Mer Edvard Munch på Thielska Galleriet i Stockholm

Thielska_Galleriet.jpg
Foto: Thielska Galleriet

På det eksklusive Thielska Galleriet i Stockholm stilles åtte av ambassadens grafiske Munch-verker ut i sommer.

Thielska Galleriet har den største samlingen av Edvard Munchs kunst utenfor Norge og ble grunnlagt av mesenen Ernest Thiel som spilte en viktig rolle for Munch.Munch-verk: Gravende arbeidere, Mannshode i kvinnehår og Historien er noen av verkene som leies ut.

”Vi er glade for samarbeidet med Thielska Galleriet”, sier ambassadør Christian Syse. "Under renoveringen av vår egen ambassade ble dette en gylden mulighet til å la Munchs kunstverker nå et større publikum i sommermånedene.” Ambassaden i Stockholm var den første av alle utenriksstasjoner til å ta imot Munch-kunstverker. Oslo kommune lånte ut grafiske blad i 1952 da den Knut Knutsen-tegnede ambassaden ble innviet. Disse grafiske arbeidene er i dag i UDs eie. Patrik Steorn talte til en svært Munch-interessert gjeng.

Patrik Steorn, leder ved Thielska Galleriet forteller: "Hovedpunktet for vår egen Munch-samling ligger rundt årene 1905-07, da Ernest Thiel støttet kunstneren mest intensivt. Takket være de innleide verkene kan vi vise mer av Munchs eksperimentelle arbeid med tresnitt i farge og fargelitografier fra 1910- og 20-tallet med koblinger til Norges historie, samfunnsmessige forandringer og hans store arbeid med aulamaleriene for Universitetet i Oslo. Med denne konsentrerte utstillingen kan vi se hvordan Munch fortsatte å utvikle og lede 1900-tallets kunstneruttrykk.” F.V Karin Sundin, Patrik Steorn og Berit Helene Pettersen.

Chargée d'affaires Berit Helene Pettersen, leder for kommunikasjon og kulturfeltet ved ambassaden Karin Sundin og museumssjef Patrik Steorn deltok under åpningen sammen med innbudte gjester.

 

Dette er verkene som leies ut av ambassaden Selvportrett med sigarett Historien Hjertet, 1908-09 Mannshode i kvinnehår Mot lyset, 1914 Nøytralien/Neutralia, 1915 Gravende arbeidere, 1920 Møte i verdensrommet
Du kan lese mer om utstillingen på Thielska Galleriet sine nettsider.