Har du planer om å søke om nytt pass?
Thales, leverandøren av norske pass, melder om råvaremangel og redusert produksjonskapasitet. Råvaremangelen skyldes pandemien og krigen i Europa. Situasjonen rammer Norge og flere andre europeiske land. Vi ber derfor søkere som allerede er i besittelse av et annet lands pass, og som ikke umiddelbart har behov for norsk pass, om å vente med sin søknad til høsten 2022.
Alle som søker om pass må avgi biometriske data ved oppmøte på norsk ambassade eller politistasjon. Biometriske data er i denne sammenheng bilde, signatur og to fingeravtrykk. Ambassaden må ta bilde med eget utstyr av alle som søker om pass. I tillegg må søkere over 10 år avgi signatur og søkere over 12 år avgi signatur og to fingeravtrykk.
I Canada betyr dette personlig oppmøte for alle søkere ved den norske ambassaden i Ottawa. Du må avtale time på forhånd ved å sende en epost til emb.ottawa@mfa.no.
Fra 1. juni 2021 er det ikke lenger mulig for søkere under 12 år å innlevere søknad om pass og personnummer ved underliggende honorære konsulater.
Fødselsnummer
Hvis du oppholder deg i utlandet og skal søke om norsk pass ved en norsk utenriksstasjon, må du ha et norsk fødselsnummer. Dersom du ikke har fødselsnummer, må Folkeregisteret opprette det som en del av søknadsprosessen for pass.
Mer informasjon om søknad om fødselsnummer finnes her.
Dokumentere statsborgerskap
Alle søkere må kunne dokumentere at de ikke ble kanadiske borgere før lovendringen 1. januar 2020. Permanent residence kort (PR-card) eller annen gyldig oppholdstillatelse/visum i Canada er godtatt som gyldig dokumentasjon. Hvis du ble kanadisk statsborger etter 1. januar 2020 må dato for dette dokumenteres.
Noen søkere trenger utskrift fra kanadiske immigrasjonsmyndigheter som beviser at de ikke er blitt kanadisk statsborgere før 1. januar 2020. Spør ambassaden/konsulatet om dette gjelder i ditt tilfelle. Hvis søker har søkt og blitt innvilget kanadisk statsborgerskap før 1. januar 2020, bortfaller automatisk søkerens norske statsborgerskap.
Merk: hvis du har mistet ditt norske statsborgerskap som følge av at du har blitt kanadisk statsborger må du søke om gjenerverv av norsk statsborgerskap før du kan søke om pass. Denne søknaden starter du på www.udi.no.
For å søke om pass for personer over 18 år
- Tidligere norsk pass
- Bekreftelse på oppholdstillatelse/visum i Canada eller kanadisk pass og dato for innvilget statsborgerskap eller kanadisk pass og bekreftelse på bibehold
- Hvis tidligere norsk pass ikke er gyldig trenger vi også annen gyldig legitimasjon
For å søke om pass for barn under 18 år:
Når en person under 18 år skal søke om pass, må minst én av de foresatte med foreldreansvar møte opp sammen med barnet for å gi sitt samtykke til søknaden. Passøkeren må selv møte opp på passkontoret. Dette gjelder også spedbarn.
Søknad om pass krever at man har norsk personnummer. Søknad om personnummer kan leveres inn samtidig som søknad om pass. Alle søkere over 10 år må komme tilbake til ambassaden for å avgi biometri når personnummeret er utstedt.
Du trenger:
- Barnets tidligere norske pass
- Barnets kanadiske pass eller oppholdstillatelse i Canada
- Begge foreldres gyldige pass/annen ID. For den norske forelderen trenger vi i tillegg bekreftelse på oppholdstillatelse/visum i Canada eller kanadisk pass og dato for innvilget statsborgerskap eller kanadisk pass og bekreftelse på bibehold
- Begge foreldres skriftlige samtykke
Foreldrene må gi skriftlig samtykke ved utstedelse av pass til barn under 18 år. Ved felles familieansvar må minst en av foreldrene være med passøker til passkontoret, og ha med egen legitimasjon. Den av foreldrene som ikke møter, må sende skriftlig samtykke, samt kopi av offentlig legitimasjon med bilde og signatur (pass, førerkort, bankkort el. lignende). Eneansvar må dokumenteres.
Hvis barnet ikke har personnummer må også fødselsattest med foreldrenes navn legges ved søknaden og farskap må være etablert.
Det gjøres spesielt oppmerksom på at barn uansett alder ikke lenger innføres i foreldres pass, men må ha eget pass.
Ambassaden kan be om ytterligere dokumentasjon hvis nødvendig.
Det kreves underskrift for barn fom 10 år.
