Ny forskrift om pass og nasjonalt ID-kort ble kunngjort 12. oktober 2020. Fra 19. oktober 2020 gjelder en ny forskrift om pass og nasjonalt ID-kort. Fra denne datoen ble det dyrere å søke om pass i utlandet enn i Norge.
For behandling av søknad om pass fremmet ved norsk utenriksstasjon gjelder følgende satser fra og med 19. oktober 2020:
- Ordinært pass til søkere over 16 år 1,290 kroner/4,300 THB
- Ordinært pass til søkere under 16 år 770 kroner/2,600 THB
- Midlertidig pass (nødpass) 1,690 kroner/5,700 THB
Merk at kostnaden knyttes til søknadsbehandlingen og ikke til utstedelsen av selve dokumentet. Det betyr at gebyret ikke refunderes dersom søknaden må avslås. Det innføres også et eget gebyr for søknad om midlertidig pass (nødpass), som er det samme for voksne og barn.
Årsaken til endringen er at det er betydelig dyrere å utstede pass ved utenriksstasjonene enn i Norge. De nye satsene dekker kostnadene ved å utstede og produsere passene, og er beregnet på grunnlag av gjennomsnittskostnaden per pass ved utenriksstasjonene.
Nærmere regler om passgebyret finnes i pass- og ID-kortforskriften § 7-1. Her finner du også informasjon om gebyrsatsene dersom du velger å søke om pass mens du oppholder deg i Norge.
· Ha med gyldig legitimasjon
· Søker må ha norsk fødselsnummer i Folkeregisteret
· Ha med eventuelle fullmakter hvis du skal søke om pass til barn
· Tidligere pass
· Penger til å betale passgebyr
· Alle som skal søke om pass må møte personlig
Det gamle passet ditt holder som legitimasjon hvis det fremdeles er gyldig eller det er mindre enn tre måneder siden det utløp.
Er det første gang du skal ha pass, eller er det mer enn tre måneder siden det gamle passets gyldighetstid utløp, skal du ha med følgende legitimasjon:
· Gyldig norsk førerkort eller annet minst like sikkert identitetskort med bilde og fødselsnummer, for eksempel bankkort med bilde
· Statsborgervedtak og statsborgerbrev dersom du tidligere har vært utenlandsk statsborger.
NB! Hvis du ikke kan legitimere deg med gyldig norsk pass som er utløpt for mindre enn tre måneder siden, kan ambassaden/politiet kreve at du har med deg en myndig norsk person med gyldig norsk pass som skriftlig kan bekrefte din identitet.
· Pass til personer over 16 år utstedes for et tidsrom på ti år
· Pass til personer under 16 år har følgende gyldighetstid:
0-5 år: to år
5-10 år: tre år
10-16 år: fem år
Et pass er likevel bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet.
NB! Enkelte land krever at passet er gyldig en viss periode etter utreise (dvs. hjemreise til Norge). For en del land er denne perioden seks måneder. Dette må undersøkes i god tid før reisen starter.
Politidirektoratet har utgitt egen informasjon om pass på sin hjemmeside.
Barn, uansett alder, må ha egne pass. De kan ikke føres inn i et av foreldrenes pass.
For barn som skal ha pass for første gang, må det i tillegg legges ved fødselsattest og bekreftelse på mottatt fødselsnummer. Pass kan ikke utstedes før barnet er registrert i Folkeregisteret (FREG) og har et fødselsnummer. Det må derfor først søkes om fødselsnummer til barnet via utenriksstasjon dersom barnet ikke har dette. Se nærmere informasjon under fanen "Søknadsprosess statsborgerskap, personnummer og pass for barn født i utlandet".
Må barna være med når de skal ha pass?
Ja. Dette gjelder også spedbarn. Ved søknad om pass, skal det avgis signatur, men dette gjelder ikke barn under ti år eller den som ikke kan skrive navnet sitt. I slike tilfeller angis det "Not able to sign" i signaturfeltet. Foreldre skal altså ikke skrive under på vegne av sine barn, men må likevel være med fordi de skal gi sitt samtykke til passutstedelsen. Har både far og mor foreldreansvar, må begge samtykke i at barnet får utstedt pass.
Må begge foreldrene være til stede når barna skal ha pass?
Når en person under 18 år skal søke om pass, må minst én av foreldrene med foreldreansvar møte opp sammen med barnet for å gi sitt samtykke til passutstedelsen. Forelderen må kunne legitimere seg.
