For konsulære saker som haster utenfor ambassadens åpningstider, vennligst kontakt Utenriksdepartementets døgnåpne Operative Senter i Oslo på e-post (247@mfa.no) eller telefon (+47 23 95 00 00).
En av ambassadens mange oppgaver er å gi råd og hjelp når det er behov for dette. Her følger informasjon om hvilken type hjelp ambassaden kan og ikke kan yte.
Ambassaden kan bistå med:
- Utstedelse av pass og forlengelse av passets gyldighet
- Kontakte familie og venner for å be dem om å bistå deg med penger og billetter
- Gi råd for overføring av penger fra Norge
- Gi råd og veiledning om legetjenester, sykehus o.l.
- Bistå med å skaffe juridisk bistand
- I helt spesielle tilfeller utstede nødlidenhetslån for hjemreise
- Bistå pårørende ved dødsfall i utlandet
- Ved arrestasjon eller fengsling i utlandet kan ambassaden formidle kontakt ved besøk i fengselet
Ambassaden kan imidlertid ikke bistå med bl.a.:
- Innblanding i rettergang
- Betale privat engasjert forsvarer
- Skaffe husvære, arbeid eller arbeidstillatelse
- Betale regninger for hotell, lege, juridisk bistand eller andre utgifter
- Overføring/utbetaling av trygdeytelser
- Oversetting av dokumenter og attester
- Assistere i kjøpsrettslige saker
- Dekke sykehusutgifter
- Å gjennomføre vigsler ved ambassaden. Den norske ambassaden i Etiopia er ikke bemyndiget av Utenriksdepartementet til dette. Regjeringen.no har en liste over all norske ambassader med vigselsrett.
Du kan lese mer om hva slags konsulær bistand en ambassade kan gi på regjeringen.no.
Vennligst merk at personer over 16 år regnes som voksne i denne sammenheng.
Ambassaden har endret rutinen for å legge ut avtaler i bookingsysteme våre. Vi vil begynne å legge ut avtaler kun en måned frem i tid. Vi legger derfor ut alle avtalene for mai 2025 i midten av april 2025.
Nøyaktig klokkeslett vil ikke bli gitt på forhånd, men avtaler vil lagt ut mot midten av måneden før, som regel den 15. hvis dette er en arbeidsdag. Avtaler vil bli lagt ut i kontortiden (8.00-16.00).
Etterspørselen etter avtaler er fortsatt høyere enn ambassadens kapasitet, noe som fører til lange ventetider. Vi forsøker kontinuerlig å forbedre systemene og rutinene våre for å øke kapasiteten, men vi forventer at dette kommer til å fortsette å være et problem.
Hvis du har en avtale du ikke kan delta på, vennligst avbestill timen slik at andre kan få den.
Alle som søker om pass må ha norsk fødselsnummer. For barn født i Etiopia som ennå ikke har fødselsnummer må det søkes om fødselsnummer for å kunne søke pass til barnet. Mer informasjon finner du under «Fødselsnummer for å søke om pass» her.
Vi anbefaler deg å bestille time i god tid før passet ditt utløper.
Ambassaden har en sjekkliste med dokumentasjonskrav for passfornyelse:
Sørg for at du har alle dokumenter klare før du bestiller en time. Søknaden vil ikke bli behandlet dersom dokumentkravene ikke er oppfylt.
Det er viktig å ta med det gamle passet til timen, både når du leverer søknad og når du skal hente det nye passet. Tidligere pass skal innleveres når nytt pass utleveres. Dersom det gamle passet inneholder gyldig visa vil vi makulere de øvrige sidene og du får beholde passet.
Dersom det gamle passet er utløpt, kan det være krav til utvidet ID-kontroll (fremleggelse av andre ID-dokumenter eller DNA-test). Dette følger av Politidirektoratets rundskriv 2020/008.
Vi gjør oppmerksom på at det nå er dyrere å søke om pass i utlandet enn i Norge. For nærmere om passgebyrene se her.
