Huskeliste før reisen
- Reiseregistrering
Norske borgere oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar, Utenriksdepartementets mobile app. Appen gir lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering.
Dersom det skjer en alvorlig hendelse, har Utenriksdepartementet mulighet til å sende deg informasjon via appen, per SMS eller e-post.
Mer informasjon: Reiseregistrering med UD - regjeringen.no
- Reiseinformasjon
Sjekk Utenriksdepartementets reiseinformasjon for Frankrike på Regjeringen.no: Frankrike - reiseinformasjon - regjeringen.no
Siden oppdateres løpende.
- Reisedokumenter
Husk å ta med gyldig pass, eller ID-kort med reiserett. Kun kortet med rød ledetekst gir reiserett og kan brukes som alternativ til pass på reiser til EU-/EØS-landene og Sveits.
VIKTIG! Du kan ikke reise ut av Frankrike med førerkort. Merk at kortet med grønn ledetekst ikke kan brukes på reiser til utlandet.
Oppbevar gjerne selve passet i hotellets safe, og ta med en kopi av passet ut, gjerne både fysisk og digital.
- Reiseforsikring
I tillegg til egen reise- og sykeforsikring bør man ha Europeisk helsetrygdkort som er gyldig i alle EØS-land.
På reisen i Paris/Frankrike
Fremkommelighet og transport:
Tenk på at det er svært begrenset fremkommelighet i områdene rundt OL- og PL-sportsarenaene.
Tre soner blir opprettet rundt anleggene: i blå og rød sone er det fri tilgang for fotgjengere, syklister og sparkesykkel, mens bilister må ha bevis eller digitalt sertifikat i blå og rød sone. Grå sone nærmest anleggene er stengt for allmennheten med unntak for OL/PL-akkrediterte og med billetter til aktuelt arrangement.
Mer informasjon: Am I concerned? – Pass Jeux (pass-jeux.gouv.fr)
Ønsker du å bruke bil i rød sone, må du søke om «Pass Jeux»-sertifikatet for å få en QR-kode som gir adgang til området: Pass Jeux – Official Website (pass-jeux.gouv.fr)
På grunn av lekene, er flere metrostasjoner i sentrum stengt hele sommeren og reiseveien kan ta lenger tid enn vanlig.
Sjekk portalen «Anticiper les Jeux» for mer informasjon om transport under lekene: Anticiper les Jeux (lenke på engelsk)
Trenger du konsulærhjelp?
Ambassaden holder til 28 rue Bayard.
Fra og med 22. juli til og med 16. august og fra og med 26. august til og med 6. september, vil det kun være mulig å søke om nødpass for retur til Norge på ambassaden hvis ordinært pass er tapt. Ambassaden må da først kontaktes på følgende epost-adresse: konsulat.paris@mfa.no.
Sentralbordet på ambassaden (tlf. +33 1 53 67 04 00) er åpent mellom 10.00 og 12.00 mandag-fredag. E-poster (emb.paris@mfa.no) besvares avhengig av kapasitet mellom 09.00 og 16.00 mandag-fredag.
Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf.: +47 23 95 00 00 eller pr e-post UDops@mfa.no.
Helse:
Frankrike har et godt utbygd helsesystem med både offentlige og private sykehus. Helsemessige og sanitære forhold er omtrent som i Norge. I tillegg til egen reise- og sykeforsikring bør man ha Europeisk helsetrygdkort som er gyldig i alle EØS-land.
Viktige telefonnummer
Gratis nødnummer: 112 (gjelder i hele Europa - uten retningsnummer, også fra norsk mobil)
Ambulanse (Samu): 15 (uten retningsnummer, også fra norsk mobil)
Sikkerhet og kriminalitet:
Beredskapsnivået er på høyeste nivå («alerte urgence attentat»), og sikkerhetsopplegget i Paris og andre OL-vertsbyer blir omfattende.
Reisende bør utvise varsomhet, særlig i storbyene og spesielt i Paris. Alle norske borgere som oppholder seg i Frankrike må følge påbud og oppfordringer som gis fra franske myndigheters side. Politiet, med støtte fra soldater fra den franske hæren kontrollerer turistattraksjoner, offentlig transport (metro, tog, fly) og større arrangementer. Dette kan også innebære (tilfeldige) identitetskontroller og kontroll av håndvesker og bagasje.
Kriminalitet som lommetyveri og veskenapping forekommer ofte, særlig på offentlig transport, uteserveringssteder og populære turistattraksjoner.
Ta godt vare på pass, penger og mobiltelefon. Oppbevar gjerne selve passet i hotellets safe, og ta med en kopi av passet ut, gjerne både fysisk og digital.
Ved tap av billetter og reisedokumenter bør man i første omgang kontakteberørte reisebyråer, flyselskap osv.
Hvis pass er stjålet/ mistet, må det meldes fra til politiet. Ta kontakt med nærmeste politi (Vos points d'accueil | Préfecture de Police (interieur.gouv.fr)) og få utskrevet en tapsmelding («Déclaration de perte/vol»). Ved anmeldelse kreves passnummer, utstedelsesdato -og sted.
Mer informasjon finner du på Ma Sécurité-portalen: Ma Sécurité | Ma Sécurité (interieur.gouv.fr)
Viktige telefonnummer
Politi: 17 (uten retningsnummer, også fra norsk mobil)
Brann/ulykker (Pompiers): 18 (uten retningsnummer, også fra norsk mobil)
Hørselshemmede: 114 (sms)
Et par andre tips
Tenk på at det kan bli veldig varmt i Paris om sommeren. Velg passende klær, og husk gode sko for å utforske byen!
Ønsker du å spise på restaurant, må du vite at de fleste stedene serverer mat i lunsjtiden (ca. 12.00-14.00) og middag (ca. 19.00-22.30).
La deg forføre av byen, men husk å se ned for hundeavføring!
Lekene blir garantert en kjempeopplevelse og vi gleder oss.
Mer informasjon om Paris 2024-lekene
- Offisiell nettside: Paris 2024 Olympics - Latest News, Schedules & Results
- Praktisk informasjon for dere som har billett til Lekene: Paris 2024 - Practical information for Games ticket holders (olympics.com)
- Norges idrettsforbund: Norges idrettsforbund (idrettsforbundet.no)
- Olympiatoppen: Olympiatoppen
- Hospitalitypakker: De Olympiske Leker i Paris 2024 – Elämys Group (elamysgroup.com)