Har både far og mor foreldreansvar, må begge samtykke i at barnet får utstedt pass. Den av foreldrene som møter opp må ha med egen legitimasjon og skriftlig samtykke og legitimasjon eller offentlig bekreftet kopi av legitimasjon fra den som ikke møter. Fullmaktsskjema finnes på politiets nettsider.
Hva må jeg ha med hvis jeg skal søke om pass til barna?
· Barnet må være til stede. Dette gjelder også spedbarn
· For barn under tre år skal det alltid medbringes passbilde. Når søknad om pass for barn under tolv år fremmes ved et norsk konsulat må passbilde medbringes. Det stilles spesielle krav til passbildet (se nedenfor).
· Egen gyldig legitimasjon
· Fullmakt fra den andre forelderen
· Gyldig legitimasjon eller kopi av dette fra den andre forelderen
Fotografiet skal oppfylle følgende krav:
- Fotografiet skal vise ansiktet til innehaveren slik vedkommende ser ut i dag, uten hodebekledning* eller lignende.
- Begge øynene og ørene skal være helt synlige.
- Blikket skal være rettet mot kameraets linse.
- Ansiktsuttrykket skal være nøytralt og munnen skal være lukket.
- Bakgrunnen skal være lys uten kraftige skygger.
- Ansiktet skal være jevnt belyst.
- Briller må ikke benyttes.
- Ansiktet til passøkeren må være avbildet rett forfra.
* Personer kan av religiøse eller andre særskilte grunner, for eksempel ved sykdom, bruke hodeplagg på fotografiet når det er grunn til å anta at vedkommende vil bruke tilsvarende hodeplagg i fremtidige kontroller. Hodeplagget må ikke tildekke noe av ansiktet eller mer av hodet enn det som er nødvendig. Begge ørene skal være synlige.
For nærmere informasjon se politiets nettsider:
Barn født etter 01.09.2006 med en norsk og en utenlandsk forelder, blir automatisk norsk statsborger. Det må imidlertid fortsatt søkes om pass og personnummer.
Barn født før 01.09.2006 med en norsk og en utenlandsk forelder, der foreldrene ikke var gift og der far er registrert bosatt i Norge, må sende melding om norsk statsborgerskap til UDI og deretter søke om pass og personnummer.
Barn født før 01.09.2006 med en norsk og en utenlandsk forelder, der foreldrene ikke var gift og der far er ikke er registrert bosatt i Norge, skal NAV Internasjonalt ta stilling til om den utenlandske farskapsavgjørelsen skal legges til grunn i Norge, jfr. barneloven § 85 andre ledd. Når farskapet er anerkjent må det sendes melding om norsk statsborgerskap til UDI og deretter søke om pass og personnummer.
UDI har uttalt seg om muligheten for å kunne få visum av ambassaden for å reise til Norge før personnummer og pass er ordnet:
"UDI er klar over at det tar en stund å få fastsatt farskap i tilfeller hvor faren er registrert bosatt utenfor Norge og ikke gift med barnets mor. Likevel har barnet en biologisk far som er norsk og barnet vil, etter at formalitetene er ordnet, også være norsk. Vi viser her til Visumforordningens artikkel 1 som regulerer forordningens virkeområde til å gjelde tredjelandsborgere og artikkel 2, som definerer disse til å være personer som ikke er unionsborgere (borgere av land som deltar i Schengen-samarbeidet, uten å være medlem av EU, er i denne sammenheng likestilt med begrepet «unionsborgere»). UDI mener derfor at det ikke skal utstedes visum til barn i ovennevnte situasjon og at foreldrene skal henstilles til å få fastsatt farskapet, slik at barnet også juridisk har norsk far og kan søke om norsk pass."
Det går klart frem av UDIs tolkning at det ikke er mulighet for å gi visum til Norge for disse barna, selv om prosessen med personnummer og pass ikke er påbegynt.
Dersom foreldrene til barn født før 01.09.06 giftet seg før 01.09.06 trenger foreldrene ikke å sende melding om norsk statsborgerskap. Barnet blir automatisk norsk statsborger. Det må imidlertid søkes om pass og personnummer.
