Norske myndigheter oppfordrer alle som reiser til eller oppholder seg i FAE til å registrere seg
på reiseregistrering.no. Registrering er frivillig. Du sikrer deg da at norske
myndigheter kan nå deg med informasjon hvis noe skulle skje.
Norske borgere trenger ikke visum til FAE for opphold inntil 90 dager. Norske borgere får gratis innreisestempel i passet som er gyldig i 90 dager i løpet av en 180 dagers periode ved ankomst til flyplass, landegrense eller havn (for cruisepassasjerer).
Ved ankomst til FAE må det være minst 6 måneder igjen av passets gyldighetstid før det utløper. Det er derfor viktig å sjekke passets utløpsdato i god tid før planlagt avreise.
Mer info her.
Reisende fra Norge til FAE kan oppleve at flyselskapet ved innsjekking krever fremlagt en returbillett.
FAE godtar kun norske politipass, diplomatpass og tjenestepass som gyldige reisedokumenter ved innreise. Utlendingspass, nødpass og provisoriske pass er ikke godkjente reisedokumenter for innreise til FAE.
Nødpass godtas som utreisedokument hvis du kan vise fram en politianmeldelse for at du har mistet passet. I praksis godtas det ofte, men ikke alltid for passasjerer som reiser i transitt.
FAEs regler tillater ikke innreise med pass som har stempel fra Israel. Denne regelen håndheves ikke alltid strengt, men man kan oppleve å bli avvist.
Det skjer fra tid til annen at norske borgere blir nektet innreise til FAE uten at de får oppgitt en grunn. Hvert land kan etter folkeretten bestemme hvilke borgere fra andre land de vil tillate å reise inn i landet. Et land har ikke plikt til å oppgi grunnen dersom et annet lands borger blir nektet innreise.
Dersom du har oppholdstillatelse i Norge, men er borger av et annet land og reiser med utenlandsk pass, må du undersøke innreisereglene hos FAEs ambassade i Oslo eller hos emiratiske immigrasjonsmyndigheter.
Alle som oppholder seg i FAE og som ikke er emiratiske borgere må selv dekke utgiftene til legehjelp og sykehusopphold. Alle fra Norge som besøker FAE som turist trenger derfor reiseforsikring. Uten reiseforsikring kan legehjelp og sykehusopphold bli meget kostbart.
Alle norske borgere som skal oppholde seg i FAE mer enn 90 dager trenger et oppholdsvisum. For å få oppholdsvisum trenger man en sponsor. Arbeidsgiveren er sponsor for sine arbeidstakere. En arbeidstaker som er sponset av sin arbeidsgiver kan selv være sponsor for egne familiemedlemmer. Oppholdsvisum må skaffes i løpet av 90 dager etter ankomst til FAE.
Norske som arbeider i FAE vil normalt være dekket gjennom helseforsikring som arbeidsgiver plikter å bekoste. Det varierer hvor omfattende dekning arbeidsgivers helseforsikring gir. Norske ansatte i selskaper i FAE bør derfor forsikre seg om at både de og familien er tilstrekkelig dekket av arbeidsgivers helseforsikring, og eventuelt tegne egen tilleggsforsikring ved behov.
Les mer under Norsk næringsliv i FAE.
Normalt er det tillatt å ta med medisiner til eget forbruk. Det er da viktig å ha med bekreftelse fra lege på engelsk eller arabisk. Hvis du tar reseptbelagte medisiner må du rådføre myndighetenes liste over forbudte medisiner. Listen finner du her.
-
Reseptbelagte medisiner bør oppbevares i originalbeholdere.
-
Resepten må være oversatt til engelsk og medbringes.
-
Resepten må være autentisert/attestert av Statens legemiddelverk.
-
Reseptbelagte medisiner samt resept må pakkes i håndbagasjen ved reise.
Enkelte medisiner som er godkjent i Norge, eksempelvis enkelte morfinbaserte preparater og medikamenter for psykiatriske lidelser, kan være forbudt å ta med seg inn i FAE.
Godkjenning av medisiner bør skaffes på forhånd ved å kontakte helsedepartementet i FAE, avdeling for legemidler: «Drug Control Department (DCD)», tlf. +971 2 611 7505 eller +971 2 611 7359.
