Bilde av intern Ingeborg foran OECDs kontorer i Bologne, Paris - Foto:Foto: Privat
Foto: Privat

Intervju med Ingeborg Ottøy

Ingeborg har hatt et internship i OECDs Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes høsten 2022. I dette intervjuet forteller hun hvorfor hun søkte OECD, om søknadsprosessen, arbeidsoppgavene sine og livet som intern i Paris.

Av Kristin Alme

Hva fikk deg til å søke internship i OECD?

Jeg har lenge hatt et ønske om å få en form for arbeids- eller praksiserfaring internasjonalt. Jeg har tidligere tilbrakt et år i Normandie og er glad i Frankrike og den franske kulturen. Da jeg oppdaget at det var mulighet for å gjøre et internship hos OECD i Paris ble jeg fort interessert. OECD er en viktig plattform for internasjonalt samarbeid og jeg visste at jeg ville kunne få tilegne meg helt unik erfaring her.

OECD arbeider med å hjelpe land å utvikle «better policies for better lives» og forsøker gjennom forskning, analyse og multilateralt samarbeid å finne løsninger på noen av de største utfordringene verden står overfor. Det er givende å gå på jobb hver dag når man er del av en slik organisasjon. Det er også utrolig fint å arbeide i et internasjonalt miljø hvor folk kommer fra hele verden med ulik erfaring og perspektiver.

Hvordan opplevde du søknadsprosessen?

I første omgang søkte jeg om å bli nominert av universitetet mitt NTNU. Etter dette startet selve søknadsprosessen hvor jeg søkte direkte til OECD. Første del av prosessen var å opprette en profil på en digital søknadsportal, svare på en rekke spørsmål og å skrive et motivasjonsbrev. Neste steg var å gjennomføre en skriftlig test, i mitt tilfelle en Essay-oppgave relatert til aspekter ved det arbeidet som gjøres i avdelingen (Global Forum). Siste steg var et intervju over teams med flere representanter fra avdelingen. Selv om søknadsprosessen var relativt omfattende så satt jeg igjen med en veldig god følelse etterpå, også før jeg visste at jeg fikk internshipet!

Du jobber nå som intern i OECDs Center for Tax Policy and Administration. Kan du fortelle oss litt mer om hva jobben din går ut på?

Jeg er intern i Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes, som ligger under Centre for Tax Policy and Administration (CTPA). Global Forum har over 160 medlemmer og arbeider med utforming og implementering av internasjonale standarder med mål om å skape bedre samarbeid mellom lands skattemyndigheter, forbedre utveksling av informasjon på tvers av landegrenser og slik sikre at alle skattebetalere betaler den skatten de skal. Kjernen av det arbeidet Global Forum gjør består i å overvåke og vurdere implementeringen av disse standardene. 

Som intern hjelper jeg med daglige arbeidsoppgaver, men har også arbeidet på ulike spennende prosjekter. Oppgavene er varierte og jeg hjelper blant annet med å forberede presentasjoner, rapporter, oppdatere dokumenter og lignende. Siden jeg har bakgrunn som samfunnsøkonom likte jeg særlig godt å jobbe på et prosjekt hvor vi gjennom innhenting og analyse av ulike data skulle måle omfanget og resultatet av arbeidet som gjøres i Global Forum.

Hvordan er det sosiale miljøet som intern?

Jeg har opplevd det sosiale miljøet som veldig bra. Jeg flyttet til Paris uten å kjenne noen andre her, men ble fort kjent med mange andre interns. Generelt er folk veldig åpne og interessert i å bli kjent med nye mennesker! I OECD er det flere hundre interns til enhver tid, så sannsynligheten er stor for at du blir kjent med noen som du kommer godt overens med. Husk at det er mange andre som er i samme situasjon som deg og heller ikke kjenner noen andre i byen når de starter internshipet sitt.

Hos OECD har de også et eget Intern Circle Board som har ansvaret bla. for å arrangere sosiale ting for alle interns på tvers av direktoratene. Vanligvis arrangeres det kaffepauser minst 1 gang i uken i tillegg til afterwork på fredager hvor man gjerne treffes enten ute et sted eller på en bar for å sosialisere og bli bedre kjent. I starten av oppholdet mitt var disse arrangementene en viktig sosial arena, og det var der jeg møtte noen av de beste vennene jeg har fått her i Paris.

Hva er ditt beste råd til andre som vurderer å søke seg til OECD?

Ikke nøl med å søke! Vi er veldig få nordmenn i OECD så vi trenger at flere søker seg hit. Jeg husker at jeg tenkte på søknadsprosessen som litt uoverkommelig før jeg faktisk tok mot til meg for å søke. I etterkant vet jeg at dette er en unik opplevelse og erfaring som jeg aldri ville vært foruten. Stol på at akkurat du kan ha noe viktig å bidra med i organisasjonen. Når det gjelder selve søknaden bør du tenke gjennom hva som er motivasjonen din for å søke deg akkurat til OECD og også om det er noe spesifikt du brenner for å få jobbe med innad i organisasjonen.

Det hører med jobben at du får bo i Paris. Hvordan har du opplevd det så langt?

Jeg synes personlig at Paris er en helt fantastisk by, og det er en by jeg har blitt veldig glad i de siste månedene. Jeg hadde besøkt byen noen ganger før jeg flyttet hit, men man får en helt annen opplevelse når man faktisk bor og har hverdagen sin her. Paris har en unik atmosfære og et veldig rikt kulturliv. Man trenger heller ikke å dra langt for å finne et hyggelig sted å sette seg ned for å ta noe å spise eller drikke, i Paris finnes det noe på et hvert gatehjørne! (nesten bokstavelig talt).