Hva venter du på? Finn mer informasjon her eller les om andre norske studenters erfaringer under.
Navn og alder: Kristin Antonsen, 25 år
Universitet i Canada: University of British Columbia
Universitet i Norge: NTNU (Norges tekniske- og naturvitenskapelige universitet)
Utveksling (semester, delgrad eller helgrad): Første semester i 4. årskull
Linje: Bygg og miljøteknikk (sivilingeniør, masterstudie)
Hva var avgjørende for at du valgte å studere i Canada?
At studiestedet var engelskspråklig, og at fagene jeg tok der ble godkjent på mitt universitet i Norge (de var tilsvarende lik fag vi har på NTNU), dette for å slippe å ta opp fag når jeg kom tilbake. Det var også avgjørende at det var mulig å drive med de fritidsaktivitetene jeg liker å holde på med på/rundt studiestedet (turmuligheter i fjell og skog, muligheter for å stå på ski, mange aktiviteter på fritiden, osv.)
Svarte Canada til forventningene dine?
Ja, det gjorde det, jeg er veldig fornøyd med å ha reist på utveksling til Canada og jeg kommer tilbake for å oppleve mer av landet. Det var så mye jeg ikke rakk å gjøre når jeg var der.
Hvordan har utvekslingen hjulpet deg i jobbsøking, videre studier og andre lignende ting?
Jeg har blitt mer trygg på meg selv. Det er viktig i jobbsammenheng å vise at man er selvstendig og klarer å gjennomføre selv om alt er nytt og kanskje litt skummelt. Man får et litt større perspektiv på livet. Jeg lærte å jobbe mye med skole.
Hva var den beste opplevelsen i Canada?
Den beste opplevelsen var definitivt turen vi hadde til Banff i Alberta i nærheten av Calgary. Vi var en jentegjeng på 4 utvekslingsstudenter fra NTNU som tok fly til Calgary og tilbrakte 3 dager i Rocky Mountains. Det var en heilt fantastisk natur og alle vi møtte på var så utrolig hyggelige og været var heilt perfekt! Vi lå på hytte inne på fjellet. Det minnet egentlig om en slags blanding av campinghytter, som man kunne leie i ei større hytte lengre borte, her kunne man også spise middag om man ville. Det lignet litt på ei betjent DNT hytte.
Jeg vil anbefale alle som drar til Canada å oppsøke friluftslivet der, for naturen er bare helt fantastisk😊😊
Hvilke forventninger hadde du til universitetet? Eksempel: Beliggenhet, vanskelighetsgrad, mengde skole, miljø, oppfølging/tilbakemelding:
Jeg forventet at det skulle ligge i nærheten av fjellene, at det var mulig å stå på ski etter skolen, at det var omtrent samme arbeidsmengde som hjemme i Norge og at det var mange fritidsaktiviteter å være med på.
Var universitetet som forventet?
Kulturen og det sosiale livet på skolen var som forventet, alle var veldig hyggelige og snille, men det var litt rart at de hadde så lite omgang med professorene. På NTNU er jeg vant til at vi kan gå og spørre professorene spørsmål eller hvis vi lurer på noe (dette er ofte noe professorene her hjemme verdsetter), mens i Canada var dette veldig tabubelagt og vi ble sett veldig rart på av medelever når vi gjorde det, selv om jeg tror professorene likte det. De andre elevene i Canada var veldig skoleflinke og pliktoppfyllende ovenfor professorene. Skolen var mye hardere enn antatt, jeg trodde ikke det var en så stor og prestisjetung skole som jeg følte det var. Skolen lå veldig fint til, men det var veldig mye varmere, flatere og mindre fjell enn jeg hadde forventet. Det var mye fritidsaktiviteter å være med på, men på de fleste aktivitetene måtte man ha scholarship eller tilrettelagt studiehverdag. Det kjipeste var at Vancouver ligger på samme breddegrad som Paris og det var derfor ikke så mye snø der, og man måtte reise ganske langt (Whistler ca. 2 timer unna) for kunne stå på ski. Dette var det ikke tid til i ukene og det ble derfor ikke noe skikjøring.