Ambassaden benytter et bookingsystem for avtaler om passfornyelse. Du må opprette bruker og selv booke time:
Pass til barn (0-18år)
Det kreves personlig fremmøte av både foreldre og barn. Originale pass for både foreldre og barn må fremlegges ved avtalen. Dersom foreldrene deler foreldreansvar må begge avgi samtykke. Dersom en av foreldrene ikke har anledning til å møte til timeavtale for søknad om pass må denne forelderen ha avgitt samtykke i forkant av timen.
Samtykke kan gis ved alle passkontor (politiet i Norge og norske utenriksstasjoner med passmyndighet), se nærmere om dette her. For å gi samtykke ved ambassaden i Addis Abeba holder vi åpent for drop-in på torsdager mellom kl. 13:00-14:00.
Det tas opp biometriske data (bilde/fingeravtrykk/signatur), også for barn fra fylte 12 år. For barn mellom 10 og 12 år vil bilde og signatur innhentes. For barn under 10 år vil det kun tas bilde.
Vi gjør oppmerksom på at gyldighetstiden på pass for barn under 16 år er kortere enn for voksne. Pass til personer under 16 år har følgende gyldighetstid:
- 0 - 5 år gammel: 2 års gyldighet
- 5 - 10 år gammel: 3 års gyldighet
- 10 - 16 år gammel: 5 års gyldighet
Henting av pass
Du får beskjed fra ambassaden når passet er klart til henting. Når du har mottatt beskjed fra ambassaden kan passet hentes torsdager mellom kl. 13.00-14.00.
Husk å ta med gamle pass for makulering ved utlevering av nye pass.
Det er ikke lenger anledning til å sende pass i post. Pass må hentes personlig og signeres for ved ambassaden i Addis Abeba.
For at et barn skal få tildelt norsk fødselsnummer må minst en av foreldrene være norsk statsborger da barnet ble født.
I henhold til passforskriften av 19.10.2020, er det kun passmyndighet (ambassaden) som kan fremsende søknad om tildeling av fødselsnummer. Personer som ønsker å søke om fødselsnummer bes, før de bestiller timeavtale ved ambassaden, svare på spørsmålene på Skatteetatens nettside. Etter at alle spørsmålene er besvart vil systemet produsere en liste over dokumentasjonskrav og videre fremgangsmåte. Kravene til dokumentasjon kan variere.
Før det søkes om fødselsnummer og pass til barnet må farskap være etablert.
-
For foreldre som er registrert gift med hverandre j.f. folkeregisteret følger farskap av Pater est-regelen.
-
For foreldre som er fast bosatt i Norge og ikke har inngått ekteskap i Norge eller i utlandet; se nærmere her.
- For foreldre som er fast bosatt i Norge, og har inngått ekteskap i et land som omfattes av gruppe 2-land i folkeregisterforskriften § 8-4-2, må norsk far erklære farskap ved personlig oppmøte på et Skattekontor. Far kan også erklære farskap ved å møte personlig på avtalen ved ambassaden.
- For foreldre som er fast bosatt utenfor Norge, se nærmere her.
Ambassaden har en sjekkliste over dokumentasjonskravene for søknad om fødselsnummer:
Skriv ut listen, kryss av, og signer når du er sikker på at du har alle dokumenter klare. Den signerte listen tas med til timen sammen med dokumentene. Uten de nødvendige dokumentene vil ikke søknaden bli behandlet.
NB! Hvis barnet er født i Somalia, må dere lese gjennom og følge dokumentasjonskravene i sjekklisten til den norske ambassaden i Nairobi (da det er de som dekker Somalia). Dere finner den her.
Det kreves personlig fremmøte av både foreldrene og barnet selv om barnet er spedbarn. Foreldrene må identifisere seg med gyldig pass, evt. gyldig ID-kort med bilde, signatur og fødselsdato. Dersom en av foreldrene ikke kan møte til timen, se fremgangsmåte for samtykke her.
Dersom gyldig ID-dokument ikke er norsk må det legges frem en notarialbekreftet kopi, evt. bekreftet kopi fra utstedende myndighet. Opplysninger om legaliseringsprosessen for etiopiske dokumenter finner du her.
Det kreves DNA-test av barn og mor i forbindelse med tildeling av fødselsnummer for barn født i Etiopia. Dette følger av Folkeregisterforskriftens kapittel 8. Du finner fremgangsmåte for å bestille DNA-test på Skatteetatens veileder. Merk! Mat og drikke må ikke være inntatt de siste 20 minutter før prøvetaking. Dette gjelder også barn.
