Bilde av alle som signerte konvensjonen - Foto:Photo: OECD
Alle deltagere på signeringsseremonien utenfor OECDs hovedkvarter 19. september 2024. Photo: OECD

Pilar 2: Norge har signert STTR-støtteerklæring

Den 19. september signerte Norges ambassadør til OECD en støtteerklæring for en ny multilateral konvensjon, som del av den globale minimumsskatten for selskaper (pilar 2). Målet er å gi utviklingsland muligheten til raskt og målrettet reforhandle visse skatteavtaler. Ved å signere støtteerklæringen anerkjenner Norge betydningen av denne skatteavtaleregelen for utviklingslands tilslutning til pilar 2, selv om Norge ikke trenger å innføre STTR-regelen i våre egne skatteavtaler.

I 2021 ble G20/OECDs Inclusive Framework enige om å utvikle en «subject-to-tax»-regel (STTR) som en del av pilar 2 – den globale minimumsskatten for store multinasjonale selskap. Det innebærer at utviklingsland kan kreve å ta STTR-regelen inn i skatteavtaler dersom motparten har nasjonale skatteordninger som fører til at visse inntektstyper som renter, royalty og inntekt fra tjenesteyting blir lavt beskattet der. I Inclusive Framework ble landene også enige om å utvikle en multilateral konvensjon (STTR MLI) for målrettet og rask gjennomføring av regelen i berørte skatteavtaler.

Bilde av ambassadør Halvor Hvideberg når han signerer
Ambassadør Halvor Hvideberg signerer støtteerklæringen. Foto:OECD

Til sammen 19 land signerte eller undertegnet en intensjonserklæring om å signere STTR-MLI 19. september. Norge har ingen skatteregimer som kvalifiserer for innføring av STTR i skatteavtaler med utviklingsland, men har undertegnet en støtteerklæring sammen med 24 andre land. Ved å signere støtteerklæringen, anerkjenner Norge betydningen av STTR for utviklingslands tilslutning til pilar 2.

Støtteerklæringen ble signert av ambassadør til OECD, Halvor Hvideberg.

 

 

 

Hva er OECDs Inclusive Framework og pilar 2?

Bakgrunnen for pilar 2 er et langvarig samarbeid om endringer i det internasjonale rammeverket for beskatning av store, flernasjonale konserner. Samarbeidet foregår i Inclusive Framework, et internasjonalt samarbeidsorgan med over 140 medlemsland, i regi av G20/OECD. I Inclusive Framework har 147 jurisdiksjoner arbeidet for å reformere det internasjonale skatterammeverket. Målet er å møte nye utfordringer som følge av digitaliseringen av økonomien.

I 2021 ble det politisk enighet om en løsning som består av to deler (pilarer). Pilar 2 skal sikre en slik global minimumsbeskatning av inntekter i store multinasjonale selskaper, og ble innført i norsk rett 1. januar 2024. Reglene bygger på modellregler utarbeidet av Inclusive Framework.

Pilar 2 skal begrense flytting av overskudd, motvirke skadelig internasjonal skattekonkurranse og sikre at store konserner betaler minst 15 prosent skatt.