Bilde av en person som surfer i Lofoten på vinteren - Foto:Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Norge er kandidat til UNESCO-styret

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur. Norge er Nordens kandidat til UNESCOs eksekutivråd (styre) for perioden 2025–2029. Norge ønsker å være en tydelig stemme for multilateralt samarbeid innen prioriterte områder som utdanning, kulturarv, pressefrihet og havforskning.

Nordens kandidat 

Regjeringen annonserte allerede våren 2022 Norges kandidatur med full støtte fra samtlige nordiske land. Norden er en viktig økonomisk bidragsyter og har en tydelig stemme i organisasjonens styring. De nordiske landene har i lengre tid hatt en uformell avtale om rotasjon av kandidaturene til Eksekutivrådet. Norge satt sist i styret fra 2005 til 2009, etterfulgt av Danmark, Sverige, Finland og Island. Som Nordens representant vil Norge arbeide for et UNESCO der inkludering, likestilling, menneskerettigheter og bærekraft står sentralt. 

Om Eksekutivrådet 

Eksekutivrådet består av 58 medlemsland, fordelt på regionale grupper, og har ansvaret for UNESCOs overordnede styring. Det følger opp sekretariatets arbeid og sikrer gjennomføringen av medlemslandenes beslutninger om program og budsjett. 

Eksekutivrådet forbereder også arbeidet til Generalkonferansen, som er UNESCOs øverste beslutningsorgan. Hvert annet år samler Generalkonferansen representanter fra alle medlemsland, ikke-medlemsland og observatører for å fastsette hovedlinjene i UNESCOs arbeid, inkludert program og budsjett.  

For første gang på mange år vil Generalkonferansen i 2025 bli avholdt utenfor Paris. Den finner sted i Samarkand, Usbekistan i november. Valget til Eksekutivrådet, hvor Norge er kandidat, vil gjennomføres under høstens generalkonferanse. 

Langsiktig partner og betydelig bidragsyter 

Norge er en dedikert støttespiller for UNESCOs normative mandat innen utdanning, vitenskap, kultur, kommunikasjon og informasjon. Som en sterk tilhenger av multilateralt samarbeid arbeider Norge for felles løsninger på globale utfordringer, blant annet gjennom implementeringen av 2030-agendaen for bærekraftig utvikling. I en tid hvor multilateralt samarbeid er viktigere enn noensinne, har Norge en tydelig visjon for hvordan UNESCO kan forbli relevant, kunnskapsbasert og effektiv. 

Norge har vært en langsiktig partner for UNESCO og vil fortsette å bidra med både økonomisk støtte og faglig ekspertise. Norge er en av organisasjonens største bidragsytere og blant de tre fremste giverne av frivillige midler. En stor del av Norges frivillige bidrag er ikke-øremerkede, noe som bidrar til å gi UNESCO økt handlingsrom og fleksibilitet til å prioritere langsiktige og strategiske satsinger. 

Norske prioriteringer 

Som medlem av Eksekutivrådet, vil Norge arbeide for felles løsninger på globale utfordringer, styrke den ambisiøse og effektive koordineringen av bærekraftsmål 4 (god utdanning) i tråd med UNESCOs utdanningsmandat, samt bidra til en mer robust, bærekraftig og inkluderende havøkonomi. 

Norge vil også fremme en kunnskapsbasert tilnærming til UNESCOs kulturarbeid, med særlig vekt på bevaring av både materiell og immateriell natur- og kulturarv. I tillegg vil Norge prioritere likestilling og inkludering, samt støtte UNESCOs menneskerettighetsmandat – med særlig fokus på grunnleggende friheter som ytringsfrihet, kunstnerisk frihet og journalisters sikkerhet. 

Norge deler UNESCOs mål om å fremme fred og sikkerhet gjennom samarbeid innen utdanning, vitenskap, kultur, kommunikasjon og informasjon. Som medlem av Eksekutivrådet vil Norge bidra aktivt til dette arbeidet under mottoet "Together towards 2030". 

 

 03.20 UNESCO.png