Dere kan bestille en time for å søke om fødselsnummer og pass når:
- Dere har mottatt kvittering og saksnummer fra Oslo Universitetssykehus for DNA-test.
- Har alle nødvendige dokumenter på listen fra Skattetatens veileder og ambassadens sjekkliste
- Alle nødvendige utenlandske dokumenter er legalisert
Ambassaden benytter nå et bookingsystem for timeavtaler for søknad om fødselsnummer. For å avtale time vennligst opprett bruker og book din avtale:
Det kan variere hvor lang tid det tar å behandle søknad om fødselsnummer og pass. Normalt tar det 3-6 måneder totalt. Skatteetaten opplyser at deres saksbehandlingstid er 2-4 måneder i tillegg kommer saksbehandlingstid hos NAV og Oslo Universitetssykehus (DNA-test) og ambassadens egen saksbehandlingstid. Du bør ikke bestille reise med barnet eller planlegge for visum til ikke-norsk forelder før barnet har fått gyldig reisebevis.
Ambassaden kontakter dere for videre prosess med søknad om pass, så snart Skatteetaten har tildelt norsk fødselsnummer til barnet. Det er ikke nødvendig å følge opp saken med ambassaden eller andre etater i saksbehandlingsperioden.
Ambassaden anbefaler alle som ønsker å benytte norske dokumenter i Etiopia å sette seg inn i prosessene for dette før de reiser fra Norge. Ambassaden stempler ikke dokumenter som er utstedt i Norge.
Stempling av dokumenter
En notarialforretning innebærer å gi et dokument, en fotostatkopi eller en underskrift en offentlig bekreftelse. Formålet er å sikre bevis for viktige rettslige handlinger eller å bekrefte et faktisk forhold. En legalisering innebærer ikke alltid at innholdet i dokumentet er riktig, men at kopien eller selve dokumentet er ekte.
Ambassaden utfører følgende notarialforretninger:
- bekrefter underskrifter
- bekrefter riktigheten av kopi, feks pass
- bekrefter at en viljeserklæring er avgitt av en bestemt person
Ambassaden kan legalisere at offentlige dokumenter fra Etiopia er stemplet av etiopisk utenriksdepartement. Ambassaden bekrefter kun stempel og ikke innhold i dokumentet. Dokumentet må foreligge i original. Ambassaden kan ikke legalisere dokumenter utstedt utenfor Etiopia.
For et dokument som legaliseres ved ambassaden må det betales et fastsatt gebyr.
For å legalisere dokumenter utstedt i Norge, må man følge fremgangsmåten beskrevet på regjeringen.no.
Norske førerkort
For å skaffe etiopisk førerkort, må du fremvise internasjonalt førerkort fra Norge. Internasjonalt førerkort er en oversettelse av ditt norske førerkort, så husk å ta med det norske førerkortet i original. Deretter følger en legaliseringsprosess, som for andre dokumenter utstedt i Norge, fremgangsmåten er beskrevet på regjeringen.no.
Internasjonalt førerkort kan bestilles her:
http://kna.no/kj%C3%B8reglede/internasjonalt-f%C3%B8rerkort/
https://www.naf.no/tjenester/internasjonalt-forerkort/
http://marusfritrafikk.no/nyheter/item/internasjonalt-forerkort-fra-ma
Dersom du har mistet eller blitt frastjålet passet mens du er i Etiopia, ta kontakt med ambassaden så raskt som mulig.
Ved tyveri av pass må du umiddelbart melde dette til nærmeste politistasjon og få en politirapport. Denne må legaliseres av det etiopiske utenriksdepartementet. Rapporten tas med til ambassaden sammen med legitimasjon. Har du en kopi av passets hovedside, er dette bra. Passnummer og fødselsnummer er også viktig informasjon. Du kan gjerne ta med annen norsk legitimasjon, for eksempel førerkort, bankkort, legitimasjon med bilde eller fødselsattest.
På ambassaden skal du fylle ut et eget tapsmeldingsskjema.
Vær oppmerksom på at dersom du har meldt passet ditt tapt og finner det igjen, må det innleveres til ambassaden eller politiet i Norge. Det gamle passet vil ikke lenger være gyldig som reisedokument.
