Hva kan ambassaden bistå med

Konsulær bistand er en av utenrikstjenestens kjerneoppgaver. Nordmenn i utlandet har imidlertid ikke rettslig krav på konsulær bistand. Norske myndigheter har heller ikke såkalt tvangskraft overfor egne borgere i utlandet, og kan ikke pålegge nordmenn i utlandet å ta imot hjelp.

Hva slags konsulære tjenester som kan tilbys vil avhenge av flere sett med lovgivning, personens tilknytning til Norge og til oppholdslandet, samt tilgjengelige konsulære ressurser. Det vil alltid være opp til den enkelte å velge å ha kontakt med norske myndigheter og å ta imot eventuelle tilbud om konsulær bistand.

Et bærende prinsipp i all konsulær bistand er hjelp til selvhjelp. Den viktigste selvhjelpen er å sørge for gyldig og dekkende forsikring. De vanligste konsulære tjenestene i dag er bistand til nordmenn som er rammet av tyveri, sykdom eller ulykker, samt behandling av søknader om pass, legalisering av dokumenter og sjøfartssaker. For mer informasjon om hvilken bistand ambassader kan yte og hvilke saker vi ikke kan bistå med er tilgjengelig på UD's reiseinformasjon.

På ambassadens hjemmeside Hvor skal du henvende deg? vil du finne informasjon om hvem som kan bistå med de vanligste forespørslene.

NYTTIGE TIPS:

  1. Ta godt vare på passet ditt, det er et verdifullt dokument og gjentatte tap kan få alvorlige konsekvenser. Videre kan avstandene i regionen også gjøre det svært kostbart/tidkrevende å søke om nytt pass.
  2. Sjekk alltid utløpsdato på pass i god tid før du planlegger en reise. Det er ikke bestandig ledig time når du trenger det!
  3. Vi oppfordrer til bruk av UDs reiseinformasjon ved reiseplanlegging, samt å registrere kontaktinformasjonen & destinasjon på reiseregistrering.no. Dersom det skjer en alvorlig hendelse, så har UD mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post. Det er også mulig å gjøre dette ved å benytte appen «Reiseklar», se Reiseregistrering med UD - regjeringen.no.
  4. Australske myndigheter har hovedansvaret for sine egne og besøkende borgeres sikkerhet. Følg alltid råd fra lokale myndigheter og ring 000 (Triple zero) i nødstilfeller. Lenker til de forskjellige statenes State Emergency Services kan du finne på Home | Emergency Alert.
  5. Hvis alvorlige hendelser oppstår utenom ambassadens åpningstider og du behøver bistand så kan du kontakte UDs døgnbemannede operative senter på telefon +47 23 95 00 00 eller pr e-post: 247@mfa.no.
  6. Ha alltid gyldig reiseforsikring. Sykehusopphold kan bli svært kostbart. Dette gjelder også helseforsikring for fast bosatte som ikke er dekket av HELFO. For mer informasjon se Helsenorges nettside: Bo i utlandet - Helsenorge.
  7. Har du eller dine barn flere statsborgerskap? Gjør deg kjent med kravene til bibehold av norsk statsborgerskap.