Forbrukere - Foto:Foto: OECD
Foto: OECD

OECD ministermøte om forbrukerpolitikk

Vi forbrukere står i sentrum av den digitale og den grønne omstillingen, og nettopp dette var temaet for OECDs første ministermøte om forbrukerpolitikk, holdt 8. og 9. oktober. Statssekretær Trine Fagervik (Barne- og familiedepartementet) ledet den norske delegasjonen. Ministre og ledere av forbrukermyndigheter, privat sektor, internasjonale organisasjoner og interesseorganisasjoner fra 55 land møttes for å diskutere veien videre på forbrukerfeltet. Digitalt forbrukervern for barn og enklere grønne forbruksvalg er viktige saker for Norge. Forbrukerutfordringene er internasjonale og noe som angår oss alle. Vi trenger internasjonalt samarbeid for å utvikle forbrukerpolitikken for fremtiden. Blant hovedresultatene fra møtet er erklæringen om styrking og beskyttelse av forbrukere i den digitale og den grønne omstillingen og en årvåkenhetskampanje om sikkerhet og ansvarlig bruk av litiumbatterier.

Av Sofie Vik Christensen 

 

Risiko for manipulering i digitale markeder 

For å kunne dra nytte av fordelene ved den digitale utviklingen, er det viktig å minske problemene denne utviklingen kan medføre for oss forbrukere. Noen eksempler på utfordringer vi kan møte i digitale markeder er manipulerende designteknikker, villedende eller uriktig informasjon, som falske anmeldelser, utbredt innsamling og deling av data, algoritmisk diskriminering og svindel.  

9 av 10 forbrukere har møtt manipulerende designteknikker, som kan påvirke deres beslutninger på en negativ måte, på en nettside eller app. Dette viser en OECD-studie fra 2024. Slike designteknikker kalles “mørke mønstre”, eller “dark patterns”. Det kan blant annet føre til ikke-intensjonelle kjøp eller gå på bekostning av personvern. “Dark patterns” kan være tilbud med en tidsbegrensning som gir deg en følelse av at du må handle raskt, det kan være abonnementer som belaster deg for et helt årsmedlemsskap etter at den gratis prøveperioden er utløpt, eller abonnementer som er vanskelige å avslutte fordi avbestillingsmetoden er skjult.  

Landene som støtter erklæringen vil øke innsatsen for å kartlegge og innføre tiltak for å beskytte forbrukere mot slike skadelige praksiser, og erklæringen oppfordrer bedrifter i digitale markeder til å ta hensyn til forbrukernes interesser.  

Norge tok til orde for digitalt forbrukervern for barn 

Barn tar i bruk ny teknologi i en tidlig alder, og mobiltelefoner, spill og sosiale medier eksponerer dem for markedsføring. Barn nevnes i ministererklæringen som en sårbar gruppe som er utsatt for større risiko enn andre digitalt. Videre setter ministererklæringen også fokus på sammenhengen mellom forbrukerutfordringer i digitale markeder og i den grønne omstillingen, der overforbruk kan være en konsekvens av digitale forbrukerutfordringer. 

Styrket forbrukervern for grønn omstilling 

Vi forbrukere står i gjennomsnitt for om lag 60% av BNP i OECD-landene og 55% globalt, ved kjøpene vi gjør hver dag. Med så stor kjøpekraft, har valgene våre påvirkning på globale utslipp. Undersøkelser viser at de fleste vurderer miljøpåvirkning når man kjøper nye produkter, og 60% av deltakere i en OECD-studie fra 2024 sa de er villige til å gjøre ofre for å beskytte miljøet.  

Av ministererklæringen framgår det at landene skal beskytte forbrukerne mot villedende og udokumenterte påstander om at varer og tjenester har lav miljøpåvirkning, kjent som grønnvasking. Den oppfordrer også til å bedre tilgangen til nøyaktig og lett forståelig informasjon om varer og tjenesters faktiske miljøpåvirkning. Dette har til hensikt å fremme informerte forbrukerbeslutninger og sikre like vilkår for bedrifter, slik at man kan ha en rettferdig konkurranse basert på kvalitet, pris og innovasjon. «Forbrukerpolitikken har på denne måten en viktig rolle i å bidra til velfungerende, åpne og konkurransedyktige markeder», sier generalsekretær i OECD, Mathias Cormann. 

Å legge til rette for grønt forbruk krever virkemidler fra flere politikkområder 

Det ble understreket av flere deltakere på ministermøtet at forbrukere ikke kan stå for den grønne omstillingen alene, og at det er sentralt at bærekraftige løsninger er tilgjengelig for alle. En rapport fra Consumers International, en av interesseorganisasjonene som var til stede, viser at pris er en barriere for 94% av forbrukere som ønsker å ta grønnere forbruksvalg. På ministermøtet trakk flere av delegasjonene frem behovet for å produsere mer bærekraftige produkter. Det innebærer å fremme miljøvennlig produktdesign, sikre lang varighet og mulighet for reparasjon, gjenbruk, deling, resirkulering og at produkter kastes på en forsvarlig måte. Dette er blant tiltakene som kan gjøre grønne forbruksvalg rimeligere og mer tilgjengelig for alle, og det kan redusere overforbruk. Ministererklæringen trekker frem behovet for å undersøke hvordan forbrukerpolitikk og andre politikkområder kan fremme grønne forbruksvalg og produksjon av bærekraftige produkter.  

Produktsikkerhet i et globalt og digitalt marked 

I det globaliserte og digitaliserte markedet er rimelige, men farlige produkter lett tilgjengelige for forbrukerne. Tilstrekkelige ansvarsmekanismer for å sørge for produktenes sikkerhet er ikke på plass. I ministererklæringen uttrykkes det at landene effektivt skal håndheve juridiske forpliktelser bedrifter har til å sikre produktsikkerhet. Landene vil også jobbe for at digitale markedsplasser tar ansvar for at produktene de tilbyr er trygge. eBay, som en av de største digitale markedsplassene i verden, fortalte om sin innsats for å fjerne farlige produkter fra nettsiden og hindre at de legges ut igjen.  

Produktsikkerhet er også relevant i den grønne omstillingen. Når vi nå begynner å gjenbruke og reparere mer, for å redusere forbruk, er det behov for å tydeliggjøre hvor ansvar for produktsikkerhet ligger. Erklæringen oppfordrer til å identifisere utfordringer og utvikle robuste politiske tiltak og regelverk knyttet til produktsikkerhet, oppfordre bedrifter til frivillige forpliktelser og å styrke det internasjonale samarbeidet på produktsikkerhet. 

Veien videre for forbrukerpolitikken 

Det er lansert et Globalt forum for forbrukerpolitikk, som skal være et inkluderende nettverk for å diskutere forbrukerspørsmål med akademia, sivilsamfunn og særlig forbrukerorganisasjoner, bedrifter og andre interessenter. Temaene omfatter blant annet innsikt i forbrukeratferd, teknologi, markedstrender, utvikling av ny politikk og empirisk forskning. 

For å håndtere de eksisterende og fremvoksende forbrukerutfordringene i forbindelse med den digitale og den grønne omstillingen, legger ministererklæringen opp til et samspill mellom forbrukerpolitikken og andre relevante politikkområder slik som konkurranse, personvern og miljø. Kunnskapsgrunnlaget skal utvides, og det må utvikles robuste nasjonale regelverk og tiltak. Erklæringen fra møtet, som i tillegg til alle OECD-land ble støttet av åtte ikke-OECD-land, oppfordrer til internasjonalt samarbeid for å styrke forbrukervernet.