For å kunne søke om norsk pass må man ha et norsk personnummer. For barn som er født utenfor Norge må man søke om personnummer samtidig som man søker om norsk pass. For barn under 18 år bør begge foreldrene og barnet være tilstede når søknaden leveres.
Personer som ønsker å søke om fødselsnummer i denne perioden må i forkant av oppmøte svare på noen spørsmål på skatteetatens side: www.skatteetaten.no/pass.
Etter at alle spørsmålene er besvart vil systemet produsere en liste over fremgangsmåte og dokumentasjonskrav. Ambassaden har noen tilleggskrav, se nedenstående liste.
Send en e-post med følgende informasjon til ambassaden på consular.amman@mfa.no å avtale tid for å levere søknaden:
- Navn/fødselsdato til barnet/personen som søker om personnummer
- Navn og nasjonalitet til foreldrene
- Personnummeret til foreldre med norsk statsborgerskap
- Telefonnummer vi kan nå dere på
- Foretrukket dato for avtale
Ta med følgende til avtalen:
- Dokumentasjonen som kreves av Skatteetaten
- Ett søknadsskjema i utfylt stand. Skjemaet signeres på ambassaden. Dersom søkeren er under 18 år må begge foreldrene møte med barnet.
- Betalingskort til betaling av gebyr. Oversikt over gebyrsatsene finner du her.
Det er søkers ansvar å godtgjøre sin identitet og sitt norske statsborgerskap. Ambassaden kan be om ytterligere dokumentasjon for å etablere søkerens identitet. Søkere anbefales å ta med dokumentasjon som kan bidra til å etablere deres identitet som oppholdstillatelser, utenlandske pass og ID-kort.
Ambassaden godtar ikke dokumenter som kun er legalisert av kurdiske myndigheter - alle dokumenter (inkludert oversettelser) fra Irak må være legalisert av utenriksministeriet i Bagdad.
Alle norske statsborgere som ønsker å søke om norsk pass må gjøre dette ved personlig fremmøte på ambassaden etter avtale. Dersom man ikke har norsk personnummer må man søke om dette samtidig som man søker om pass, mer informasjon finner du under «førstegangssøknad om personnummer».
Du kan be om en avtale for å levere passøknad ved å sende e-post til consular.amman@mfa.no. Vennligst oppgi følgende i e-posten til ambassaden:
- Navnet på personen(e) som skal søke om pass og deres personnummer, og medfølgende foresatte
- Telefonnummer
- Foretrukket dato for timeavtale
Ta med følgende til avtalen:
Barn under 18:
Pass blir bare utstedt til personer under 18 år som følges av foreldre. Begge foreldre må fremvise sine originale pass ved ambassaden. For foreldre som er bosatt i Norge kan fullmakt gis hos politiet i Norge.
Dersom samtykke er gitt ved norsk utenriksstasjon eller politistasjon i Norge i forkant av avtalen, trenger ikke begge foreldre å komme sammen til avtalen. Foreldrene kan gi varig samtykke som er gyldig frem til barnet fyller 18 år. For mer informasjon om samtykke, se informasjon her (kun norsk).
- Ett søknadsskjema i utfylt stand.
- Barnets gyldige norske pass
- Dersom passet utløp for mer enn 3 måneder siden må annen ID og den originale fødselsattesten fremlegges. Fødselsattesten må være legalisert
- Begge foreldres pass, norske foreldre må fremlegge sine norske pass eller ID-kort.
- Betalingskort til betaling av gebyr. Oversikt over gebyrsatsene finner du her.
Tilleggsdokumenter for barn under fem år:
- 2 passbilder.
- Passbildet må tas uten briller, med åpne øyne og munnen lukket. Ørene bør være synlige. Bildet må være i farger, ha god kvalitet, tatt mot lys bakgrunn i format 36x47mm. Bildet kan ikke være eldre enn tre måneder. En veiledende illustrasjon for godkjente ansiktsbilder i pass og nasjonale ID-kort finner du her.
Voksne
- Gyldig pass. Hvis passet utløpt for mer enn tre måneder siden, må annen gyldig ID med bilde og fødselsnummer.
Det er søkers ansvar å godtgjøre sin identitet og sitt norske statsborgerskap. Ambassaden kan be om ytterligere dokumentasjon for å etablere søkerens identitet. Søkere anbefales å ta med dokumentasjon som kan bidra til å etablere deres identitet som oppholdstillatelser, utenlandske pass og ID-kort.
