Advarsel mot nettsvindel

Ambassaden i Kyiv er kjent med at det forekommer kontaktannonser skrevet av personer som har til hensikt å svindle til seg penger.

Det er kjent at det forekommer svindelforsøk i form av kontaktannonser i Ukraina. Slike annonser finnes overalt på nettet, også der det er seriøse kontaktannonser. Svindlerne skjuler seg bak falske identiteter med hensikt om å svindle til seg penger. Beløpene kan være både små og store. 

Ambassaden advarer mot å overføre penger til bekjente som man bare har hatt kontakt med over internett og telefon. Det kan for eksempel være bedre å betale for flybilletten direkte, enn å sende penger.

Det kan være lurt å dobbeltsjekke informasjonen du har mottatt av vedkommende. Ved et enkelt søk på internett, finner man flere sider med informasjon om hvordan man kan gå frem.

Dersom du opplever deg utsatt for svindel og vedkommende urettmessig har fått overført penger, bør dette anmeldes til lokalt politi der du bor.

 

Vanlige stilte spørsmål til ambassaden:

  • Visumsøknad koster 35 EUR, i tillegg tar VFS Global 25 EUR dersom søknaden leveres gjennom dem.
  • Om det finnes en invitasjon med økonomisk garantiskjema, behøver den som søker visum ikke å vise at han/hun har en viss sum penger på sin konto.
  • Flybilletter forlanges ikke levert i forbindelse med visumsøknader.
  • I søknader hvor det garanteres økonomisk for noen som referansen aldri har møtt personlig, vil en totalvurdering av søknaden avgjøre hvorvidt visum utstedes eller ikke.
  • Det kreves i utgangspunktet ikke personlig oppmøte på ambassaden. Personer som bor langt unna utenriksstasjonen kan bruke VFS Global for å levere søknad og tilhørende dokumenter.
  • Et ukrainsk pass koster ca. 1000 hryvnia (ca. 310 NOK) og ordinær behandlingstid er 30dager. Ekspresspass koster ca. 1500 hryvina (ca. 460 NOK).
  • Personer som søker visum til Norge vil aldri bli bedt om å vise frem kontanter for å få visum.