Hovedstad: Naypyidaw (1,0 mill)
Største by og kommersielt senter: Yangon (5.9 mill)
Landareal: 676 578 km2
Folketall: 54 mill (est. 2018)
Befolkningsvekst: 0.6% (2018)
Valuta: myanmarske kyat (MMK)
MMK/USD: 1 460,85 (jan 2020)
Offisielt språk: Burmesisk
Religioner:
Theravada Buddhisme (87,9%)
Kristendom (6,2%)
Islam (4,3%)
Hinduisme (0,5%)
Andre (1,1%)
Etnisiteter:
Bamar/burmesisk (68%)
Shan (9%)
Kayin (7%)
Rakhine (3,5%)
Kinesisk (2,5%)
Mon (2%)
Kachin (1,5%)
Indisk (1,25%)
Kayah (0,75%)
Sist oppdatert 14.01.2020
Nominell BNP (US$ m): 71,215
BNP per capita (US$ /PPP): 1,321
Vekst i realøkonomien (%): 6,4
Inflasjon (% endring, end-period): 7,9
Alle tall er estimater for 2018-2019 fra World Bank Group og International Monetary Fund.
Viktigste handelspartnere: Kina, Thailand, Singapore, India, Japan
Myanmars økonomi utvikler seg raskt, og IMF forventer at årlig vekst i BNP de neste årene vil ligge et sted mellom 6,5 og 7 prosent. Økt innenlandsk etterspørsel, økonomiske reformer og store infrastrukturprosjekter er vekstens viktigste drivere. Den økonomiske utviklingen har fått mange ut av fattigdom. Likevel er en fjerdedel av Myanmars befolkning fattige. Ytterligere 30% av befolkningen befinner seg like over fattigdomsgrensen og er sårbare for igjen å falle under. IMFs positive prognoser er heftet med en viss usikkerhet. Globale spenninger i handelsbildet og høye råoljepriser kan påvirke negativt. Det kan også utviklingen i den humanitære krisen i Rakhine, og annet som kan rokke ved den økonomisk- og politisk stabiliteten gjøre. På den positive siden investerer Myanmar mye i forbedret infrastruktur for energi og transport. Geopolitisk strategisk beliggenhet og frihandelssoner er andre faktorer som støtter et høyt økonomisk aktivitetsnivå og vekst. Det er også verdt å merke seg at myndighetene nå tillater at statlige handelstransaksjoner kan gjennomføres både med kinesiske yuan og japanske yen, og den liberaliseringen som skjer innen bransjene bank/forsikring, detaljhandel og utdanning.
I januar 2012 besluttet den norske regjeringen som en av de første landene i Europa å heve handelsblokaden og dermed oppfordringen til norske bedrifter om å avstå fra handel og investeringer i Myanmar.
Til tross for pågående integrering i internasjonal handel er Myanmar fremdeles et krevende marked å operere i. Selv om myndighetene de senere år har forbedret rammebetingelsene vesentlig, har de fortsatt svakheter. Blant annet er forutsigbarhet for langsiktige betingelser mangelfulle. Grundige forberedelser inkludert bakgrunnssjekk av potensielle partnere/agenter er nødvendig. Blant Myanmars hovedutfordringer er kapasitetsmangel i hele den offentlige sektoren. Utdanningssystemet, og dermed også det generelle kompetansenivået, har lidd kraftig under militærregimene de siste femti årene.
En annen sentral utfordring er manglende energitilgang i Myanmars rurale så vel som urbane områder. Dette byr imidlertid også på muligheter. Norge har lang erfaring innen energisektoren og flere norske selskaper er involvert i oppgradering av energitilførselssystemer, gjennom både kapasitetsbygging og forbedring av eksisterende infrastruktur. I tråd med norsk utenrikspolitikk fokuserer ambassaden blant annet på å hjelpe norske selskaper innen fornybar energi med å etablere seg i Myanmar.