Hvor mye betalte du i skolepenger?
Jeg betalte ca. 70.000 NOK
Hvordan fant du fram til informasjon om Canada og studiemuligheter, og studiestedet spesifikt?
Jeg søkte på universitetets hjemmeside UBC.ca og googlet litt på nettet. Vi har også en internasjonal seksjon på NTNU som er ansvarlig for utvekslinger, men de hadde ikke så mye å hjelpe til med.
Var det utveksling gjennom skole eller på eget initiativ?
Det var utveksling på eget initiativ, siden NTNU ikke lengre hadde noen avtale med UBC.
Hva var det beste og verste med utvekslingen?
Det beste med utvekslingen var opplevelsene og alle de fine turene vi hadde, samt den følelsen å ha gjennomført et utvekslingsopphold. Det verste var hjemlengselen.
Navn og alder: Andreas Bjørnbekk, 22 år
Universitet i Canada: University of Ottawa
Utveksling (semester, delgrad eller helgrad): Helgrad, 4-årig undergrad
Linje: Bachelor Social Science Honours: Major in Political Science/Major in History
Hva var avgjørende for at du valgte å studere i Canada? Kjæresten min er kanadisk og bor i Canada, og etter tre år med telefonsamtaler og besøk var det på tide å ta det store steget over dammen. Fint er det også at Canada er et engelskspråklig land, og selv om det er relativt dyrt å studere her er det ofte billigere enn universiteter i USA og Storbritannia.
Hvordan fant du fram til informasjon om Canada og studiemuligheter, og studiestedet spesifikt? Mye av informasjonen fant jeg frem selv, men om det var spesielle ting jeg lurte på tok jeg kontakt med universitet personlig, eller hørte med ANSA om de hadde noen råd.
Hvilke forventninger hadde du til universitetet? Jeg forventet et universitet med spennende utfordringer og gode forelesere. Hva vanskelighetsgrad angår forventet jeg et system som passet bedre for meg enn det norske, ved at man blir testet ved flere anledninger i semesteret istedenfor å satse alt på én eksamen. Jeg hadde ingen spesifikke forventninger til miljø og arbeidsmengde utenom at det burde være et hyggelig sted å være, med varierende mengder oppgaver.
Er universitetet som forventet? Ja. Foreleserne er for det meste både gode lærere og fortellere, og holder et gjennomsnittlig høyt nivå sammenlignet med foreleserne jeg har erfaring med fra Norge. Forhåpentligvis var jeg uheldig med sistnevnte. Ellers er arbeidsmengden akseptabel, og er strukturert mer likt vårt videregående system ved at man har leselekser, diskusjonsøkter, prøver og essayoppgaver. Jeg skulle dog likt å se at datoene for midtveiseksamener, essaylevering og slutteksamen var planlagt bedre, for ofte havner de alle på samme tid, til stor frustrasjon for mange.
Foreleserne er ofte gode til å følge opp elevene, og oppfordrer alle til å besøke dem under deres kontortider for eventuelle spørsmål. De fleste er også tilgjengelig på mail, så det er lett å holde kontakten. Noe jeg er en smule skuffet over er mangelen på en ordentlig fadderordning og andre tiltak for å på en aktiv måte integrere nye studenter inn i miljøet. Det er veldig mange studentorganisasjoner og lignende, og det er ingen sak å bli venner med medstudentene personlig, men for noen kan det likevel være nyttig med litt hjelp. At man må ta såpass med personlige grep og initiativ for å bli med på ting kan nok virke skummelt og krevende for enkelte.
Svarer Canada til forventningene dine? Alt i alt tenker jeg at forventingene mine stemte godt. Norge og Canada er svært likt på de fleste punkter, selv om jeg gang på gang har funnet meg i samtaler der jeg er fast bestemt på å forsvare våre høye momsavgifter og gratis skolegang mot selv liberale kanadiere. Kanadiere er for det meste interessert i det samme som nordmenn med tanke på populærkultur og lignende. De største forskjellene kommer nok til politikken og statens struktur, der canadiere flest sverger til føderasjonen og nærmest ser ned på såkalte «unitary» states, altså stater der makten for det meste er sentralisert slik den er i Norge. «You’re not a federation?» er et spørsmål jeg har fått flere ganger.
