Fred, stabilitet og sikkerhet
Sikkerhetsutfordringene i verden blir stadig mer sammensatte. Norge møter disse utfordringene med en sterk forankring i NATO, et bredt freds- og forsoningsengasjement og internasjonalt samarbeid.
Situasjonen i våre nærområder og i Europas randsone er mer utfordrende enn tidligere. Aktørbildet har blitt mer komplekst og konflikter sprer seg på tvers av landegrenser. Internasjonal terrorisme, organisert kriminalitet og trusler i det digitale rom gir nye utfordringer.
Forankringen i NATO og de transatlantiske forbindelsene er bærebjelken i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. I tillegg styrker Norge den europeiske og nordiske dimensjonen ved å bygge tettere sikkerhetspolitisk samarbeid med utvalgte europeiske allierte.
Helt sentralt for Norge står FN og den rettsorden som FN-systemet forvalter. Her ønsker Norge å være en aktiv medspiller og å ta ansvar. Derfor er Norge kandidat til FNs sikkerhetsråd i 2021/2022.
Freds- og forsoningsengasjementet er en sentral del av norsk utenrikspolitikk. Norge arbeider aktivt for å finne varige politiske løsninger på krig og konflikter gjennom å legge til rette for dialog mellom parter i konflikt og støtte til andres forsøk på konfliktløsning.
Norge jobber for nedrustning av kjernevåpen gjennom gjensidig, balansert og kontrollerbar nedrustning. Dette er i samsvar med våre verdier, interesser og internasjonale forpliktelser.
Norge legger også vekt på å bruke utviklingspolitiske virkemidler for å bekjempe globale sikkerhetsutfordringer.
Norge ønsker i bidra til:
- å bevare de sterke transatlantiske båndene og videreutvikle det langsiktige sikkerhetspolitiske samarbeidet med USA
- å ivareta og videreutvikle den internasjonale rettsorden
- å skape fred og forsoning i områder med krig og konflikt
- å sikre balansert, gjensidig, irreversibel og kontrollerbar nedrustning
- å forebygge og bekjempe radikalisering, voldelig ekstremisme, organisert kriminalitet, piratvirksomhet, digitale trusler og konflikt

Kvinner, fred og sikkerhet
Norge er i tet når det gjelder arbeid for inkludering av kvinner i fredsprosesser og andel kvinnelige fredsmeklere. Det nordiske nettverket av kvinnelige meglere ble lansert i 2015 og Norge jobber nå for å etablere en global allianse av regionale kvinnemeklernettverk.

Bistand mot kriminalitet og terrorisme
Norges bistandsprogram mot globale sikkerhetsutfordringer er rettet mot alvorlig og organisert kriminalitet og radikalisering, voldelig ekstremisme og terrorisme.
Norges innsats:
- deltar aktivt i internasjonalt samarbeid i og med FN, NATO, OSSE, Europarådet og EU
- bidrar til å forebygge, dempe og løse konflikter gjennom vårt freds- og forsoningsengasjement og gjennom vår støtte til FN
- deltar i internasjonale fredsoperasjoner og koalisjonsoperasjoner
- samarbeider med våre allierte og innenfor globale partnerskap mot grenseoverskridende sikkerhetsutfordringer som terrorisme, organisert kriminalitet og trusler i det digitale rom
- stiller som kandidat til FNs sikkerhetsråd i 2021/2022

Norge som tilrettelegger
Norge bidro til å fremforhandle en fredsavtale med FARC-EP i Colombia i 2016. Norge er også formell tilrettelegger i fredsprosessene med ELN-geriljaen i Colombia og opprørsgruppen NDFP på Filippinene. Utover dette legger Norge til rette for diskrete samtaler med parter som ikke ennå har nådd forhandlingsbordet.

Deltakelse i operasjoner ledet av FN
Norge har i dag omkring 45 militære i FN-tjeneste fordelt på tre operasjoner; MINUSMA i Mali, UNMISS i Sør-Sudan og UNTSO i Midtøsten. I tillegg deltar vi med om lag 30 politi i hhv Sør-Sudan (UNMISS), Liberia (UNMIL), Haiti (MINUSMA) og Colombia (UNMC).