Hvor lang tid tar søknadsprosessen?
Søknaden sendes fra ambassaden til politiet i Oslo, som behandler søknaden. Hvis søknaden blir godkjent sendes passet til ambassaden som utleverer passet til søkeren. Behandlingstiden er for tiden 2-3 uker. Oppdatert informasjon og forventet leveringstid finnes her.
Du vil bli informert når ditt nye pass har ankommet ambassaden. Ambassaden vil avtale en tid med deg for når du kan hente passet. Du kan ikke hente passet uten å ha en avtale først.
Husk å ta med ditt gamle pass og ID når du kommer for å hente det nye.
Se informasjon på Politiets nettsider
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det vil ikke lenger være gyldig som reisedokument.
I nødstilfeller kan ambassaden utstede et håndskrevet nødpass til personer som har et absolutt behov for pass, og hvor det ikke er mulig å avvente utstedelse av ordinært pass. Dette passet er kun gyldig for én reise.
Du er selv ansvarlig for å sjekke at landet du skal reise til aksepterer håndskrevne (ikke-biometriske) pass. Du må i tillegg undersøke om landet du reiser fra krever visum, stempel eller annet før man kan forlate landet. Ta kontakt med disse landenes myndigheter for denne informasjonen. Vi anmoder om at det gamle passet meldes savnet eller stjålet hos det lokalet politiet for å unngå problemer ved utreise.
Passmyndigheten må på vanlig måte forsikre seg om at vilkårene for passutstedelse er oppfylt, herunder at det ikke foreligger passhindringsgrunner. Dette innebærer at enkelte søknader kan medføre lengre saksbehandlingstid.
Nødpasset må leveres til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen når du returnerer til Norge.
Vennligst send en epost til ambassaden (consular.amman@mfa.no) for å avtale tid for innlevering av søknad om nødpass ved ambassaden i Amman. Du må opplyse om fullt navn, fødselsdato og reisedetaljer for alle personer som skal søke om nødpass.
Vennligst bring følgende til nødpassavtalen::
- Gyldig legitimasjon (f.eks. norsk førerkort, ID-kort eller bankkort med bilde) Utfylt tapsmelding/søknadsskjema
- To passbilder. Passbildene må tas uten briller, med åpne øyne og munnen lukket. Ørene bør være synlige. Bildet må være i farger, ha god kvalitet, tatt mot lys bakgrunn i format 36x47mm. Det kan ikke være eldre enn tre måneder. Kopi av flybillett/e-postbekreftelse på bestilt reise. En veiledende illustrasjon for godkjente ansiktsbilder i pass og nasjonale ID-kort finner du her.
- Bankkort for å betale gebyr
NB: Pass blir bare utstedt til personer under 18 år som følges av foreldre. Begge foreldre må fremvise sine originale pass ved ambassaden. For foreldre som er bosatt i Norge kan fullmakt gis hos politiet i Norge.
Dersom man i forbindelse med jobb ofte må innlevere passet sitt ved f.eks. søknad om visum, kan man søke om et ekstra pass. Ved søknad om ekstra pass må det medbringes:
- Signert brev utstedt av arbeidsgiver der behovet for ekstra pass begrunnes (skrevet på organisasjonens brevpapir).
- Gyldig ordinært pass eller tidligere ekstra pass.
NB: Ekstra pass er gyldig i inntil 2 år.
Samme prosedyre for å søke pass gjelder også for ekstra pass (se informasjon over).
Personer bosatt i Norge har plikt til å melde adresseendring til norske myndigheter. Du må melde flytting når du skal oppholde deg i utlandet i minst seks måneder.
Du må fylle ut et skjema fra Skatteetaten minst 14 dager før du reiser, og sende det til skattekontoret du tilhører. Vennligst se informasjonen på Skatteetatens hjemmesider for skjemaet og mer informasjon. Du får et brev når flyttemeldingen er behandlet. Brevet sendes til den nye adressen din i utlandet.
Navn i pass vil være identisk med navn som er registrert i det norske folkeregisteret. Dersom du ønsker å endre navnet ditt, må dette gjøres før du skal fornye passet. Vennligst kontakt skatteetaten/folkeregisteret for informasjon vedrørende navneendring.
Du har tapt ditt norske statsborgerskap dersom du har fått annet statsborgerskap etter å ha søkt om det, eller uttrykkelig har samtykket til å få statsborgerskapet, for eksempel ved å levere melding. Dette gjelder også for barn under 18 år (statsborgerloven § 23).