Kanadiere flest har ikke et definert forhold til Norge, selv om jeg faktisk har møtt på relativt mange som er norskættede. Morsomt er det å skryte av at man er fra et land der høyere utdanning er gratis, før man feller en tåre over at man tross alt betaler dyre dommer for å bli utdannet i utlandet. Kanadierne er heldigvis for det meste hyggelige og pratsomme, selv om det skal sies at det ikke er store forskjeller mellom landene. Skal du til hovedstaden Ottawa må du dog forberede deg på lange vintre, for Canada har ofte bare to årstider, nemlig sommer og vinter. Om vinteren kan du forvente -30 grader celsius, om sommeren +35. Ellers er prisnivået som forventet lavere enn i Norge. For eksempel koster en 1.5l brus i Norge rundt 20kr, mens den i Canada koster ca. 9kr. Dessverre har valutakursen endret seg svært negativt, og i det lange løpet er det derfor mye dyrere å bo her i år enn det det var da jeg ankom i 2014 – da kostet 1 canadisk dollar 5.7kr. Nå koster den 6.4
Hva er det beste og verste med studieoppholdet? Det beste er at man lærer andre å kjenne og at man umiddelbart blir mer uavhengig og selvstendig. Canada er et svært multikulturelt samfunn, og sånn sett er det morsomt å se at så mange mennesker fra forskjellige kulturer gjør og liker det samme. Det er ingen diskusjon om at Norge har blitt mer flerkulturelt med årene, men sammenlignet med Canada har vi nok ikke så mye vi skulle sagt på dette området. Det er mye Norge kunne lært av integrasjon og samspill mellom kulturer av Canada.
Morsomt har det også vært å diskutere politikk og historie med kanadiere. Jeg har lært at Norge ser ut til å ha en mye bedre og bredere læreplan enn Canada når det kommer til utdanning i barne-ungdoms- og den videregående skolen, for det er klart at jeg sitter med dypere forhåndskunnskaper med tanke på geografi, historie og politiske systemer generelt. Kanskje er jeg spesielt interessert, men likevel.
Det verste med utvekslingen må være prisen for utdanningen som en soleklar ener, mens andreplassen blir kapret av avstanden til venner og familie i Norge. Ellers er det jo også ikke alltid like lett å vite hvilke helsetilbud man har, og er man helt alene skal man ikke se bort ifra at man til tider kan føle seg ensom. Det er jo ikke bare-bare å ta en kort ferietur tilbake til Norge når man bor en såpass dyr og lang flytur hjemmefra. Verre har det blitt av valutakursen, som gjør at det ikke er nok med studielånet i det hele tatt for å leve nogen lunde godt.
Navn og alder: Amanda Gran, 23 år
- Universitet i Canada: University of British Columbia (UBC) Vancouver
- Universitet i Norge: -
- Utveksling (semester, delgrad eller helgrad): Helgrad
- Linje: Statsvitenskap og internasjonale relasjoner
Hva var avgjørende for at du valgte å studere i Canada? Canada har flere anerkjente universiteter og forsvinner ofte under radaren pga. USA, men kvaliteten på utdanningen er høy og skolepengene er lavere i Canada. Opprinnelig ønsket jeg å kombinere studier med idrett, og fant ut at Canada ville være min beste mulighet. Min far har også bodd i Canada da han var yngre, og anbefalte Vancouver og UBC.
Hvordan har det å ta en hel grad i utlandet hjulpet deg i jobbsøking, videre studier og andre lignende ting? Det har gitt meg en god forståelse for hvordan man arbeider med andre fra ulike kulturer, og en større og bedre internasjonal forståelse og perspektiv. Jeg stiller også sterkere til videre studier og jobb ved å ha en grad fra et internasjonalt anerkjent universitet, men jeg håper at også norske bedrifter blir mer kjent med og setter større pris på slik kompetanse. Internasjonal erfaring vil bli mer og mer viktig med tiden framover.
