En forutsetning for å få rettigheter etter folketrygdloven er at du er medlem i norsk folketrygd.
Selv om du betaler trygdeavgift sammen med skatten til Norge eller er folkeregistrert i Norge, er du ikke automatisk medlem i folketrygden. Det er NAV som tar stilling til medlemskapsspørsmålet.
Rettigheter i folketrygden er avhengig av utenlandsoppholdets varighet og formål. Dersom oppholdet er ment å vare mer enn 12 måneder, eller du tar arbeid i utlandet opphører som hovedregel medlemskapet. Du som er på ferie og oppholder deg kortere enn 12 måneder i utlandet er fortsatt medlem i folketrygden.
Ved midlertidig utenlandsopphold har du som hovedregel ikke rett til dekning av medisinske utgifter når du er i land utenfor EØS-området. I visse tilfeller vil du kunne ha rett til dekning av helseutgifter etter reglene om ordinær eller utvidet stønad. Dersom du har mottatt et vedtak om medlemskap under opphold i utlandet, vil det fremgå av vedtaket om du har rett til ordinær eller utvidet stønad til helsetjenester.
Dersom du har spørsmål knyttet til medlemskap, må du ta kontakt med NAV.
Medlemmer av norsk folketrygd har i henhold til den bilaterale helseavtalen mellom Norge og Australia rett til dekning av visse nødvendige helseutgifter under midlertidig opphold i Australia.
Informasjon om helseavtalen er tilgjengelig på Australias Department of Human Services’ hjemmeside, eller fra NAV.
Du kan som utgangspunkt selv bestemme hvilken lege eller sykehus du ønsker å bruke. Helfo skiller ikke mellom offentlige og private sykehus.
Hvis du blir syk, og er medlem i folketrygden med rett til ordinær eller utvidet stønad til helsetjenester, vil du kunne ha rett til dekning av helseutgifter.
En full oversikt over hvilke utgifter som dekkes finnes på helsenorge.no.
Hvis du blir syk, og ikke er medlem i folketrygden, vil folketrygden ikke dekke helseutgifter du måtte ha i utlandet. Du vil heller ikke automatisk ha rett til dekning av utgifter til behandling av sykdom du fikk under utenlandsoppholdet når du kommer tilbake til Norge
Dersom du har spørsmål knyttet til dekning av helsetjenester i utlandet må du ta kontakt med helsenorge.no.
Krav om refusjon skal som hovedregel sendes Helfo. Adressen finner du på søknadsskjemaet.
Refusjonskrav må være mottatt hos Helfo innen 6 måneder etter at regningen er utstedt. Etter det vil kravet bli avslått.
Søknad om refusjon må inneholde:
- Fullstendig utfylt søknadsskjema. Det er her to ulike søknadsskjema det kan være aktuelt å benytte, enten "Krav om ordinær stønad til helsetjenester i utlandet" eller "Krav om utvidet stønad til helsetjenester i utlandet". Hvis du skal søke om stønad for flere personer, må du fylle ut ett skjema per person.
- Originalregninger som angir: diagnose, utført behandling/undersøkelse, behandlingsdato og hvem som er behandlet
- Dokumentasjon på at regningen er betalt
- Henvisning fra lege der dette kreves
- Resept og utfylt skjema for medisiner når det kreves refusjon for viktigere legemidler
Helfo kan kreve tilleggsdokumentasjon. Feil og mangler ved dokumentasjonen vil forsinke saksbehandlingen. Mangelfulle krav kan bli returnert.
Leger, sykehus mv. må som utgangspunkt ikke sende regninger direkte til Helfo eller utenriksstasjon. Slike regninger vil ikke bli behandlet, men returnert regningsutsteder.
Dersom du er student, praktikant, aupair, stipendiat eller krigspensjonist, og ikke er i stand til å betale for sykebehandlingen eller viktige legemidler, kan du ta kontakt med ambassaden i Canberra for direkte oppgjør eller garanti overfor sykehus eller apotek.
Søknad om garanti må sendes så tidlig som mulig og må inneholde:
- Bekreftet kopi av pass eller annet id-bevis med fullt navn og personnummer
- Dokumentasjon på at du er betalingsudyktig
- Legeerklæring med redegjørelse for behandlingsbehovet
- Navn og kontaktinformasjon til behandlende sykehus/apotek Kontaktperson ved sykehuset/apoteket
- Kopi av medlemskort i folketrygden fra Helfo
På bakgrunn av utstedt garanti, vil ambassaden foreta direkte oppgjør med behandlende lege eller sykehus.
Dersom sykehuset forlanger kredittkort, har ambassaden ingen mulighet til å utstede garanti for behandlingsutgiftene.
Av kapasitetsmessige hensyn foretar ambassaden ikke direkte oppgjør eller utsteder garanti for krav under AUD 500. Vedkommende må selv betale utlegg mindre enn AUD 500 og sende krav om refusjon til Helfo på vanlig måte.
Arbeidstagere som er medlem i folketrygden kan ikke bruke ambassaden for betaling av utgifter, men må kontakte Helfo direkte. Det samme gjelder pensjonister som har frivillig medlemskap i folketrygden.