Hovedstad: Naypyidaw (1,0 mill)
Største by og kommersielt senter: Yangon (5.9 mill)
Landareal: 676 578 km2
Folketall: 54 mill (est. 2018)
Befolkningsvekst: 0.6% (2018)
Valuta: myanmarske kyat (MMK)
MMK/USD: 1 460,85 (jan 2020)
Offisielt språk: Burmesisk
Religioner:
Theravada Buddhisme (87,9%)
Kristendom (6,2%)
Islam (4,3%)
Hinduisme (0,5%)
Andre (1,1%)
Etnisiteter:
Bamar/burmesisk (68%)
Shan (9%)
Kayin (7%)
Rakhine (3,5%)
Kinesisk (2,5%)
Mon (2%)
Kachin (1,5%)
Indisk (1,25%)
Kayah (0,75%)
Sist oppdatert 14.01.2020
Myanmar er et land i Sørøst-Asia med en økonomi som er preget av landbruk, naturressurser og eksport av klær og tekstiler. Noen av de viktigste økonomiske nøkkelindikatorene i Myanmar er:
Nominell BNP (US$ m): 65,09
BNP per capita (US$ /PPP): 1,209
Vekst i realøkonomien (%): -17,9
Inflasjon (% endring, end-period): 8,8
Alle tall er estimater for 2021 fra World Bank Group. Det er viktig å merke seg at disse tallene kan endre seg raskt i takt med den økonomiske situasjonen og politiske forhold i landet.
Viktigste handelspartnere: Kina, Thailand, Singapore, India, Japan
Myanmars økonomi har gått inn i en vanskelig fase etter kuppet.
Myanmars økonomi er fortsatt gjenstand for betydelig usikkerhet og volatilitet, med pågående borgerkriger.
Mens noen enkelte bedrifter viser tegn på motstandskraft, forblir husholdningenes inntekter svake, og Myanmars potensial for vekst har blitt kraftig svekket av kuppet og covid-19 pandemien.
Gradvis økonomisk bedring forventes på kort sikt, og den økonomiske veksten anslås til 3 prosent for regnskapsåret som avsluttes september 2023, ifølge Verdensbanken. Likevel fortsetter den økonomiske aktiviteten å bli negativt påvirket av konflikter, strømmangel og endrede regler og reguleringer. BNP per innbygger forventes å holde seg rundt 13 prosent under nivået før COVID-19. Den fallende kursen for MMK (kyat), kombinert med høye globale priser og pågående logistikkbegrensninger, har fått importkostnadene til å øke kraftig.
Den kumulative virkningen av disse sjokkene øker inflasjonen inflasjonen og reduserer realinntektene ytterligere. I juli og august 2022 rapporterte nesten halvparten av alle husholdninger i landet inntektstap. Familier har redusert ait forbruk av mat og andre basisvarer.
Næringsvriksomhet i Myanmar har blitt krevende etter kuppet og flere internasjonale bedrifter herunder Telenor har valgt å forlate landet.
De bilaterale forbindelsene mellom Myanmar og Norge er nære. Diplomatiske forbindelser mellom Norge og Myanmar (Burma) ble opprettet i 1956. Norge etablerte egen ambassade i Yangon i oktober 2013.
Siden kuppet i 2021 har Norge måtte omorganisere sitt forhold til myndighetene. Norge arbeider for å fremme menneskerettigheter og demokrati i Myanmar og for å fremme mer effektiv humanitær respons og styrket tilgang til grunnleggende tjenester for Myanmars befolkning, herunder helse og utdanning. Myanmar er et satsingsland innenfor kvinner, fred og sikkerhet.