Ambassaden oppfordrer alle som vurderer å søke annet statsborgerskap for seg selv eller sine barn om å sette seg inn i lokal og norsk lovgivning. Ble du norsk ved fødselen, kan du videre tape ditt norske statsborgerskap når du fyller 22 år. Du må melde fra til norske myndigheter og innlevere ditt norske pass dersom du ikke lenger er norsk borger. Mer informasjon om tap av norsk statsborgerskap finnes på Utlendingsdirektoratets nettsider. Søknad om bibehold av norsk statsborgerskap må innleveres i god tid før en fyller 22 år. Søknaden behandles av Utlendingsdirektoratet.
For å søke om bibehold av norsk statsborgerskap må søknaden legges inn via Utlendingsdirektoratets søknadsportal. Dokumentene på UDIs sjekkliste må vedlegges søknaden.
Nordmenn bosatt i Jordan eller Irak kan søke ved personlig oppmøte på den norske ambassaden i Amman etter avtale. Du kan be om en avtale for å levere søknaden ved å sende e-post til emb.amman@mfa.no. Vennligst oppgi følgende i e-posten til ambassaden:
- Navnet og personnummer på personen som søker om bibehold av statsborgerskapet
- Telefonnummer
- Foretrukket dato for timeavtale
Dersom du utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og siden ikke har vært bostedsregistrert i Norge, bes du ta kontakt med ambassaden før du søker om nytt pass.
Bakgrunnen er behovet for teknisk oppdatering av Det sentrale folkeregister (DSF), som ajourføres av Skattedirektoratet. Sistnevnte har behov for å oppdatere informasjonen om statsborgerskap i DSF for enkelte personer som utvandret fra Norge fra 1960 og frem til 1975. Dersom det viser seg nødvendig å oppdatere personinformasjonen om deg, vil ambassaden ta saken opp med Skattedirektoratet før søknaden om pass behandles. Saksbehandlingstiden for søknaden om pass vil i så tilfelle ta noe lengre tid enn vanlig. Ved behov for oppdatering av personinformasjonen vil du bli bedt om å fremlegge følgende dokumentasjon og informasjon:
- kopi av gammelt norsk pass
- opplysning om foreldre (fullt navn og fødselsdato)
Har du ikke et gammelt norsk pass, må du i tillegg oppgi:
- fullt navn
- fødselsdato
- fødested
- foreldre (fullt navn og fødselsdato)
Bosatte i et annet nordisk land bes fremlegge utskrift fra landets folkeregister som må vise statsborgerskap og som også bør vise når vedkommende innvandret til dette landet. Er du født i utlandet bør kopi av fødselsattest eller familiebok fremlegges.
Ervervelse av annet statsborgerskap:
Ambassaden vil også be deg fremlegge opplysninger om eventuelt annet statsborgerskap før saken tas opp med Skattedirektoratet. Kopi av dokumentasjon for utenlandsk statsborgerskap, f.eks. pass eller statsborgerbrev, eller annen bekreftelse fra myndighetene i vedkommende land må fremlegges. Du vil bli anmodet om å avklare om du har fått det utenlandske statsborgerskapet ved søknad eller samtykke på annen måte. Kommer Skattedirektoratet til at det norske statsborgerskapet må anses som tapt i henhold til tapsregelen i statsborgerlovens § 23 eller § 7 i den tidligere statsborgerlov, vil opplysning om statsborgerskapet i DSF bli rettet i overensstemmelse med den fremlagte dokumentasjon. I samsvar med gjeldende rett innebærer tapsregelen som kjent at norsk statsborgerskap automatisk tapes dersom man erverver nytt statsborgerskap ved søknad eller uttrykkelig samtykke.
Underretning: Avklaring av statsborgerskapet må påregnes å kunne ta noen uker. Der statsborgerskapet blir endret tilbake til norsk, sender Skattedirektoratet straks underretning til ambassaden som da vil informere deg om dette. Blir det fastslått at du ikke anses å være norsk statsborger, for eksempel grunnet automatisk bortfall ved erverv av annet statsborgerskap, vil du få melding direkte fra Skattedirektoratet der dette fremgår
Andre spørsmål:
Skulle du ha ytterligere spørsmål til denne omregistreringen bes du ta direkte kontakt med Skattedirektoratet på e-post skattedirektoratet@skatteetaten.no.