Melding om norsk statsborgerskap skal fylles ut på dette skjemaet og vedlegges følgende dokumentasjon:
•Passbilde av barnet som skal festes på meldingsskjema for statsborgerskap
•Kopi av original fødselsattest med engelsk oversettelse som er verifisert av det thailandske utenriksdepartement
•Kopi av fars norske pass
•Kopi av mors thailandske (utenlandske) pass
•Kopi av barns thailandske (utenlandske) pass hvis dette innehas
•Skriftlig samtykke fra mor om at hun er innforstått med at det søkes om statsborgerskap. Dette er det kun behov for hvis mor ikke har signert på skjema GP-7101 B
•Utfylt skjema ”Erklæring om farskap”, som finnes på ambassaden
Meldingen leveres ambassaden som videresender den til Utlendingsdirektoratet for videre saksbehandling. Saksbehandlingstiden er hele tiden avhengig av saksmengden i UDI. Du kan lese om mer om forventet saksbehandlingstid i UDI her.
Personnummer
I passinstruks av 01.12.2006 er det kun passmyndigheten (ambassaden) som kan fremsette krav om tildeling av personnummer. I praksis vil det si at søknad om personnummer leveres inn til ambassaden samtidig med søknad om pass. Saksbehandlingstiden må påregnes til minimum 12 uker fra datoen søknaden sendes til Skatteetaten.
Følgende dokumentsjon må følge med søknaden:
•Kopi av original fødselsattest med engelsk oversettelse som er verifisert av Thailands utenriksdepartement
•Kopi av den norske forelders pass
•Kopi av den utenlandske forelders pass
•Kopi av barnets utenlandske pass hvis dette innehas
Foreldrene ikke gift på fødselstidspunktet:
•Dokument utstedt av thailandske myndigheter som bekrefter mors sivilstand da barnet ble født, i original og engelsk oversettelse som er verifisert av Thailands utenriksdepartement
•Utfylt skjema «Erklæring om farskap», som fås utlevert på ambassaden
Tillegg for barn født før 01.09.2006, der foreldrene ikke var gift på fødselstidspunktet:
•Kopi av original vigselsattest med engelsk oversettelse som er verifisert av Thailands utenriksdepartementet, dersom foreldrene giftet seg etter barnets fødsel men før 01.09.06
•Utfylt skjema «Erklæring om farskap», som fås utlevert på ambassaden.
Melding om ønske om erverv av statsborgerskap og søknad om personnummer er uten gebyr.
VIKTIG
Barn som er født etter 01.09.2006 med en norsk forelder vil ikke kunne få visum i thailandsk eller utenlandsk pass da de automatisk er norsk statsborger og derfor skal ha norsk pass. Planlegges det reise til Norge må foreldrene ordne med norsk pass før denne reisen kan gjennomføres.
Barn som er født før 01.09.2006, med en norsk forelder gift eller ugift med den andre utenlandske forelder, vil heller ikke kunne få visum i thailandsk eller utenlandsk pass. Også disse barna er norske borgere og må således reise til Norge på norsk pass.
Kort oppsummert, den norske ambassaden utsteder ikke visum til Norge for barn som er norske statsborgere.
Norge tillater dobbelt statsborgerskap fra 1. januar 2020
Hvis du er norsk statsborger og blir statsborger av et annet land etter 1. januar 2020, vil du kunne ha dobbelt statsborgerskap, ifølge norsk lov.
Norge vil ikke ta fra deg ditt norske statsborgerskap ditt hvis du blir borger av et annet land. Du trenger ikke å levere noen søknad til norske myndigheter for å beholde det norske statsborgerskapet ditt.
Vennligst se detaljert informasjon hos UDI her.
Hvis du har mistet det norske statsborgerskapet ditt fordi du ble statsborger av et annet land, eller
hvis UDI har tilbakekalt statsborgerskapet ditt fordi du ikke løste deg fra det opprinnelige statsborgerskapet ditt innen fristen, kan du søke om å få norsk statsborgerskap tilbake.
Et nytt digitalt meldingsskjema vil være klart på UDI sine nettsider 3. februar. Vennligst se UDI sine nettsider for mer informasjon her.
For at du skal kunne ha dobbelt statsborgerskap, må også det andre landet du er statsborger av godta dette.
Du må alltid undersøke om det landet du er statsborger av også godtar at du får dobbelt statsborgerskap, eller om du vil miste statsborgerskapet ditt automatisk hvis du blir norsk. Dette må du undersøke med myndighetene i det gitte landet.