Passgebyr
Barn 0-15 år: 100 CAD
Voksen fra 16 år: 170 CAD
Nødpass: 240 CAD
I tillegg kommer kostnad for frakt av pass (30 CAD).
Ny forskrift om pass og nasjonalt ID-kort trådde i kraft 19. oktober 2020. Fra denne datoen ble det dyrere å søke om pass i utlandet enn i Norge.
Prisene kan skifte uten forbehold. Ambassaden godtar betaling kontant eller med kort. Kortbetaling er foretrukket. Konsulatene tar kun kontanter.
Ta kontakt med ambassaden for å avtale time.
Årsaken til at man nå må søke ved ambassaden er at Norge følger Schengens krav om at det skal være obligatorisk med biometri i pass. Søkere vil ved oppmøte på utenriksstasjon betale søknadsgebyr og deretter avgi biometri i form av foto, to fingeravtrykk og signatur. Det er utplassert eget utstyr på stasjonen for bruk til biometriopptak. Opplysningene om søker vil bli lagret i henhold til de lover og retningslinjer som til enhver tid er gjeldende.
Søker kan selv velge hvilken ambassade eller generalkonsulat søknad ønskes innlevert ved. Alternativt kan det ved opphold i Norge søkes om pass hos politiet, dette selv om bostedsadresse er i utlandet. Utlevering av ferdigprodusert pass vil finne sted som i dag, enten på ambassade eller konsulat. I noen land vil søker også kunne få pass tilsendt rekommandert.
I tillegg til samtlige ambassader så kan følgende generalkonsulater ta imot passøknader:
Alicante
Guangzhou
Hamburg
Houston
Juba
Murmansk
New York
Rio De Janeiro
St. Petersburg
San Francisco
Shanghai
Ambassaden tar imot søknad om fødselsnummer for videresending til Folkeregisteret i forbindelse med søknad om pass.
Hvis du oppholder deg i utlandet og skal søke om norsk pass ved en norsk utenriksstasjon, må du ha et norsk fødselsnummer. Dersom du ikke har fødselsnummer, må Folkeregisteret opprette det som en del av søknadsprosessen for pass.
Informasjon om hvilken dokumentasjon du må ha med finnes hos Skatteetaten her: https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/endre/fodselsnummer-for-a-fa-pass/
Ved søknad om personnummer til barn må farskap være etablert før søknad om fødselsnummer kan innleveres. Dersom foreldrene er gift i utlandet og ekteskapet ikke er registrert i Folkeregisteret, må ekteskapet registreres før foreldrene møter opp på ambassaden og anmoder om fødselsnummer. Foreldrene må selv registrere ekteskapet. Dokumentasjon på vigsel sendes til:
Skatteetaten
Folkeregisteret
Postboks 9200 Grønland
0134 Oslo
Informasjon om denne prosessen finnes her.
Folkeregisteret brukes som informasjonskilde når det gjelder personopplysninger vet utstedelse av pass. Det er søkerens ansvar å tilse at alle opplysninger stemmer, f.eks. utflytting fra Norge, navneendring etc.
Kontakt informasjon til Skatteetaten finnes her: https://www.skatteetaten.no/kontakt/
Nødpass utstedes bare i situasjoner der dette er helt nødvendig. Det vil i hovedsak være i følgende tilfeller:
• Et gyldig pass er stjålet kort tid før en planlagt reise
• Når det er akutt behov for pass pga sykdom/død i nær familie
• Uforutsette viktige forretningsreiser
• I andre tilfeller når vesentlige velferdsgrunner taler for det
For at du skal få nødpass må du dokumentere at reise er nært forestående. Avhengig av hvor i Canada søkeren oppholder seg kan det ta mellom 2-4 arbeidsdager å få nødpass. Nødpasset er gyldig bare for én enkelt reise. Nødpasset må leveres til politiet eller grensekontrollen når du kommer tilbake til Norge.
Du er selv ansvarlig for å undersøke om det landet du skal reise til godtar nødpass.
Ta kontakt med ambassaden eller nærmeste konsulat for å søke om nødpass.
Prisen for nødpass er 220 CAD.
Tap eller tyveri av pass skal uten unødig opphold meldes til kanadisk politi. Ta så kontakt med ambassaden eller nærmeste konsulat. Politiattest må fremvises ved søknad om nytt pass.
Endring av navn gjøres hos Skatteetaten. Informasjon om dette finnes på Skatteetaten sine nettsider her.
Reglene for hvem som har rett på norsk statsborgerskap har blitt endret flere ganger. Hvilke regler som gjelder for deg, er blant annet avhengig av når du er født.
Er du norsk statsborger?