Ambassaden kan ikke utstede attester, det må skattekontoret på ditt hjemsted gjøre og man bestiller normalt attester via Altinn. I fritekstfeltet kan man be om å få attestene på engelsk. Attesten bør legaliseres for å kunne benyttes i utlandet https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/legalisering-ud/id752911/
For kortere opphold på turistvisum er norsk førerkort gyldig. Skal du oppholde deg mer enn 90 dager i FAE må du skaffe deg et emiratisk førerkort. Ambassaden kan være behjelpelig med å attestere engelsk oversettelse av norsk førerkort.
Ambassaden kan ikke utstede norsk førerkort hvis det tapes. Les mer om førerkort på Statens vegvesen.
All seksuell omgang utenfor ekteskapet er ulovlig og du kan bli straffet.
Hotellopphold: I FAE er det forbudt å bo sammen med, eller dele hotellrom med en person av motsatt kjønn dersom en ikke er gift. Man risikerer fengselsstraff og/eller bot og utvisning fra FAE. I praksis blir gjester på hoteller i FAE sjelden spurt om vigselsattest ved innsjekking. Imidlertid har noen hotellgjester, ikke minst personer som er meget unge, opplevet at spørsmålet har kommet opp.
Graviditet: I FAE er det ulovlig å være gravid uten å være gift. En ugift kvinne som føder barn i FAE vil møte problemer, da eksteskapsattest er nødvendig for å få utstedt fødselsattest. Helsepersonell plikter å rapportere til myndighetene alle gravide, ugifte pasienter som oppsøker dem uansett årsaken til besøket. Både den gravide og barnefaren risikerer fengselsstraff.
Ugifte kvinner som oppholder seg i FAE og oppdager at de er gravide bør kontakte ambassaden.
Sosial adferd i det offentlig rom
FAEs straffelovgivning er generelt strengere enn i Norge, både med tanke på strafferammer og hva slags forhold som kan gi grunnlag for straff.
I 2009 publiserte myndighetene håndboken Dubai Code of Conduct. Hensikten med håndboken er å informere byens innbyggere og besøkende om lokale normer og regler.
Håndboken kan leses i sin helhet her.
FAE er et muslimsk land, og du bør som besøkende være klar over at lokale normer og skikker på flere områder avviker betydelig fra vestlige land.
Å vise kjærlighet eller hengivenhet offentlig bør unngås. Gifte par kan holde hender, men det finnes flere eksempler på arrestasjoner for kyssing (og mer utøvende aktiviteter) i offentlighet.
Særlig kvinner bør være oppmerksom på at de forventes å dekke skuldrene og knærne når de oppholder seg på offentlige steder - spesielt utenfor de mest vanlige turistområdene. Ved besøk i moskeer må kvinner benytte heldekkende klesplagg som også dekker håret. I noen moskeer kan dette lånes på stedet.
Under den muslimske fastemåneden Ramadan faster muslimene fra soloppgang til solnedgang. Ikke-muslimer forventes ikke å faste, men heller ikke for dem er det tillatt å spise, drikke og røyke på offentlig sted, av hensyn til de som faster. Overtredelser kan føre til negative reaksjoner og i verste fall fengsel.
Sosiale medier
Utvis varsomhet ved bruk av sosiale medier i FAE ettersom lovgivningen om personvern er strengere enn i Norge. Det eksisterer beydelige restriksjoner på fotografering av offentlige bygninger og militære installasjoner. Man bør alltid spørre lov før man fotograferer pirvatpersoner.
Offentlig sensur finnes og det er forbudt med ytringer/informasjon som kritiserer eller går imot statens politikk, religion eller symboler.
Nyttige lenker:
- http://www.khaleejtimes.com/legalview/legal-risks-for-social-media-users-in-uae
- http://www.thenational.ae/uae/tough-uae-social-media-law-could-see-expats-deported-for-saving-someones-photo
Voldtekt
Blir du eller noen du kjenner utsatt for voldtekt bør ambassaden eller UDs operative senter (+47 2395 0000) kontaktes før forholdet anmeldes til politiet.
Homofili
Homofili er ulovlig i De forente arabiske emirater, og homofile partnerskap er ikke anerkjent.
Alkohol
Det er forbudt å drikke alkohol og opptre beruset på offentlig sted. Alkohol serveres på de fleste hoteller og barer, og må konsumeres på stedet.
Snus
Snus selges ikke i landet, men kan medbringes.
Narkotika
Det er strenge straffer for alle typer narkotikaforbrytelser i FAE. Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, selv i små mengder, er forbudt, og kan medføre strenge straffer.
Har du andre spørsmål kan du rådføre deg med den offisielle reiseinformasjonen til De forente arabiske emirater på regjeringen.no. Den inneholder utfyllende informasjon om følgende temaer: