Travel and border information for Norway in Norwegian / English

Traveling to Norway? - Register your arrival in our traveler registry
(About the registry)

Image of a covid-19 virus - Foto:NTB
NTB

Koronasituasjonen

Her følger en forenklet oversikt over ulike tiltak Portugals regjering har innført for å håndtere koronasituasjonen, i tillegg til en oversikt over norske innreiseregler og hvor du kan finne mer informasjon.

Det er viktig å huske at det som skrives nedenfor, er et utdrag av regler som gjelder for den generelle befolkningen. Tiltakene kan endres på kort varsel og nye tiltak kan også legges til. For fullstendig informasjon fra portugisiske myndigheter, se et utvalg lenker til høyre på denne siden. 

Portugal innførte unntakstilstand den 9. november. Unntakstilstanden revurderes hver 14. dag, og den nåværende perioden gjelder frem til 15. april. 

Unntakstilstand er det høyeste nivået av beredskap, og innebærer blant annet at myndighetene kan innføre bevegelsesrestriksjoner og andre, inngripende tiltak på kort varsel.

15. januar innførte Portugal nasjonal nedstengning. Fra 15. mars starter en gradvis gjenåpning av samfunnet. Denne gjenåpningen skal foregå i fire etapper, planlagt til 15. mars, 5. april, 19. april og 3. mai. Gjennomføringen av den gradvise gjenåpningen er avhengig av at smittetallene holder seg lave. Se for øvrig plan for gjenåpning av samfunnet blant lenkene til høyre på siden for mer informasjon. 

Gjeldende tiltak i Portugal under unntakstilstanden: 

 • Generelt portforbud, dvs. plikt til å holde seg hjemme med mindre man har en autorisert grunn til å gå ut. Godkjente grunner til å forlate hjemmet er f.eks. å handle inn mat og medisiner, gå/følge til/fra skole/studiested, offentlige myndigheter/advokater og lignende, legebesøk, samvær med barn, gå en tur, eller besøke/benytte seg av tilbudene som holder åpent.   
 • Butikker med størrelse opp til 200 m2 og utgang mot gaten kan holde åpent. Kjøpesentre er fortsatt stengt. 
 • Frisører og skjønnhetssalonger holder åpent. 
 • Obligatorisk hjemmekontor
 • Bibliotek, museer, severdigheter og monumenter holder åpent.
 • Fysisk aktivitet i friluft i grupper opp til fire personer er lov. Treningssentre holder åpent, men uten gruppetimer. 
 • Uteserveringer kan holde åpent frem til 22:30 på hverdager og 13:00 i helger. Maks 4 personer per bord. Ellers er det kun lov å holde åpent for take-away. 
 • Forbud mot feiringer og eventer, med unntak av religiøse seremonier.
 • Offentlige kontorer holder åpent, det er obligatorisk med forhåndsavtalt time.
 • Legekontor, tannlege og helseklinikker holder åpent.
 • Fra og med 15. mars gjenåpner barnehager og barneskoler 1.-4. klasse, mens 5.-9. klasse returnerer til skolen 5. april. Fra 19. april åpner alle undervisningsinstitusjoner, inkludert videregående skoler og universiteter, for stedlig undervisning.    

Safe Communities Portugal publiserer fortløpende uformelle, engelske oversettelser av lovene som regulerer hva som er lov og ikke under nedstengningen. Oversettelsene finnes på nettsidene deres safecommunitiesportugal.com

Tiltak som gjelder i hele Portugal

 • Karantene er obligatorisk for alle som er syke med COVID-19, alle som mistenker å være smittet, samt de som er under aktiv observasjon. 
 • Man skal praktisere sosial distansering, og holde minst to meter avstand til andre personer. 
 • Det er lov til å måle kroppstemperatur før en gir tilgang til arbeidssted, læringssted, offentlig transport eller steder med kommersielle-, kulturelle eller sportslige aktiviteter. 
 • Det er lov å avkreve COVID-19-test i ulike situasjoner definert nærmere av portugisiske myndigheter, bl.a. i helseinstitusjoner, læringsinstitusjoner og ved ankomst eller utreise til/fra Portugal. De som nekter å avgi test kan straffes med bøter. 
 • Samlinger på mer enn 5 personer er forbudt, både privat og i det offentlige rom, med mindre de tilhører samme husstand. 
 • Det er obligatorisk å bruke munnbind for alle over 10 år både innendørs og utendørs i offentlige rom. Unntak for bruk av munnbind utendørs gjelder i tilfeller der man kan overholde kravet om sosial distanse (2 meters avstand).
 • Det er obligatorisk å bruke munnbind på arbeidsplassen. 
 • Det er forbud mot å selge alkohol etter klokken 20. Unntak gjelder for restauranter som serverer alkohol i forbindelse med et måltid. 
 • Det er forbudt å konsumere alkohol på offentlig sted.
 • Privatbiler med mer enn 5 seter kan ikke være mer enn 2/3 full, med mindre alle tilhører samme husstand. 
 • Portugisiske myndigheter kan, så lenge det er unntakstilstand, ta over private helseinstitusjoner til offentlig bruk dersom situasjonen krever det. 

