidig pass har kort gyldighet og gjelder kun for 1 reise. Passet skal innleveres til nærmeste ambassade eller norsk politikontor for makulering når reisen er gjennomført.
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det vil ikke lenger være gyldig som reisedokument. Reiser man på et tapsmeldt pass til Tyrkia, vil man bli stoppet i passkontroll på vei ut av landet. Man får ikke forlate landet på dette passet.