Pass Identifikasjon - Foto:Foto: Catharina Caprino/Hest Agentur
Foto: Catharina Caprino/Hest Agentur

Pass og personnummer

Samtykke for pass og ID-kort til barn og unge - Nye regler for samtykke:

Fra 1. november 2022 ble reglene om samtykke (fullmakt) for pass og nasjonalt ID-kort til barn og ungdom under 18 år endret. Endringene betyr at du ikke lenger skal ha med et samtykkeskjema på papir fra den andre foresatte. Begge foresatte må møte opp personlig ved et pass– eller ID-kontor for å gi samtykke.

Det er nå mulig å avgi et varig samtykke til alle søknader frem til barnet er 18 år. 

 

Slik gir du samtykke

  • Begge foresatte må møte opp personlig for å gi samtykke til søknad om pass og nasjonalt ID-kort til barnet. Samtykke kan avgis ved den norske ambassaden i Roma eller ved et passkontor i Norge. Foreldre trenger ikke å møte samtidig, men begge samtykker må være avgitt før søknad om pass kan innvilges.
  • Du må ha med eget pass eller nasjonalt ID-kort for å gi samtykke.
  • Du kan gi samtykke til én enkelt søknad om pass og ID-kort, dette samtykket varer i 3 måneder. Eller du kan gi et varig samtykke til alle søknader frem til barnet er 18 år.
  • Samtykket kan enten gis når du møter til timen for å søke om pass eller nasjonalt ID-kort sammen med barnet, eller på et annet tidspunkt før timen. Barnet trenger ikke være med hvis du kun skal gi samtykke.

 

Norske statsborgere som ønsker å søke om norsk pass, må gjøre dette gjennom personlig fremmøte ved ambassaden i Roma etter avtale. Dette gjelder også for barn under 18 år. Alle søkere må bestille en avtale på forhånd for å søke om pass. Dette gjøres via vårt timebestillingssystem på nett.

Det er også mulig å søke om pass i Norge Passports and ID cards – Politiet.no

Dersom det gjelder liv og helse og du har akutt behov for pass, ta kontakt med oss per e-post: consular.rome@mfa.no 

 

Personnummer

Alle som skal ha norsk pass må ha norsk personnummer. Personer uten norsk personnummer må derfor søke om dette først. Man må påregne at det i slike tilfeller vil kunne ta 2-3 måneder før passet er klart. Fra og med 1. juni 2021 er det ikke lenger mulig å søke om personnummer og pass til barn ved de honorære konsulatene i Italia. Dette må gjøres ved ambassaden i Roma.

Du kan lese mer om hva slags type dokumentasjon som trengs ved søknad om personnummer nederst på siden.

 

Fødested

Fødeland blir hentet fra norsk folkeregister og oppført i passet. Skal du søke om et nytt pass, bør du derfor undersøke om ditt fødeland er registrert i Folkeregisteret før du bestiller time. Dette gjelder også selv om fødeland står oppført i ditt gamle pass.

Dersom fødeland ikke fremkommer av folkeregisteret, vil det i passet stå som "ukjent".

Les mer om hvordan du kan endre og registrere opplysninger på skatteetatens hjemmesider.

 

Passets varighet:

Over 16 år: 10 år
Barn 10-16 år: 5 år
Barn 5-10 år: 3 år
Barn > 5 år: 2 år