Frankrike er det eneste landet i Europa hvor Norge har inngått en egen bilateral avtale om forskning, teknologi og innovasjon (2008). Avtalens hovedformål er å styrke det bilaterale forskningssamarbeidet på utvalgte områder (Polarforskning, nanoteknologi, matematikk, romforskning) samt ikke minst styrke det fransk-norske samarbeidet innenfor EUs rammeprogram for forskning, Horizon 2020.
I perioden 2014 til 2019 var Frankrike det fjerde største samarbeidslandet for Norge innenfor forskningsprogrammet Horizon 2020 med 545 prosjekter med norsk-fransk deltakelse. Både Norge og Frankrike satser tungt på økt deltakelse og utbytte av Horizon 2020.
Følgende ordninger støtter spesielt opp under det bilaterale forskningssamarbeidet:
Åsgard-programmet
Åsgard-programmet er et fransk-norsk stipendprogram som er koordinert av vitenskapsavdelingen ved Den franske ambassade og Forskningsrådet. Programmet tilbyr franske og norske forskere, entreprenører og administrativt tilsatte støtte til korte opphold i henholdsvis Norge og Frankrike innenfor nærmere angitte fagfelt. Oppholdet gir mulighet til å møte eksperter innenfor sitt fagområde, besøke offentlige og private forskningsinstitusjoner, holde foredrag, eventuelt også for studenter eller elever på videregående skoler. Mer om ordningen her.
Aurora-stipend
Programmet forvaltes av Norges forskningsråd og åpner for at vitenskapelig ansatte og forskergrupper kan søke støtte til kortvarige opphold i Frankrike for å starte opp og utvikle felles forskningsprosjekter. Programmet er åpent for alle fagområder, men vitenskapelig ansatte innenfor humaniora og samfunnsvitenskap oppfordres særskilt til å søke. Mer om ordningen her.
Fransk-norsk senter for humaniora- og samfunnsvitenskap
Senteret er organisatorisk plassert ved Fondation Maison des Sciences de l'Homme (FMSH) ved og har til formål å styrke kontakten mellom norske og franske forskningsmiljøer og enkeltforskere innen samfunnsvitenskap og humaniora. En prioritert målgruppe er norske forskerrekrutter, i tillegg til etablerte forskere ved de norske deltakende fakulteter og institusjoner som kan nyte godt av Senterets tjenester. Mer om senteret her: http://www.paris.uio.no/.