Med sine 33 millioner innbyggere er Ghana én av Afrikas mest politisk og økonomisk stabile stater. Det opplevde i perioden før Covid-pandemien en rekke år med høyere økonomisk vekst, og er lenge blitt referert til som «en fredelig øy i et stormfullt hav». Dette betyr derimot ikke at Ghana ikke står ovenfor flere utfordringer. Håndteringen av blant annet en stor statsgjeld og høy inflasjon er én av de viktigste oppgavene som landets ledere må løse. 2024 er valgår i Ghana og økonomien er et sentralt tema under valgkampen.
Norsk engasjement i Ghana dekker et bredt spekter av områder som næringsfremme, multilateralt samarbeid, sikkerhet, menneskerettigheter, og skatt og styresett. Spesielt viktig er norsk utviklingsengasjement i landet, som er strategisk fokusert på kapasitetsutvikling innen bærekraftig forvaltning av energi- og fiskeriressurser. De siste årene har støtten også innrettet seg mot matsikkerhet samt klimasmarte byer og lokalsamfunn. Norge bidrar også til Ghanas arbeid for fred og sikkerhet i region, og har i over 20 år støttet Kofi Annan International Peacekeeping Training Centre (KAIPTC) i Accra. Som studentpraktikant vil du få innblikk i et mangfold av fagfelt som utgjør samarbeidet mellom Ghana og Norge.
Ambassaden i Accra dekker i tillegg til Ghana også Elfenbenskysten, Liberia, Sierra Leone, Gambia og Guinea. Praktikantoppholdet ved ambassaden vil derfor gi et variert og verdifullt innblikk i ikke bare ghanesiske, men også regionale forhold på områder som sikkerhet, menneskerettigheter og bærekraftig ressursforvaltning.
På ambassaden er det 21 i staben, hvorav 8 er utsendte og 13 er lokalt ansatte. Mer informasjon om ambassadens arbeid finner du på: Norway in Ghana
Arbeidsoppgaver
Som praktikant ved ambassaden vil du ha varierte oppgaver som gir deg god innsikt i, og forståelse for, arbeidet på en utenriksstasjon. Du vil være en del av ambassadens politiske og økonomiske team, og dermed bidra til utenrikstjenestens forståelse av politiske og økonomiske forhold i Ghana og regionen samt arbeidet med næringsfremme av norsk næringsliv i regionen. Videre vil du ha ansvar for å utvikle innhold til ambassadens sosiale medier, være med på planleggingen og gjennomføringen av bilaterale besøk til landet, og delta på møter med viktige samarbeidspartnere og myndigheter. I tillegg vil du bistå i ambassadens kulturarbeid.
Administrative oppgaver som tilrettelegging for besøk og arrangementer vil inngå i arbeidet, og det kan bli aktuelt å løse konsulære oppgaver. Noen av arbeidsoppgavene vil videre kunne tilpasses kompetanse- og interessefelt. Du vil inngå i staben og veiledes av erfarne kolleger i et godt arbeidsmiljø.
Kvalifikasjonskrav
Ambassaden ønsker deg som har politisk og økonomisk forståelse, samt gode kommunikasjons- og samarbeidsevner. Videre bør du kunne arbeide selvstendig og ha gode formidlingsevner på engelsk og norsk, både skriftlig og muntlig. Internasjonal erfaring, franskkunnskaper, erfaring med sosiale medier, samt grunnleggende kunnskap om Ghana og regionen er en fordel, men ikke et krav.
Søkere må oppfylle de formelle kravene som gjelder for studentpraktikantordningen:
- Arbeidsspråk er norsk og engelsk.
- Søker må være norsk statsborger
- Søker kan ikke ha vært studentpraktikant i utenrikstjenesten tidligere
- Søker bør være student. Søkere som har fullført sin bachelor- eller mastergrad vil kunne vurderes dersom de har hensikt om å ta videre utdanning.
- Før avreise må praktikanten kontakte Nav Utland og sørge for å få utvidet medlemskap i Folketrygden.
Praktisk
Ambassaden i Ghana søker én praktikant for våren 2025. Praktikantoppholdet varer i fem måneder med oppstart i februar 2025. Praktikantordningen er ulønnet, men en mottar et stipend som utgjør 17.500 NOK per måned. Stipendet kan kombineres med lån fra Lånekassen. Praktikanten må selv dekke sine reise- og boutgifter. Av hensyn til helse og sikkerhet ved tjenestestedet er det anbefalt å sørge for vaksinasjon med relevante vaksiner før tiltredelse.
Søkere må være forberedt på at endring i reiserådet vil kunne medføre at tilbud om praktikantopphold må kanselleres. Eventuelt påløpte utgifter i forkant av tiltredelse vil ikke bli dekket i slike situasjoner.
Søknad
Søknaden sendes som én PDF-fil hvor søknadstekst, CV, karakterutskrift/vitnemål, og eventuelle anbefalingsbrev er inkludert til emb.accra@mfa.no. Søknadsfristen er onsdag 18. september ved midnatt. Aktuelle søkere vil bli innkalt til videointervju.
Emnefeltet og filen merkes med «Praktikant vår 2025, [DITT ETTERNAVN]».
Om du søker deg til andre ambassader ber vi om at du opplyser om det i søknaden.
Henvendelser
Spørsmål og henvendelser om praktikantstillingen kan rettes til ambassadesekretær Vilde Larsen Nakkim på Vilde.Larsen.Nakkim@mfa.no og/eller til nåværende studentpraktikant Ane Fagerholdt på Ane.Fagerholdt@mfa.no.