Søknad om pass kan fremmes ved ambassaden i Bangkok, politiets passkontorer i Norge eller andre norske ambassader. Søknad om pass krever at man har norsk fødselsnummer. Det nye passet vil vanligvis være klart innen 2-3 uker.
Søknad om pass tas imot fra kl. 13.00-15.00, og kun ved avtale. Time bestilles i ambassadens bookingsystem.
Dersom du ikke kan møte til avtalt tid, ber vi om at du vennligst avbestiller timen slik at andre kan få anledning til å benytte denne.
Ambassaden vil ikke kunne behandle søknader uten komplett dokumentasjon.
Det er ikke mulig å søke om pass ved Norges honorære konsulater i Thailand eller Kambodsja.
Merk at ambassaden ikke utsteder nasjonalt ID-kort. Dette gjøres kun av politiet i Norge. Se mer informasjon her: Pass og ID-kort - Politiet.no.
Alle som skal søke om pass må møte opp personlig.
Dette må du ha med ved oppmøte:
- Det gamle passet
- Kort eller kontakter til passgebyr. Betaling med QR-kode er også mulig. Det oppfordres til kontantløs betaling.
Dersom passet har gått ut for mer enn tre måneder siden, kreves i tillegg annen gyldig legitimasjon med bilde, for eksempel norsk førerkort, nasjonalt ID-kort eller annet gyldig pass (ved dobbelt statsborgerskap)
Hvis du ikke har med gyldig norsk pass som er utløpt for mindre enn tre måneder siden eller annen gyldig legitimasjon med bilde, må du fremlegge original fødselsattest.
Gammelt pass makuleres før nytt pass kan utleveres. Gyldig visum makuleres ikke.
Pass kan ikke utstedes før barnet er registrert i Folkeregisteret og har et fødselsnummer. Søknad om førstegangspass og anmodning om fødselsnummer må leveres samtidig. Dersom barnet ikke har hatt pass før, ber vi dere se nærmere på informasjonen under fanen «Førstegangspass og anmodning om fødselsnummer».
Må barnet være med ved fornyelse av pass?
Barn må møte sammen med minst én av foreldrene ved søknad om pass.
Må begge foreldre samtykke hvis barnet skal ha pass?
Begge foreldre skal gi samtykke når foreldreansvaret er felles. Samtykke kan gis på en annen norsk ambassade eller et pass- og ID-kontor i Norge. Dere trenger ikke å møte samtidig, men det må gis enten før eller ved søknaden om pass. Det er mulig å gi varig samtykke frem til barnet fyller 18 år.
For nærmere informasjon om hvordan man gir/trekker samtykke, se politiets sider: Samtykke for pass og ID-kort til barn og unge - Politiet.no.
Huskeliste: dette må du ha med når du skal søke om pass til barn.
- Barnets gamle pass, selv om det er utløpt. Hvis barnet ikke har pass, men har gyldig nasjonalt ID-kort, må dette tas med.
- Begge foreldre må ha med sitt eget pass eller nasjonale ID-kort som legitimasjon.
- Kort eller kontanter til passgebyr. Betaling med QR-kode er også mulig. Det oppfordres til kontantløs betaling.
For å søke om pass, må du ha norsk fødselsnummer. For barn og voksne født og bosatt i utlandet, er det kun passmyndigheten (ambassaden) som kan anmode Skatteetaten om fødselsnummer. I praksis vil det si at anmodning om fødselsnummer fremmes samtidig med søknad om første pass. Saksbehandlingstiden må påregnes til minimum 8 uker fra datoen søknaden sendes til Skatteetaten.
Farskap
For barn under 18 år må juridisk farskap være fastsatt før det søkes om førstegangspass.
Dersom foreldrene var gift ved barnets fødsel, regnes mannen mor er gift med som barnets juridiske far (pater-est regelen). Ekteskapet må være registret i Folkeregisteret.
Dersom foreldrene ikke er gift, må det avklares hvorvidt farskapet kan fastsettes i Norge eller om det skal fastsettes etter utenlandsk rett. Det vil ikke være tilstrekkelig at biologisk far står oppført på den thailandske fødselsattesten for at farskapet er etablert. Juridisk farskap kan da etableres enten ved erklæring, eller ved dom og thailandske myndigheter må kontaktes.
Når farskapet er fastsatt i utlandet, må foreldrene søke om å få avgjørelsen anerkjent i Norge før det søkes om førstegangspass. Dette må familien selv gjøre og på NAV sine hjemmesider ligger det informasjon om hvordan gå frem: Søk om anerkjennelse av farskap eller medmorskap fastsatt i utlandet - nav.no
Skal farskapet fastsettes i Norge, kan det gjøres på ambassaden ved at begge foreldre signerer på farskapserklæringen.
Dersom foreldrene var gift ved fødsel må følgende dokumentasjon legges frem:
- Original fødselsattest på thai, legalisert ved thailandsk utenriksdepartement og engelsk oversettelse legalisert ved thailandsk utenriksdepartement
- Begge foreldres pass eller ID-kort.
