Travel and border information for Norway

Information in Norwegian / English

GK Murmansk.jpg

Intervju med praktikant ved generalkonsulatet i Murmansk Viktoria Løken

Praktikant på Norges nordligste utenriksstasjon

Hvorfor søkte du praktikantstilling ved generalkonsulatet i Murmansk?

Jeg var i ferd med å fullføre en bachelorgrad ved Moscow State Institute of International Relations, og var nysgjerrig på utenrikstjenesten. Etter å ha bodd fire år i Moskva var det å søke de ulike stasjonene i Russland et naturlig valg, men Murmansk var helt klart høyest på ønskelisten. Barentsregionen er en utrolig spennende region i stadig utvikling - i tillegg til å være vårt viktigste utenrikspolitiske interesseområde. Generalkonsulatet jobber med et bredt utvalg av saker, og jeg hadde spesielt lyst til å lære mer om næringsliv og miljøvern.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut, og hva er arbeidsoppgavene dine?

Arbeidet på generalkonsulatet er veldig variert. Derfor er det beste med å være praktikant at ingen dag er lik! Man blir introdusert til forskjellige oppgaver innenfor alt fra kommunikasjon, kultur, miljø og næringsliv til det å bidra til politisk oversikt. På denne måten får man en smakebit av alt - fra å møte representanter fra norsk industri, holde presentasjoner og møter på dagtid - til sosiale mottakelser på kveldstid.

Jeg kom for en knapp måned siden, og ble kastet rett ut i det. En dag satt jeg på kontoret og skrev en politisk innberetning, en annen dag var jeg med på å ta i mot en delegasjon med UD-aspiranter. Nå forbereder jeg en presentasjon jeg skal holde på en miljøkonferanse i Teriberka. Av og til er det stille på kontoret og da er det mer opp til meg selv å ta initiativ til diverse oppgaver. Men enn så lenge har jeg hatt nok med å lese meg opp på de ulike saksfeltene og læringskurven er virkelig bratt! Jeg får også privattimer i russisk, og generalkonsulatet har et eget treningsrom tilgjengelig for alle ansatte.

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

Murmansk er ikke verdens ende, men mangler et internasjonalt miljø som mange andre praktikanter opplever i hovedsteder rundt om i verden. For meg er dette egentlig bare med på å gjøre oppholdet ekstra interessant. Beliggenheten gjør at Murmansk har unike friluftsmuligheter både på sommer- og vinterstid. Byen har selvsagt også mange gode restauranter, kafeer og utesteder, samt et godt tilbud av butikker, kinoer og treningssentre.

Allerede den første helgen forstod jeg at oppholdet i Murmansk kom til å bli innholdsrikt. Jeg har vært på konsert med rockegruppen Leningrad og på båttur i den russiske samehovedstaden Lovozero. Denne uken satte den internasjonale filmfestivalen i Tromsø opp en fantastisk filmvisning av Veiviseren med livemusikk til, og jeg deltok på åpningen av en utstilling av russiske forskningsstasjoner i Arktis.

Noe du vil si helt til slutt?

Her i nord er menneskene varme og imøtekommende, og arbeidsmiljøet på generalkonsulatet er veldig bra. Fra første stund ble jeg inkludert, vist tillitt til og jeg får utfordre meg selv innenfor en lang rekke oppgaver. Trenger man hjelp, er den aldri langt unna. Å være praktikant i Murmansk er utfordrende, interessant og lærerikt, og på alle måter en utrolig verdifull erfaring å ta med seg videre.