Brudd på koronatiltakene straffes med høye bøter. 

Reiser til/fra Portugal

Vi gjør oppmerksom på at tiltakene som gjelder kan føre til en reduksjon i flytrafikken til/fra Portugal. 

 • Kun nødvendige reiser til Portugal er lov for innreisende fra EU/Schengen-land med en insidensrate på over 150 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dager. Dette inkluderer reisende fra Norge.

 • En nødvendig reise er definert nærmere i EUs direktiv 2020/912 av 30. juni, og inkluderer akutte, familiære årsaker (bl.a. dødsfall, fødsel og samvær med barn etter avtale), arbeidsreiser for forskere og arbeidere i helsesektoren, transportarbeidere, diplomatisk og militært personell, samt passasjerer i transit.

 • Det er krav om fremvisning av negativt testresultat (RT-PCR) for SARS-COV2  for innreise i Portugal. Testresultatet fremvises ved ombordstigning i fly til Portugal, og må være tatt innen 72 timer før ombordstigning. Det er unntak for barn under 2 år. 

 • Uten test kan man bli nektet innreise. Man kan også bli avkrevet test når man lander på flyplassen. 

 • Reisende som flyr fra EU/EØS-land med mer enn 500 tilfeller per 100.000 innbyggere (basert på tall fra Det europeiske smittevernbyrået ECDC) må i tillegg i 14 dagers innreisekarantene. Karantenen gjennomføres enten i hjemmet eller på et sted angitt av portugisiske helsemyndigheter. Unntak gjelder for nødvendige reiser der oppholdet i Portugal varer i under 48 timer. 

 • Kravet om test gjelder også for de som mellomlander i Portugal (transit). 

 • Portugisiske statsborgere har ikke lov til å forlate landet, med visse unntak. Unntakene finnes i forskriften som er oversatt til engelsk på Safe Communities Portugals nettside safecommunitiesportugal.com.

 • Landegrensene mot Spania stenges for ikke-essensiell trafikk. Innreise via landegrensene er fortsatt lov for de som er bosatte med oppholdstillatelse i Portugal. Utreise fra Portugal via landegrensene er lov for de som er bosatte i andre land, f.eks. nordmenn som skal hjem til Norge.  

 • Før innreise i Portugal må man fylle i et online skjema, "Passenger locator card" som finnes på portugalcleanandsafe.pt

 • Spesielle innreiseregler, inkludert krav om test, gjelder for øygruppene Asorene og Madeira, se lenker til høyre på siden.  

Innreiseregler til Portugal finnes oppdatert på SEFs nettsider, lenke til høyre på denne siden. 

Test

Du kan teste deg for COVID-19 (RT-PCR-test) gratis hvis du har en henvisning fra en lege i det offentlige helsesystemet (SNS). Testing gjennomføres på steder over hele landet og det kreves forhåndsavtale. Mer informasjon, sammen med en oversikt over de ulike teststasjonene finner du på portugisiske helsemyndigheters nettsider covid19.min-saude.pt.  

Hvis du trenger en COVID-19-test i forbindelse med reise skal dette gjøres privat. Husk at det finnes ulike typer tester, så det er viktig å kontrollere at du bestiller den testen du trenger for din destinasjon. Du trenger ikke henvisning fra lege, men må fremvise passet ditt og flybillett/bekreftet reisebestilling. Du må betale for testen i sin helhet. Du kan sjekke med din reiseforsikring om de dekker utgifter til COVID-19-test. For å bestille en test privat kan du kontakte et privat sykehus, klinikk eller laboratorium. En oversikt over private laboratorium finnes på ANLs nettsider

Dersom du mistenker smitte eller sykdom

Dersom man mistenker at man er smittet, skal man først og fremst ta kontakt med sitt reiseforsikringsselskap.

Portugisiske helsemyndigheter har en 24 timers telefontjeneste som er tilgjengelig på engelsk (tast 9), telefonnummer +351 808 24 24 24. Dersom man mistenker at man er smittet, skal man ringe dette nummeret og følge deres anvisninger. 

Airport traveller drawing

Tiltak i Norge

Alle innreisende til Norge, inkludert norske statsborgere, må sette seg inn i viktig informasjon om innreiseregistrering, innreisekarantene, testplikt og karantenehotell som er tilgjengelig på Om innreise til Norge - regjeringen.no

All informasjon om koronatiltak i Norge fra den norske regjeringen er samlet på Koronasituasjonen - regjeringen.no

Spørsmål om reiser til Norge, hvem som kan reise inn i Norge osv. finnes på UDIs nettsider

Norsk, helsefaglig informasjon og smittevernsråd ved reiser finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, og på Helsenorge.no.