Alle som er født etter september 2006 blir norsk hvis mor eller far er norsk. Vær oppmerksom på at hvis du ble norsk automatisk da du ble født og ikke har bodd i Norge i minst to år eller i et annet nordisk land i minst syv år før du fyller 22 år, vil du miste det norske statsborgerskapet ditt automatisk når du fyller 22 år. Du kan søke om få beholde det norske statsborgerskapet ditt før du fyller 22 år.
Hvis du er usikker på om du eller ditt barn er norsk, følg lenken til Utlendingsdirektoratets guide om statsborgerskap og svar på spørsmålene i denne guiden om statsborgerskap
Fremgangsmåten for å levere søknad om å beholde norsk statsborgerskap:
•Du søke via den elektroniske søknadsportalen til Utlendingsdirektoratet. Gå til søknadsskjemaet.
•I søknadsportalen velger du at du skal levere søknaden til generalkonsulatet i New York. Du kan levere selve søknaden ved ambassaden i Ottawa som videresender søknaden til New York.
•Når du har registrert søknaden, må du skrive ut sjekklisten som viser hvilke dokumenter du må levere inn og skaffe alle dokumentene som står på listen.
•Søknaden anses ikke som levert før du har møtt opp på ambassaden i Ottawa til avtalt tidspunkt og levert alle dokumentene.
Fra 1. januar 2020 er det tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske.
Fra 1. januar 2020 kan nordmenn bli statsborgere i et annet land uten å miste sitt norske statsborgerskap. Utlendingsdirektoratet (UDI) er fagmyndighet på statsborgerskap i Norge, og kan svare på spørsmål knyttet til statsborgerskap. Les mer her: Norge tillater dobbelt statsborgerskap fra 1. januar 2020 - UDI
Det er også mulig å få tilbake sitt norske statsborgerskap for personer som har mistet det etter de gamle reglene. Se nærmere om dette på UDIs nettsider her
Vær oppmerksom på at hvis du ble norsk automatisk da du ble født og ikke har bodd i Norge i minst to år eller i et annet nordisk land i minst syv år før du fyller 22 år, vil du fortsatt miste det norske statsborgerskapet ditt automatisk når du fyller 22 år. Disse reglene er ikke endret.
Hvis du har dobbelt statsborgerskap fra fødselen, og ikke bor i Norge i minst to år, eller i nordiske land i minst syv år, før du fyller 22 år, må du søke om få beholde det norske statsborgerskapet.
Merk at søknad om bibehold av norsk statsborgerskap må innleveres ved personlig oppmøte ved ambassaden i Ottawa. Søknaden kan ikke innleveres ved våre honorære konsulater.
Krav til å søke
Du må ha oppholdt deg i Norge i til sammen seks måneder. Dette kan være fordelt på flere kortere opphold/ferier.
Unntak til kravet om seks måneder i Norge
Hvis du ikke har oppholdt deg i Norge i til sammen seks måneder, kan du likevel få beholde det norske statsborgerskapet ditt, hvis du har en sterk tilknytning til Norge. Når UDI vurderer om du du har en sterk tilknytning, vil vi legge vekt på om du:
- er bosatt i Norge nå, eller
- ved en feil har fått et norsk pass som er gyldig lengre enn til du fyller 22 år
Søknadsskjema
For mer informasjon om søknadsprosessen og søknadsskjema se UDI.no:
https://www.udi.no/skal-fornye/beholde-norsk-statsborgerskap-bibehold/
Når må du søke?
Du må søke før du fyller 22 år. Hvis du søker etter at du har fylt 22 år, kan UDI likevel behandle søknaden din hvis du ikke kan bebreides for at fristen ikke ble overholdt, eller hvis det ville være urimelig at du mistet det norske statsborgerskapet ditt.
Hvis du fylte 22 år før 1. september 2006, gjelder det egne regler. Ta kontakt med UDI for å avklare reglene i slike tilfeller.
Søknad om bibehold av norsk statsborgerskap gjøres på ww.udi.no. Merk at søkere i Canada må velge New York. Informasjon om nødvendig dokumentasjon finnes i sjekklisten. Søknaden innleveres ved ambassaden i Ottawa. Originaler må fremdvises. Alle kopier som legges ved søknaden skal være bekreftet.
Ambassaden vil ta kontakt med deg når UDI har hatt en beslutning. Dersom søknaden innvilges legges denne informasjonen inn i folkeregisteret.
Det er ikke nødvendig å søke om bibehold når norsk borger har bodd i Norge i mer enn to år.
Har du allerede bibehold?
Derson du har fått innvilget bibehold av norsk statsborgerskap før 19. oktober 2015 er ikke dette registrert i folkeregisteret. Du kan selv ta kontakt med Skattetaten for å registrere denne informasjonen.
