Ambassadens ansatte foran en av OL-arenaene i sentrum av Paris, Grand Palais, sammen med Marit Røste

100 år siden sist OL i Paris

Ambassaden i Paris har forberedt seg lenge til de Olympiske og Paralympiske lekene.

– Vi har gjort alt for å sørge for at ambassaden er i toppform til OL og Paralympiske leker, sier ambassadør Niels Engelschiøn. 

– Ikke nødvendigvis med tanke på det sportslige, det får vi overlate til utøverne, men det er nok av annet som skal være på plass, sier ambassadøren. 

 

Mange involverte i OL-forberedelsene 

Ambassaden i Paris har bidratt i forberedelsene for utøvere og støtteapparat, beredskapsplanlegging, logistikk og kommunikasjon samt planlegging av program for offisielle besøk.

OL-forberedelsene har pågått lenge, hvor alle seksjoner har vært involvert. Ambassadøren deltok på den første samlingen for Olympiatoppen i september i fjor, og siden har omfanget av arbeidet vokst, jevnt og trutt. 

Det er et stort maskineri på norsk side, for ikke å snakke om på fransk side. Ambassaden har vært en viktig brikke som mellomledd, slik det skal være. Franske (OL-)myndigheter med Utenriksdepartementet i spissen har holdt oss godt informert gjennom hele denne lange ventetiden før startskuddet går fredag 26. juli. 

 

Turistmål omgjort til OL-vennlig by 

Olympiske leker midt i Paris, der sentrale deler av byen er omgjort til OL-arena? Joda, Paris har ikke gjort det enkelt for seg. Et av verdens mest populære turistmål har fått høye gjerder rundt de delene av byen der åpningsseremonien og de ulike lekene skal foregå, og det står politifolk på hvert et gatehjørne. Terror-beredskapen er på høyeste nivå. 

Samtidig som lekene skal gå av stabelen på en trygg måte, med alt det fører med seg av sikkerhetstiltak, skal innbyggerne komme seg fram og tilbake mellom bolig og jobb. Ikke så rent få parisere har flyktet ut av byen allerede før lekene begynner. Det er nesten «covid-stille» i gatene de siste dagene før åpningsseremonien. Det skyldes naturligvis at en rekke gater er sperret og bare er fremkommelig for biler, syklister og gående (!) med spesialtillatelse, og at mange har hjemmekontor. I tillegg har mange av byens borgere som har hatt mulighet, blitt «OL-flyktninger» og har reist sin vei. 

Alle medarbeidere på ambassaden fikk tidlig beskjed om at det ville være uaktuelt å avvikle ferie i juli/august under OL og PL, så her har folk spredd «sommerferien» fra tidlig vår til sen høst. En annen viktig avgjørelse som ble tatt tidlig, var at vi ikke skulle «bruke anledningen» til å arrangere næringslivsseminar eller andre arrangementer.  

– Å skulle konkurrere med OL så vi ikke som en klok strategi, sier ambassadøren.  

Derimot blir det to mottagelser for utøverapparatet, sponsorer og utøvere: én under de Olympiske lekene og én under de Paralympiske lekene.  

 

Sikkerhet en høy prioritet 

Det er ikke få arbeidstimer som har gått med til oppdatering av planer, øvelser, møter med franske aktører og våre nordiske og andre kolleger. Ambassaden er forberedt på å tilby konsulærhjelp til mange nordmenn, selv om de OL-tilreisende blir oppfordret til å gjøre hva de kan for å unngå å bli en av ambassadens «kunder».  

Frankrike legger stor vekt på sikkerhet – alt blir lagt til rette for at lekene skal være trygge. Alle krefter involveres, med forsvar og politi i høyeste beredskap. Flere norske hundeekvipasjer er involvert i forberedelsene frem til åpningsseremonien for å sikre området. Som under Rugby-VM i Frankrike i 2023, deltar norsk politipersonell i en Frontex-innsatsstyrke på Paris’ tre flyplasser.  

Også ambassaden har fokusert på sikkerhets- og beredskapsarbeidet, i tett samarbeid med utenriksdepartementets Operative Senter, som har ansvar for det konsulære arbeidet. Dersom det skulle skje større hendelser er ambassaden også forberedt på det.  

– Prinsippet er at vi skal være fullt ut forberedt, men vi håper at vi ikke får bruk for det, understreker ambassadøren.

 

Høye forventinger blant franskmennene 

Forrige gang sommer-OL ble arrangert i Frankrike var i 1924, så landet har ventet hele 100 år på denne sjansen. Paris søkte om å bli vert for lekene både i 2008 og 2012. «OL-tapet» mot London for å arrangere sommerlekene 2012 – med 4 stemmers margin – ble nærmest et nasjonalt traume. (Vinterlekene som gikk av stabelen her i landet både i 1968 og i 1992 teller liksom ikke helt.) 

Forventningene til «Paris 2024» er derfor store, selv om mange parisere har vært misfornøyde med de negative konsekvensene av OL-forberedelsene de siste ukene. Trafikken har enkelte steder stått helt i stampe på grunn av stengte gater og broer over Seinen. Mange metro-stasjoner er også sperret av og gjør det vanskelig å bevege seg.

 

Spektakulære kulisser 

Å arrangere store mesterskap er noe Frankrike kan: Fotball-VM menn/kvinner 1998/2019, fotball-EM for menn 2016, friidretts-VM 2003, Rugby-VM 2007 og 2023 og hvert år Tour de France og Roland Garros. Paris arrangerte nylig friidretts-VM i parasport og test-leker i triatlon. Denne gangen er lista lagt høyt. Dermed er det all grunn til å glede seg til noen minneverdige leker, i spektakulære omgivelser. Eller hva skal man si om basketball og skateboard på den store Concorde-plassen, sandvolleyball ved Eiffeltårnet, fekting under den store kuppelen i Grand Palais, bueskyting foran Invalides-domen eller hestesport foran Versailles-slottet? 

Når Seinen omsider er blitt “baignable” og triatlon blant annet skal arrangeres i elva, gir det muligheter for både store idrettsopplevelser, fine TV-bilder og håp om at det kanskje kan bades i Seinen for flere etter hvert… 

Det viktigste for publikum blir likevel hva vi kan forvente av sportslige resultater. Ekspertene ser ut til å være optimistiske, med muligheter for å tangere antall norske medaljer fra Tokyo. Ambassaden er uansett klar til å heie fra sidelinja, både under OL og PL, og mange ansatte har skaffet seg billetter. Så nå gjelder det å heie på Norge! 

 

Se også: Ambassaden i Paris er klar for OL (artikkel på Regjeringen.no)