Image of a covid-19 virus - Foto:NTB
NTB

Koronasituasjonen

Her følger en forenklet oversikt over ulike tiltak Portugals regjering har innført for å håndtere koronasituasjonen, i tillegg til en oversikt over norske innreiseregler og hvor du kan finne mer informasjon.

Det er viktig å huske at det som skrives nedenfor, er et utdrag av regler som gjelder for den generelle befolkningen. Tiltakene kan endres på kort varsel og nye tiltak kan også legges til. For fullstendig informasjon fra portugisiske myndigheter, se et utvalg lenker til høyre på denne siden. 

Nedstengning og gjenåpningsplan

Det var unntakstilstand i Portugal fra 9. november 2020 til 30. april 2021. 

15. januar innførte Portugal nasjonal nedstengning. 15. mars startet en gradvis gjenåpning av samfunnet med strenge restriksjoner og tiltak. Graden av gjenåpning og tiltak har vært avhengig av smittesituasjonen. Ettersom en stadig større andel av befolkningen er vaksinert vil det være gradvise lettelser i smitteverntiltakene. 1. oktober startet gjenåpningen for alvor, med slutt på restriksjoner i antall besøkende på kulturarrangementer og lignende, samt åpning av barer og diskoteker. 

Se for øvrig Portugals regjering sine nettsider om COVID-19-tiltak blant lenkene til høyre på siden for mer informasjon om tiltakene i din kommune. 

Safe Communities Portugal publiserer fortløpende uformelle, engelske oversettelser av lovene som regulerer smittevern og koronatiltak. Oversettelsene finnes på nettsidene deres safecommunitiesportugal.com

Et utvalg tiltak som gjelder i hele Portugal

  • Karantene er obligatorisk for alle som er syke med COVID-19, alle som mistenker å være smittet, samt de som er under aktiv observasjon. 
  • Man må fremvise koronasertifikat i mange situasjoner, f.eks. enkelte restaurantbesøk, besøk ved kultur- eller sporstarrangementer etc.  
  • Det er lov til å måle kroppstemperatur før en gir tilgang til arbeidssted, læringssted, offentlig transport eller steder med kommersielle-, kulturelle eller sportslige aktiviteter. 
  • Det er lov å avkreve COVID-19-test i ulike situasjoner definert nærmere av portugisiske myndigheter, bl.a. i helseinstitusjoner, læringsinstitusjoner og ved ankomst eller utreise til/fra Portugal. De som nekter å avgi test kan straffes med bøter. 
  • Dokumenter utstedt av portugisiske myndigheter, inkludert oppholdstillatelser og ID-dokumenter, der gyldigheten er gått ut på dato etter 24. februar 2020, anses som gyldige frem til 31. desember 2021. 

En fullstendig liste over gjeldende tiltak finnes på den portugisiske regjeringens offisielle korona-nettside. En oversikt på engelsk er tilgjengelig på Visit Portugal sine nettsider, lenker til høyre på denne siden. 

Reiser til/fra Portugal

Reisende som kommer med fly eller båt til fastlands-Portugal må fylle i et online skjema før avreise: Passenger Locator Card Turismo de Portugal (portugalcleanandsafe.pt)

I tillegg må reisende fra Norge fremvise en av følgende: 

  1. dokumentasjon på negativ Covid-19-test. Dette kan være RT-PCR eller lignende NAAT test utført innen 72 timer før avreise, eller antigen hurtigtest utført innen 48 timer før avreise,
  2. eller et norsk eller EU-utstedt Covid-sertifikat: EU Digital COVID Certificate | European Commission (europa.eu).

Barn under 12 år er unntatt. 

Egne innreiseregler gjelder for Asorene og Madeira. Se Visit Portugal og relevante lenker til høyre på siden. 

Oppdatert informasjon om innreise til Portugal finnes på nettsidene til Visit Portugal og portugisiske immigrasjonsmyndigheter (SEF), lenker til høyre på siden. Her finner du også informasjon om innreise til Portugal med bil. 

Test

Du kan teste deg for COVID-19 (RT-PCR-test) gratis hvis du har en henvisning fra en lege i det offentlige helsesystemet (SNS). Testing gjennomføres på steder over hele landet og det kreves forhåndsavtale. Mer informasjon, sammen med en oversikt over de ulike teststasjonene finner du på portugisiske helsemyndigheters nettsider covid19.min-saude.pt.  

Hvis du trenger en COVID-19-test i forbindelse med reise skal dette gjøres privat. Fastlegen din i Portugal kan kontaktes for mer informasjon. Husk at det finnes ulike typer tester, så det er viktig å kontrollere at du bestiller den testen du trenger for din destinasjon. Du trenger ikke henvisning fra lege, men må fremvise passet ditt og flybillett/bekreftet reisebestilling. Hvis du testes ved en privat klinikk må du betale for testen i sin helhet, med mindre du har en forsikring som dekker COVID-19 test. For å bestille en test privat kan du kontakte et privat sykehus, klinikk eller laboratorium. En oversikt over private laboratorium finnes på ANLs nettsider

Selvtester/hurtigtester selges i matbutikker og på apotek. Disse testene er ikke gyldige for reise og vil ikke vises i koronasertifikatet. 

Dersom du mistenker smitte eller sykdom

Dersom man mistenker at man er smittet, skal man først og fremst ta kontakt med sitt reiseforsikringsselskap.

Portugisiske helsemyndigheter har en 24 timers telefontjeneste som er tilgjengelig på engelsk (tast 9), telefonnummer +351 808 24 24 24. Dersom man mistenker at man er smittet, skal man ringe dette nummeret og følge deres anvisninger. 

Airport traveller drawing

Tiltak i Norge

Alle innreisende til Norge, inkludert norske statsborgere, må sette seg inn i viktig informasjon om innreiseregistrering, innreisekarantene, testplikt og karantenehotell som er tilgjengelig på Om innreise til Norge - regjeringen.no

All informasjon om koronatiltak i Norge fra den norske regjeringen er samlet på Koronasituasjonen - regjeringen.no

Spørsmål om reiser til Norge, hvem som kan reise inn i Norge osv. finnes på UDIs nettsider

Norsk, helsefaglig informasjon og smittevernsråd ved reiser finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, og på Helsenorge.no.