Travel and border information for Norway

Information in Norwegian / English

Image of a covid-19 virus - Foto:NTB
NTB

Koronasituasjonen

Her følger en forenklet oversikt over ulike tiltak Portugals regjering har innført for å håndtere koronasituasjonen, i tillegg til en oversikt over norske innreiseregler og hvor du kan finne mer informasjon.

Det er viktig å huske at det som skrives nedenfor, er et utdrag av regler som gjelder for den generelle befolkningen. Tiltakene kan endres på kort varsel og nye tiltak kan også legges til. For fullstendig informasjon fra portugisiske myndigheter, se et utvalg lenker til høyre på denne siden. 

Portugal innførte unntakstilstand den 9. november. Unntakstilstanden revurderes hver 7. eller 14. dag, og den nåværende perioden gjelder frem til 30. januar.

Unntakstilstand er det høyeste nivået av beredskap, og innebærer blant annet at myndighetene kan innføre bevegelsesrestriksjoner og andre, inngripende tiltak på kort varsel.

15. januar innførte Portugal nasjonal nedstengning. Dette innebærer: 

 • Generelt portforbud, dvs. plikt til å holde seg hjemme med mindre man har en autorisert grunn til å gå ut. Godkjente grunner til å forlate hjemmet er f.eks. å handle inn mat og medisiner, gå/følge til/fra skole/studiested, offentlige myndigheter/advokater og lignende, legebesøk, samvær med barn, utendørs individuell trening, eller å gå en tur (kun i nærområdet og alene eller med de du bor med).
 • Forbud mot å krysse kommunegrenser i helgene. 
 • Stengte forretninger, med unntak av matbutikker, apotek og andre, livsnødvendige butikker.
 • Obligatorisk hjemmekontor
 • Stengte kulturtilbud (museer, bibliotek, severdigheter etc.), sportstilbud og treningssentre.
 • Stengte restauranter, barer og kafeer. Restauranter kan holde åpent for take-away.
 • Forbud mot å oppholde seg på offentlig sted, f.eks. i parker, på benker osv. Det er lov å passere forbi, bruke parker til å gå tur etc., men ikke lov å sette seg ned og oppholde seg der.
 • Forbud mot feiringer og eventer, med unntak av religiøse seremonier.
 • Offentlige kontorer holder åpent, det er obligatorisk med forhåndsavtalt time.
 • Legekontor, tannlege og helseklinikker holder åpent.
 • Utdanningsinstitusjoner (skoler og universitet) stengt i 15 dager fra 22.01.

Safe Communities Portugal har oversatt loven som regulerer hva som er lov og ikke under nedstengningen. Oversettelsen finnes på nettsidene deres

Tiltak som gjelder i hele Portugal

 • Karantene er obligatorisk for alle som er syke med COVID-19, alle som mistenker å være smittet, samt de som er under aktiv observasjon. 
 • Man skal praktisere sosial distansering, og holde minst to meter avstand til andre personer. 
 • Det er lov til å måle kroppstemperatur før en gir tilgang til arbeidssted, læringssted, offentlig transport eller steder med kommersielle-, kulturelle eller sportslige aktiviteter. 
 • Det er lov å avkreve COVID-19-test i ulike situasjoner definert nærmere av portugisiske myndigheter, bl.a. i helseinstitusjoner, læringsinstitusjoner og ved ankomst eller utreise til/fra Portugal. De som nekter å avgi test kan straffes med bøter. 
 • Samlinger på mer enn 5 personer er forbudt, både privat og i det offentlige rom, med mindre de tilhører samme husstand. 
 • Det er obligatorisk å bruke munnbind for alle over 10 år både innendørs og utendørs i offentlige rom. Unntak for bruk av munnbind utendørs gjelder i tilfeller der man kan overholde kravet om sosial distanse (2 meters avstand).
 • Det er obligatorisk å bruke munnbind på arbeidsplassen. 
 • Det er forbud mot å selge alkohol etter klokken 20. Unntak gjelder for restauranter som serverer alkohol i forbindelse med et måltid. 
 • Det er forbudt å konsumere alkohol på offentlig sted.
 • Privatbiler med mer enn 5 seter kan ikke være mer enn 2/3 full, med mindre alle tilhører samme husstand. 
 • Portugisiske myndigheter kan, så lenge det er unntakstilstand, ta over private helseinstitusjoner til offentlig bruk dersom situasjonen krever det. 

Brudd på koronatiltakene straffes med høye bøter. 

Reiser til Portugal

 • Borgere fra EU/EØS og Schengen-land (inkludert Norge) har lov til å komme inn i Portugal. 
 • Før innreise i Portugal må man fylle i et online skjema, "Passenger locator card" som finnes på portugalcleanandsafe.pt
 • Det er ikke krav til negativ test eller karantene ved innreise fra Norge til Portugal. Man kan imidlertid avkreves test på flyplassen både ved inn- og utreise. 
 • Spesielle innreiseregler, inkludert krav om test, gjelder for øygruppene Asorene og Madeira, se lenker til høyre på siden.  

Test

Du kan teste deg for COVID-19 (RT-PCR-test) gratis hvis du har en henvisning fra en lege i det offentlige helsesystemet (SNS). Testing gjennomføres på steder over hele landet og det kreves forhåndsavtale. Mer informasjon, sammen med en oversikt over de ulike teststasjonene finner du på portugisiske helsemyndigheters nettsider covid19.min-saude.pt.  

Hvis du trenger en COVID-19-test i forbindelse med reise skal dette gjøres privat. Husk at det finnes ulike typer tester, så det er viktig å kontrollere at du bestiller den testen du trenger for din destinasjon. Du trenger ikke henvisning fra lege, men må fremvise passet ditt og flybillett/bekreftet reisebestilling. Du må betale for testen i sin helhet. Du kan sjekke med din reiseforsikring om de dekker utgifter til COVID-19-test. For å bestille en test privat kan du kontakte et privat sykehus, klinikk eller laboratorium. En oversikt over private laboratorium finnes på ANLs nettsider

Dersom du mistenker smitte eller sykdom

Dersom man mistenker at man er smittet, skal man først og fremst ta kontakt med sitt reiseforsikringsselskap.

Portugisiske helsemyndigheter har en 24 timers telefontjeneste som er tilgjengelig på engelsk (tast 9), telefonnummer +351 808 24 24 24. Dersom man mistenker at man er smittet, skal man ringe dette nummeret og følge deres anvisninger. 

Airport traveller drawing

Tiltak i Norge

Alle innreisende til Norge, inkludert norske statsborgere, må sette seg inn i viktig informasjon om innreiseregistrering, innreisekarantene, testplikt og karantenehotell som er tilgjengelig på Om innreise til Norge - regjeringen.no

All informasjon om koronatiltak i Norge fra den norske regjeringen er samlet på Koronasituasjonen - regjeringen.no

Spørsmål om reiser til Norge, hvem som kan reise inn i Norge osv. finnes på UDIs nettsider

Norsk, helsefaglig informasjon og smittevernsråd ved reiser finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, og på Helsenorge.no.