Norge gir 150 millioner til jordskjelvofrene

Pressemelding | Dato: 07.02.2023: Norge støtter nå FN, Røde Kors og de store norske humanitære organisasjonene med 150 millioner kroner til deres arbeid i de jordskjelvrammede områdene, både i Tyrkia og Syria, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Norge sender også fire eksperter for å bidra i krisekoordineringen. En av disse er allerede på plass for å koordinere nødhjelp som nå er på vei. Norskstøttede organisasjoner er også i full gang med hjelpearbeidet. 

– Det er en kamp mot klokka og situasjonen er tidskritisk i vinterkulden. Ødeleggelsene er enorme etter katastrofen, sier Støre.

Redningsarbeidet er vanskelig, også fordi området er så stort, og delvis kontrollert av opposisjonsgrupper. Tyrkias president har erklært sju dagers nasjonal sørgeperiode fram til midnatt søndag 12. februar.

– Dette er en stor tragedie, og det er allerede klart at de humanitære behovene er enorme, både i Tyrkia og Syria. Det er en fortvilet situasjon for mange. Den norske humanitære støtten går til å hjelpe ofrene for jordskjelvet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den norske støtten går i hovedsak gjennom FN og Røde Kors-bevegelsen og de norske humanitære organisasjonene. FN og Røde Kors arbeider nå med oppdaterte oversikter over humanitære behov i de jordskjelvrammede områdene. Den norske støtten på 150 millioner kroner skal bidra til å svare på disse behovene. I tillegg vil pengene bidra til livreddende helsehjelp fra NORWAC og bidrag gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

I tillegg til de 150 millionene til FN og de store norske humanitære organisasjonene, gir Norge i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (CERF) og Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond (DREF). Røde Kors-føderasjonen har allerede brukt penger fra sitt nødhjelpsfond i arbeidet i de jordskjelvrammede områdene. 

– Vi er i løpende kontakt med våre ambassader i regionen og våre mest sentrale humanitære partnere om hvordan Norge best kan bidra. Gitt omfanget av skjelvet, vil vi vurdere ytterligere støtte, sier Huitfeldt.