Sverre i Birštonas - Foto:Roayl Norwegian Embassy
Sverre i Birštonas Roayl Norwegian Embassy

Praktikanterfaringer

Sverre Skre – ambassadepraktikant i Vilnius høsten 2019 og Peace and Conflict Studies-student ved Universitetet i Oslo

Årsaken til at jeg søkte meg til Vilnius var hovedsakelig interessen min for sikkerhetspolitikk, Øst- og Nord-Europa, samt et ønske om å lære mer om Baltikum og deres forhold til Russland. Litauen er et spennende land hvor sikkerhets- og energispørsmål, europeisk integrasjon, sosial utjevning og næringsliv står høyt på den politiske dagsorden.

I min korte tid i Vilnius så langt har jeg besøkt de norske styrkene i NATO enhanced Forward Presence i Rukla leir, vært med å arrangere et seminar om nord-europeisk sikkerhet, deltatt på seminarer og konferanser om Russland og politiske gråsoner, vært bidragsyter til en diskusjonsfestival hvor Oslo som europeisk miljøhovedstad var blant innslagene, vært med på mottakelsen av nye medlemmer til norsk-litauisk handelskammer og mye annet spennende.

Arbeidsmiljøet på ambassaden er svært inkluderende og hyggelig, mens terskelen for å delta på et bredt spenn av arrangementer sammen med diplomatkorpset er lav. Man gis mye ansvar av diplomatene og frihet til å dykke inn i temaene man interesser seg for. Ved siden av annen rapportskriving og ukerapportering til UD, gis man også muligheten til å skrive en lengre rapport som går i dybden på et aktuelt tema. Bakgrunnen min i statsvitenskap og min pågående mastergrad i Peace and Conflict Studies føles svært relevant her og gir meg en unik mulighet til å kombinere teori med praktisk erfaring.

Arbeidsdagene i Utenrikstjenesten er unike og varierte og tar for seg et stort spenn av ulike områder. Noe av det mest berikende med praktikantoppholdet er det unike politiske og samfunnsmessige innblikket man får i Litauen og hvordan ambassaden representerer norske interesser her. Man gis en større forståelse for den daglige driften av utenriksstasjoner og de mange ulike oppgavene som kan inngå i en arbeidsdag. I august var jeg blant annet med på å opprette et stemmelokale i Rukla leir for å ta imot forhåndsstemmer fra de norske soldatene i forbindelse med det norske lokalvalget.

Vilnius er en relativt liten by, men har også et rikt kulturliv, som betyr at det alltid er noe nytt man kan delta på utenom arbeidstid. Hittil i praktikantoppholdet har jeg blant annet deltatt på filmvisninger og konserter utendørs og store kunst- og varemarkeder i helgene. Sosialt er Vilnius en svært hyggelig by å bo i, og jeg er takknemlig for å ha skaffet meg gode venner blant andre praktikanter, unge diplomater og lokale litauere. Med over 200 norske bedrifter i Litauen åpner dette også opp for gode nettverkingsmuligheter med nordmenn i landet gjennom ambassadens tette og gode samarbeid med norsk-litauisk handelskammer. For å starte nettverkingen tidlig i praktikantoppholdet anbefaler jeg å sende ut en mail til de andre ambassadene for å komme i kontakt med andre UD-praktikanter.

Velger man å være praktikant i Vilnius vil man finne en by med unik og nydelig barokk arkitektur, et hav av historie man kan berike seg i, et moderne og høyteknologisk samfunn, en spennende kunstscene og utallige kulturelle og politiske arrangementer. Billige reisealternativer gir også en unik mulighet til å utforske Litauens vakre natur og andre byer som Kaunas og Klaipeda. Har man lyst til å utforske Litauens tidligere storhetstid anbefales også en tur til øyslottet Trakai som bare er litt over en halvtimes kjøretur fra sentrum.

Om du ønsker et spennende, unikt og lærerikt opphold i Utenrikstjenesten kan et praktikantopphold i Vilnius virkelig anbefales. Lykke til med søknaden!