Telenor var det første norske multinasjonale selskapet som entret Myanmar, og er nå en av de største telekom-aktører i landet. Andre, større norske selskaper med godt fotfeste i Myanmar er Jotun og Yara og i 2019 åpnet SN Power et representasjonskontor i hovedstaden Naypyidaw. Myanmars stadige internasjonalisering øker behovet for å utvikle infrastrukturløsninger for vei, havn, jernbane, elvetransport og luftrom. Norge har ekspertise innen flere av disse feltene og Myanmar er derfor et land hvor mulighetene for norske selskaper er store. Videre byr Myanmars lange kyststripe på muligheter innen marin akvakultur, et annet område der Norge har høy kompetanse. Ambassaden ser også muligheter for norske selskaper innen LNG-sektoren.
Ambassaden er en viktig samarbeidspartner for norske bedrifter i Myanmar og arbeider aktivt med å tilrettelegge for ansvarlig norsk involvering i landets næringsliv. Ambassaden støtter Myanmar Responsible Business Centre sitt arbeid i Myanmar og på deres hjemmesider kan man finne gode rapporter om næringsvirksomhet i Myanmar, herunder også ansvarlig næringsliv. Det ambassadestøttede initiativet Myanmar-Norway Business Council (NMBC) er en god møteplass for norske bedrifter. De kan være behjelpelige med kontaktskaping og hjelpe med praktiske råd og veiledning. Innovasjon Norge har ikke kontor i Myanmar. Norske bedrifter kan henvende seg til Innovasjon Norges hovedkontor dersom man ønsker assistanse fra Innovasjon Norge.
De bilaterale forbindelsene mellom Myanmar og Norge er nære. Diplomatiske forbindelser mellom Norge og Myanmar (Burma) ble opprettet i 1956. Norge etablerte egen ambassade i Yangon i oktober 2013.
Myanmar er ett av fire partnerland for norsk bistand i Asia, og ett av ti partnerland for langsiktig utvikling. I 2018 var bilateral norsk bistand til Myanmar på 243 millioner kroner. Med fokus på demokratisering er godt styresett, menneskerettigheter og sivilt samfunn, fred og forsoning, humanitær bistand og naturressursforvaltning de viktigste satsningsområdene i det bilaterale utviklingssamarbeidet. Myanmar er et satsningsland for Norges handlingsplan for FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Myanmar mottar også norsk støtte gjennom multilaterale kanaler som FN-organisasjoner og utviklingsbanker.
En rekke norske NGOer er aktive i Myanmar, som Flyktninghjelpen, Norsk folkehjelp, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Care Norge, Digni, ADRA, Strømmestiftelsen og Norges Røde Kors.
Norge arbeider for å styrke Myanmars evne til å forvalte egne naturressurser og implementere internasjonale konvensjoner gjennom samarbeid med Myanmars energidepartement og med Myanmars miljøverndepartement, samt gjennom programmene Olje for utvikling og Fisk for utvikling.
Ambassaden støtter aktivt opp om arbeidet for at norske selskaper innen olje/gass, fornybar energi, telekommunikasjon, akvakultur samt mellomstore vannkraftverk og LNG skal lykkes. Telenor, Jotun, SN Power og Yara er de viktigste norske selskapene i Myanmar.
Den økonomiske samhandelen mellom Norge og Myanmar er begrenset, men økende. Samhandelen med varer beløp seg til NOK 345 millioner i 2018. Importen av varer fra Myanmar, hovedsakelig klær og skotøy, var i 2018 på NOK 300 millioner, mens eksporten av varer til Myanmar utgjorde NOK 45 millioner, primært kjemiske produkter og fisk. Samhandelen med tjenester utgjorde NOK 295 millioner i 2017, hvorav norsk tjenesteeksport var på 208 millioner.
Det har de senere årene vært betydelig besøksutveksling på høyt nivå mellom Norge og Myanmar. Daværende utviklingsminister Erik Solheim besøkte Myanmar som første norske minister i januar 2009. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg besøkte Myanmar i 2012. I desember 2014 besøkte Kong Harald og Dronning Sonja Myanmar ifølge med bl.a. daværende utenriksminister Børge Brende og en større næringslivsdelegasjon. I 2012 var Aung San Suu Kyi i Norge og holdt sitt nobelforedrag, mer enn tjue år etter at hun mottok Nobels fredspris. Myanmars tidligere president U Thein Sein besøkte Norge i februar 2013. Utenriksminister Ine Søreide Eriksen besøkte Myanmar i 2017, og i mars 2019 besøkte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein også landet.