Hvilke forventninger hadde du til universitetet? Overgangen fra norsk videregående til et kanadisk universitet var utfordrende det første semesteret, men dette gikk veldig bra etter hvert. I begynnelsen var det vanskelig å lese, lytte og skrive akademisk engelsk, men jeg føler at jeg har fått mye igjen for det senere. Det er mye skolearbeid, men samtidig blir man veldig godt fulgt opp av professorer og andre medelever enn så lenge man tar initiativ til dette selv. Beliggenheten var helt fantastisk – spesielt om man er glad i utendørsaktiviteter, det finnes mye muligheter både i og rundt Vancouver. Universitetet er stort, så man kan fort føle seg litt alene om man ikke er kjent med å gå på et så stort universitet, men samtidig finnes det utallige studentorganisasjoner og muligheter til å finne et miljø og venner som man trives med. Var universitetet som forventet? Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente før jeg begynte på universitetet! Det overgikk nok de få forventningene jeg faktisk hadde. Jeg tok mange interessante og inspirerende fag med anerkjente og engasjerte professorer. Universitetet har gode og profesjonelle tjenester og mange muligheter man kan dra god nytte av (utveksling, internship, mentorroller, verv, osv). Det er til syvende og sist opp til en selv å forme sin opplevelse i løpet av studietiden.
Hvilke forventninger hadde du til Canada? Da jeg først begynte på universitetet var prisnivået i Canada betraktelig lavere enn det er i dag, men det er fremdeles noe billigere enn Norge. Vancouver er kjent for å være en veldig dyr by å bo i, og jeg ble overrasket over at prisnivået på husleie lå på ca. det samme som hjemme. Kanadiere er generelt utrolig hyggelige, åpne og gjestfrie. Personlig synes jeg at det var utrolig spennende at studentmiljøet og samfunnet generelt i byen er så internasjonalt – jeg møtte og ble venner med personer fra hele verden!
Svarte Canada til forventingene dine? Absolutt – det overgikk mye av forventingene mine. Jeg har blitt veldig glad i Canada på de fire siste årene. Det er et utrolig fint sted å studere og bo. Nå har jeg også fått oppleve å bo både på vest og østkysten, og det er morsomt å se forskjellene (østkysten er en del mer europeisk).
Hvor mye betalte du i skolepenger? Ca. 24 000 CAD hvert skoleår.
Hvordan fant du informasjon om Canada og studiemuligheter, og studiestedet spesifikt? Jeg brukte nettsiden til universitetet mye, samtidig har ANSA mye god informasjon og veiledning i forhold til studier i Canada. Jeg fant det også nyttig å kontakte andre norske som har gått på universitetet for å høre mer om deres erfaringer og tips.
Hva var det beste og verste med å ta hele graden i utlandet? Det beste er nok den unike kompetansen og det internasjonale nettverket som jeg har opparbeidet. Man lærer så utrolig mye mer enn kun det man lærer i klasserommet ved å studere utenlands, og det har også vært utrolig lærerikt for min personlige utvikling.
Om jeg i det hele tatt skal peke på noe som er mindre bra, må det bli at man er et godt stykke unna hjemme hvor man har familie og venner. Det er ikke bare å sette seg i en bil eller på et to-timers fly for å komme hjem – samtidig blir jo det en bratt læringskurve!
Annet som du ønsker å tilføye? Grip sjansene. Jeg anbefaler alle å studere utenlands på ett eller annet tidspunkt, og for all del engasjer deg i ulike verv og aktiviteter ved universitetet. Man får utrolig mye igjen for dette senere. Det er også verdt å skaffe seg litt arbeidserfaring fra landet før man drar hjemover– da har man en solid internasjonal erfaring med seg hjem! Ta kontakt dersom det er noe du lurer på i forhold til studier i Canada :)