Dersom det haster å få nytt pass for hjemreisen, kan ambassaden utstede et nødpass ved behov.
Nødpass kan i visse tilfeller bli utstedt ved ambassaden. I nødpass er opplysningene på personaliasiden skrevet for hånd. Passet kan ikke benyttes ved innreise til bl.a. USA.
Nødpasset koster mer enn et ordinært pass og er gyldig bare for én enkelt reise og har kort gyldighet.
Nødpasset må leveres til politiet eller grensekontrollen når du kommer tilbake til Norge.
Nødpass utstedes bare i situasjoner der dette er strengt nødvendig. Det vil i hovedsak være i følgende tilfeller:
- Et gyldig pass er stjålet og det er en nær forestående avreise
- Når det er akutt behov for pass pga. sykdom eller død i nær familie
- Uforutsette og viktige forretningsreiser
- I andre tilfeller når vesentlige velferdsgrunner taler for det
Kontakt ambassaden på epost for time til nødpass. Når du kommer til ambassaden må du ha med 2 stk nye passfoto (uten redigering), legitimasjon og evt. kopi av hovedside i passet, samt kontanter for passgebyr.
Les mer om nødpass på Politiets nettside.
Det er tre muligheter for vigsel i utlandet:
- Ved noen norske utenriksstasjoner.
- Hos norsk sjømannsprest. Informasjon om dette finnes på hjemmesidene til Sjømannskirken.
- For utenlandsk myndighet.
Vigsel ved norsk utenriksstasjon
Vigsel foretas i henhold til norske lover og regler, og bare på enkelte utenriksstasjoner som er særlig bemyndiget av Utenriksdepartementet til å foreta vigsel. I tillegg må vertslandets myndigheter godkjenne slik bemyndigelse, og vigselen må få rettslig gyldighet i det aktuelle vertslandet.
Den norske ambassaden i Etiopia er ikke bemyndiget av Utenriksdepartementet til dette. Regjeringen.no har en liste over alle norske ambassader med vigselsrett.
Vigsel for utenlandsk myndighet
Det er også mulig å gifte seg for utenlandsk myndighet, da etter vedkommende lands lover og regler. Mange land krever at det fremlegges prøvingsattest utstedt av Folkeregisteret. For mer informasjon om dette må dere kontakte vedkommende lands ambassade/myndighet.
Ikke alle ekteskap inngått for utenlandsk myndighet blir automatisk anerkjent av norske myndigheter. De som gifter seg i utlandet må selv melde fra til folkeregisteret og vise fram vigselsattest eller bevis for at hun eller han har inngått ekteskapet. Dersom Folkeregisteret finner ekteskapet gyldig, blir ekteskapet registrert. Finner derimot Folkeregisteret at ekteskapet ikke er gyldig etter norsk lov, vil ekteskapet ikke bli registrert i Folkeregisteret.
Vigsel i Etiopia
Om et ekteskap skal inngås i Etiopia, må den norske statsborgeren bringe utskrift fra folkeregistret i Norge (Skatteetaten), som bekrefter status som ugift. Utskriften må, før man ankommer Etiopia, være legalisert som beskrevet på regjeringen.no.
Merk at Etiopia er klassifisert som et gruppe-2 land, jf. Folkeregisterforskriften § 8-4-2. På Skatteetaten sine nettsider informerer de om at "attester fra disse landene har liten eller ingen troverdighet fordi de ofte er falske". Skatteetaten legger derfor ikke automatisk vigselsattester fra Etiopia til grunn for registrering av vigsel i norsk Folkeregister.
Ambassaden i Addis Abeba kan ikke verifisere en vigsel inngått i Etiopia. Ambassaden kan kun bekrefte signatur i en legaliseringsprosess. Med legalisering forstås bekreftelse av en offentlig funksjonærs underskrift, samt bekreftelse av at underskriveren er innehaver av en stilling som er angitt i dokumentet og i den egenskap har rett til å underskrive et slikt dokument. En legalisering innebærer ingen bekreftelse på riktigheten av innholdet i dokumentet. Les mer om legaliseringsprosessen på regjeringen.no.