Dersom du har mistet eller blitt frastjålet passet ditt, må du umiddelbart melde fra til lokalt politi og ambassaden.
Tapet meldes direkte til lokalt politi, enten der du er eller hos nærmeste flyplass politi. Det er viktig at passet meldes tapt i den regionen hvor passet ble borte. På bakgrunn av din anmeldelse, utlevere disse et dokument som bekrefter anmeldelsen. Dette dokumentet er nødvendig for utstedelse av nødpass. Se under Søknad om midlertidig pass (Nødpass) for ytterligere viktig informasjon.
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det vil ikke lenger være gyldig som reisedokument. Reiser man på et tapsmeldt pass, vil man bli stoppet i passkontroll på vei ut av landet. Man får ikke forlate landet på dette passet.
Dersom passet er tapt eller stjålet kan du søke om midlertidig pass (nødpass) ved ambassaden i Beograd. Et slikt pass utstedes kun på ambassaden ved personlig oppmøte og det kreves forhåndsavtale. Kontakt emb.belgrade@mfa.no for henvendelser om midlertidig pass for hjemreise.
Det er også mulig å søke om midlertidig pass ved konsulatet i Podgorica, Montenegro.
Dokumentasjonskrav for søknad:
• Tapet meldes direkte til lokalt politi, enten der du er eller hos nærmeste flyplass politi. Det er viktig at passet meldes tapt i den regionen hvor passet ble borte. Dette dokumentet er nødvendig for å søke midlertidig pass ved ambassaden.
• Eget tapsmeldingsskjema må fylles ut på ambassaden.
• Returbillett til Norge som dokumentasjon på reisen. Nødpass utstedes ikke dersom man kan vente på ordinært pass.
• 2 passfoto, med hvit bakgrunn, ørene synlig og i liten størrelse.
• Gyldig legitimasjon med bilde (for eksempel førerkort, norsk bankkort, legitimasjon med bilde)
• Utfylling av søknadsskjema på ambassaden.
• Det midlertidige passets gyldighetstid vil ikke være lengre enn det som er påkrevd for å gjennomføre reisen.
• For midlertidig pass til barn kreves det personlig oppmøte og samtykke fra begge foreldre. Begge foreldre må medbringe gyldig legitimasjon (norsk pass må fremvises av norsk forelder)
Gebyr betales gjennom banken. Gjeldende gebyrsatser finner du her.
Et håndskrevet midlertidig pass har kort gyldighet og gjelder kun for 1 reise. Passet skal innleveres til nærmeste ambassade eller norsk politikontor for makulering når reisen er gjennomført.
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det vil ikke lenger være gyldig som reisedokument. Reiser man på et tapsmeldt pass, vil man bli stoppet i passkontroll på vei ut av landet. Man får ikke forlate landet på dette passet.
Norske statsborgere kan søke om nytt norsk pass ved ambassaden i Beograd. Konsulatene tar ikke imot søknader om pass.
Merk: Utflytting bør være registrert i norsk folkeregister. Dersom man ikke har meldt utflytting fra Norge kan dette gjøres ved oppmøte på ambassaden.
Søknad leveres ved personlig oppmøte på ambassaden. Ambassaden tar kun imot søknader etter forhåndsavtale.
Ved innlevering av søknaden, bes man vennligst ta med følgende:
• For voksne:
o Norsk pass.
o Utfylling av søknadsskjema på ambassaden.
o Gebyr betales gjennom banken. Se denne siden for informasjon om gebyr.
• For barn under 18 år:
o Norsk pass.
o Utfylling av søknadsskjema på ambassaden.
o Barnet og begge foreldrene må møte personlig på ambassaden.
o Om en av foreldrene/ foresatte ikke kan møte, må denne gi samtykke til utstedelse av pass ved nærmeste norske ambassade eller hos politiet i Norge.
o Forelder/foresatt som møter må fremvise gyldig pass.
o Dersom forelder/foresatte som møter har foreldreansvar alene, må det fremvises dokumentasjon på dette fra lokale myndigheter.
o Gebyr betales gjennom banken. Se denne siden for informasjon om gebyr.
For barn av ugifte norske borgere som er bosatt i et annet land enn Norge fastsettes farskap for barnet i det landet barnet er født.
Det må da søkes om anerkjennelse av farskap fastsatt i utlandet til NAV før man søker personnummer og norsk pass til barnet. Altså farskapet må fastsettes etter lovene i landet barnet er født, deretter kan farskapet søkes anerkjent i Norge.
Når en avgjørelse om farskap fra utlandet blir anerkjent i Norge, så vil avgjørelsen gjelde på samme måte som om farskapet eller medmorskapet var fastsatt i Norge. Det skal da legges til grunn i alle sammenhenger hvor farskap eller medmorskap er av betydning.
Mor til barnet må dokumentere sin sivilstand, dette må være oversatt til engelsk. Lokalt folkeregister kan kontaktes for å få en slik tekst.
Se NAV.no for utfyllende informasjon om hvordan du søker anerkjennelse her: https://www.nav.no/farskap
Er foreldrene ikke registrert gift i det norske Folkeregisteret så må dette gjøres før man søker om personnummer til barnet.
Foreldrene må selv sende dokumentasjon til Skatteetaten og få dette registrert før de bestiller time hos ambassaden for å søke om personnummer.
Dokumentasjon på ekteskap kan sendes til:
Skatteetaten, Folkeregisteret
Postboks 9200 Grønland
0134 Oslo
Vennligst se Skatteetaten sine nettsider for informasjon om hvordan du registrerer ekteskapet ditt.
https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/ekteskap/ekteskap/i-utlandet/
Norske statsborgere som er født i utlandet og som ikke har fått tildelt norsk fødselsnummer/personnummer kan søke om dette ved ambassaden i Beograd.
Det er Skatteetaten i Norge som saksbehandler alle søknader om personnummer for barn født i utlandet.
Se nettsiden til Skatteetaten for hvordan du søker og hvilken dokumentasjon som er påkrevet for din søknad her: Fødselsnummer - Skatteetaten
Huskeliste for oppmøte ved ambassaden:
• Barnet og begge foreldrene må møte personlig på ambassaden etter forhåndsavtale.
• Original fødselsattest til barnet og oversettelse av fødselsattest (norsk eller engelsk) – legalisert med Apostille.
• Begge foreldrenes gyldige pass.
• Utfylling av søknadsskjema på ambassaden.
• Dersom foreldrene er gift i utlandet og ekteskapet ikke er registrert i Folkeregisteret, må ekteskapet registreres før foreldrene møter opp på ambassaden og anmoder om fødselsnummer. Mer informasjon finner du på Skatteetatens hjemmesider.
• Dersom foreldrene er ugifte, må farskapet etableres før det søkes om personnummer. Mer informasjon finner du på NAV hjemmesider.
• Det er nødvendig med dokumentasjon på sivilstand for barnets mor på fødselstidspunktet ( om foreldrene har ikke inngått ekteskap).
• Om en av foreldrene ikke kan møte, må denne gi samtykke til utstedelse av pass ved nærmeste norske ambassade eller hos politiet i Norge.
• Gebyr for pass betales gjennom banken. Se denne siden for informasjon om gebyr.