- Barnets utenlandske pass hvis dette innehas.
- Passfoto av barnet (2 stk.)
Dersom foreldrene ikke er gift, må det avklares i hvilket land farskapet skal fastsettes. Se denne lenken for mer informasjon: Fastsettelse av farskap.
Når farskapet er fastsatt, må det avtales en time og følgende dokumentasjon må legges frem:
- Original fødselsattest på thai, legalisert ved thailandsk utenriksdepartement og engelsk oversettelse legalisert ved thailandsk utenriksdepartement
- Original sivilstatusattest fra mor, oversatt til engelsk og legalisert ved thailandsk utenriksdepartement.
- Dokument som bekrefter juridisk farskap.
- Begge foreldres pass eller ID-kort.
- Barnets utenlandske pass, hvis dette innehas.
- Passfoto av barnet (2 stk.)
Ambassaden vil ikke kunne behandle søknader komplett dokumentasjon.
Hvis du er født 1. september 2006 eller senere, og har norsk mor eller far, ble du automatisk norsk statsborger da du ble født. Dette gjelder uansett om du ble født i Norge eller i utlandet, og uansett om foreldrene dine var gift eller ikke.
Les mer: Hvem regnes som far i statsborgerskapssaker? - UDI
Det må imidlertid fortsatt søkes om norsk personnummer og pass for barnet.
Utlendingsdirektoratet (UDI) er fagmyndighet for statsborgerskap i Norge. Søknader knyttet til statsborgerskap, dvs., gjenerverv, bibehold og fedremelding, må derfor registreres i UDIs søknadsportal på nett. Søknaden er derimot ikke fullstendig før du har levert inn nødvendig dokumentasjon til ambassaden. Det er kun ambassaden i Bangkok som tar imot søknader knyttet til statsborgerskap i Thailand.
Du må avtale tid for å innlevere dokumentene ved ambassaden. Dette gjøres ved å sende e-post til visa.bangkok@mfa.no etter at du har lagt inn din søknad i UDIs søknadsportal.
Etter at du har levert nødvendige dokumenter til ambassaden vil dokumentene bli oversendt til UDI for videre saksbehandling. Saksbehandlingstiden er hele tiden avhengig av saksmengden i UDI. Du kan lese om mer om forventet saksbehandlingstid i UDI her.
Ta kontakt med UDI for å få svar på spørsmål om regelverk, utfylling av søknad samt nødvendig dokumentasjon knyttet til søknader/meldinger om statsborgerskap.
Norge tillater dobbelt statsborgerskap fra og med 1. januar 2020. Se mer informasjon på UDIs nettsider.
For at du skal kunne ha dobbelt statsborgerskap, må også det andre landet du er statsborger av godta dette.
Du må alltid undersøke om det landet du er statsborger av også godtar at du får dobbelt statsborgerskap, eller om du vil miste statsborgerskapet ditt automatisk hvis du blir norsk. Dette må du undersøke med myndighetene i det gitte landet.
Fra 1. januar 2020 er det mulig å få tilbake sitt norske statsborgerskap for personer som tidligere har vært norske. Man søker om såkalt «gjenerverv av norsk statsborgerskap».
Se mer informasjon om dette og hvordan du søker her. Følg guiden og husk å klikke på at du er bosatt i utlandet, og ikke i Norge.
Vi vil gjøre oppmerksom på følgende:
- Politiattest: Det er norsk politiattest man ber om, som bestilles hos politiet i Norge. Gyldighetstiden for politiattesten er 3 måneder. Dersom gyldigheten på din politiattest er gått ut ved tid for oppmøte her på ambassaden, vil UDI godta attesten dersom du ikke har vært i Norge siden utløpsdato.
- Husk å spesifisere at det dreier seg om gjenerverv etter statsborgerloven § 22a når du bestiller attesten hos politiet.
- «Opphold i Norge» må fylles ut dersom du ikke har vært registrert bosatt i Norge i minst 6 måneder innen du fylte 22 år, men dette er en slags «egenerklæring» og behøver ikke dokumenteres.
- Det er mulig å innlevere søknaden ved norsk politimyndighet, men du må da kontakte aktuell myndighet for å høre om de kan ta imot søknaden. Husk å velge rett sted for innlevering når du registrerer søknaden i Søknadsportalen
- Søkere som er bosatt i Norge kan ikke innlevere søknaden i utlandet, men må søke hos politimyndigheten i Norge.
Dersom du har norsk statsborgerskap, men ikke har bodd minst 2 år i Norge eller 7 år i Norden, må du søke om å beholde ditt norske statsborgerskap før du fyller 22 år. Dette kalles «bibehold». Les mer om dette på UDIs nettsider.
Dersom du er under 18 år, og faren din var norsk da du ble født, kan det hende at du må levere en melding for å bli norsk statsborger. Les mer om dette på UDIs nettsider.