Fra og med 1. januar 2020, vil det bli tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske. Endringene gjelder både for personer som allerede er norske, og for personer som søker om norsk statsborgerskap.
Merk at lovendringen ikke har tilbakevirkende kraft og du må søke om å få tilbake ditt norske statsborgerskap hvis du har mistet det som følge av at du har søkt om å bli statsborger av et annet land.
Hvis du er norsk statsborger og blir statsborger av et annet land etter 1. januar 2020, vil du kunne ha dobbelt statsborgerskap, ifølge norsk lov. Norge vil ikke ta fra deg det norske statsborgerskapet ditt hvis du blir borger av et annet land. Du trenger ikke levere noen søknad til norske myndigheter for å beholde det norske statsborgerskapet ditt.
Du må fortsatt undersøke om det landet du ønsker å bli statsborger av godtar at du beholder det norske statsborgerskapet ditt. Dette må du spørre myndighetene i dette landet om.
Hvis du ble norsk automatisk da du ble født og ikke har bodd i Norge i minst to år eller i et annet nordisk land i minst syv år før du fyller 22 år, vil du fortsatt miste det norske statsborgerskapet ditt automatisk når du fyller 22 år. Disse reglene vil ikke bli endret.
Dette gjelder bare hvis du også er statsborger av et annet land. Hvis du bare er norsk statsborger, vil du beholde det norske statsborgerskapet ditt automatisk selv om du aldri har bodd i Norge.
Hvis du er i denne gruppen som kan komme til å miste norsk statsborgerskap, og du ønsker å beholde det, må du søke om å beholde det norske statsborgerskapet før du fyller 22 år.
Hvis du har bodd i Norge i minst to år eller i et annet nordisk land i minst syv år før du fyller 22 år, vil du ikke miste det norske statsborgerskapet ditt. Du trenger ikke levere noen søknad.
Mer informasjon om statsborgerskap finnes på www.udi.no
Dersom du utvandret fra Norge mellom 1960 og 1975, og siden ikke har vært bostedsregistrert i Norge, bes du ta kontakt med ambassaden før du søker om nytt pass.
Bakgrunnen er behovet for teknisk oppdatering av Det sentrale folkeregister (DSF), som ajourføres av Skattedirektoratet. Sistnevnte har behov for å oppdatere informasjonen om statsborgerskap i DSF for enkelte personer som utvandret fra Norge fra 1960 og frem til 1975. Dersom det viser seg nødvendig å oppdatere personinformasjonen om deg, vil ambassaden ta saken opp med Skattedirektoratet før søknaden om pass behandles. Saksbehandlingstiden for søknaden om pass vil i så tilfelle ta noe lengre tid enn vanlig.
Ved behov for oppdatering av personinformasjonen vil du bli bedt om å fremlegge følgende dokumentasjon og informasjon: - kopi av gammelt norsk pass - opplysning om foreldre (fullt navn og fødselsdato)
Har du ikke et gammelt norsk pass, må du i tillegg oppgi; - fullt navn - fødselsdato - fødested - foreldre (fullt navn og fødselsdato)
Bosatte i et annet nordisk land bes fremlegge utskrift fra landets folkeregister som må vise statsborgerskap og som også bør vise når vedkommende innvandret til dette landet. Er du født i utlandet bør kopi av fødselsattest eller familiebok fremlegges.
Ervervelse av annet statsborgerskap
Ambassaden vil også be deg fremlegge opplysninger om eventuelt annet statsborgerskap før saken tas opp med Skattedirektoratet. Kopi av dokumentasjon for utenlandsk statsborgerskap, f.eks. pass eller statsborgerbrev, eller annen bekreftelse fra myndighetene i vedkommende land må fremlegges. Du vil bli anmodet om å avklare om du har fått det utenlandske statsborgerskapet ved søknad eller samtykke på annen måte. Kommer Skattedirektoratet til at det norske statsborgerskapet må anses som tapt i henhold til tapsregelen i statsborgerlovens § 23 eller § 7 i den tidligere statsborgerlov, vil opplysning om statsborgerskapet i DSF bli rettet i overensstemmelse med den fremlagte dokumentasjon. I samsvar med gjeldende rett innebærer tapsregelen som kjent at norsk statsborgerskap automatisk tapes dersom man erverver nytt statsborgerskap ved søknad eller uttrykkelig samtykke.
Underretning
Avklaring av statsborgerskapet må påregnes å kunne ta noen uker. Der statsborgerskapet blir endret tilbake til norsk, sender Skattedirektoratet straks underretning til ambassaden som da vil informere deg om dette. Blir det fastslått at du ikke anses å være norsk statsborger, for eksempel grunnet automatisk bortfall ved erverv av annet statsborgerskap, vil du få melding direkte fra Skattedirektoratet der dette fremgår.