Travel and border information for Norway in Norwegian / English

Traveling to Norway? - Register your arrival in our traveler registry
(About the registry)

Vielse i hagen - Foto:Ambassaden i Lisboa
Foto: Ambassaden i Lisboa

Vielser

Grunnet usikkerheten rundt koronasituasjonen vil det inntil videre dessverre ikke settes opp vielser.

Når?

Det er mange som ønsker å gifte seg ved Ambassaden i Lisboa, og det er derfor viktig at dere tar kontakt med ambassaden for å få utfyllende informasjon og avtale tidspunkt i god tid før vielsen skal finne sted.

Ambassaden utfører vielser annenhver torsdag, hver torsdag i høysesong (mai-juni), utenom når disse faller på helligdager. I juli og august utføres ikke vielser.  

Ettersom vi er en liten ambassade der vielsene bare utgjør en del av mange ulike oppgaver, må vi ha beskjed om ønsket dag for vielse senest 6 uker i forveien for bedre å kunne planlegge ambassadens agenda. Vi ber om forståelse for at det ikke er anledning til å utføre vielser utenfom oppsatte tidspunkt i vigselskalenderen. 

I vigselkalenderen finner dere en oversikt over hvilke datoer det er vielser ved ambassaden i Lisboa. Grunnet usikkerheten rundt koronasituasjonen setter vi ikke opp vielser inntil videre. Vigselkalender vil bli publisert her når vi utfører vielser igjen.  

 

Hvem?

Ambassaden i Lisboa har vigselsrett for brudefolk av ulikt og av samme kjønn. Minst én av brudefolkene må være norsk statsborger. Portugisiske statsborgere kan ikke vies ved ambassaden i Lisboa.

 

Hvordan?

Før dere gifter dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, såkalt prøving av ekteskapsvilkår. Dere må selv søke om prøving hos Skatteetaten. Det gjør dere enten digitalt via skatteetaten.no, eller ved å kontakte skattekontoret i Norge. Når man gifter seg ved en norsk ambassade gifter man seg etter norsk rett, og kan derfor gå frem på sammen måte som når man gifter seg i Norge.

Mer informasjon om prøving av ekteskapsvilkår for norske og utenlandske statsborgere på Skatteetaten sine nettsider.

Når prøvingen er foretatt vil skattekontoret utstede en prøvingsattest. Dersom prøvingen av ekteskapsvilkårene har skjedd digitalt blir prøvingsattesten sendt dere elektronisk i Altinn. Denne attesten må dere videresende til ambassadens e-postadresse emb.lisbon@mfa.no via videresendingsfunksjonen i Altinn så snart dere har mottatt den. 

Dersom prøvingen av ekteskapsvilkårene ikke har skjedd digitalt, men manuelt, mottar dere prøvingsattesten i posten fra skattekontoret. Dere må da sende originaldokumentet per post til ambassaden så snart som mulig, og senest 7 dager før vielsen. 

Vær oppmerksom på at prøvingsattesten kun er gyldig i 4 måneder.

 

Dokumentasjon som må fremvises ved ambassaden

 • Prøvingsattest fra norsk folkeregister (sendes i forkant).
 • Pass for begge brudefolkene må medbringes
 • Paret må oppholde seg gyldig i Portugal; enten som besøkende med eller uten visum, eller med oppholdstillatelse.

Praktisk informasjon

 • Ambassaden kan kun foreta vielser i ambassadens lokaler, ikke andre steder i Portugal.
 • Vielsen utføres av utsendt, norsk tjenestemann, vanligvis ambassadesekretær.
 • Seremonien tar vanligvis rundt 15 minutter. 
 • Det kreves ikke gebyr for vigsel ved norsk utenriksstasjon, seremonien er gratis.
 • Alle som gifter seg må ha to myndige vitner til stede under vielsen. Disse undertegner vigselsdokumentene. Dersom dere ikke har med noen som kan være vitner, vil ambassaden kunne være behjelpelig med dette, men da er det viktig at dere informerer om dette i god tid før vielsen finner sted.
 • Brudeparet kan ha med seg inntil 10 gjester. 
 • Tidspunkt for vielse må avtales på forhånd med ambassaden, og før prøvingen av ekteskapsvilkårene har funnet sted. Ved bestilling av tid bes følgende informasjon oppgis:
 1. ønsket dato og tidspunkt
 2. navn på begge ektefellene
 3. mobilnummer
 4. stilles det med egne vitner?
 5. antall gjester
 • Vielsen holdes på norsk, men kan utføres på engelsk dersom dette er ønskelig. Gi i så fall beskjed om dette når dere bestiller tid for vielse.
 • Ambassaden kan dessverre ikke være behjelpelig med bestilling av hotell, frisør eller blomster. Vi gjør oppmerksom på at hoteller ofte kan være behjelpelig med informasjon om nærmeste blomsterbutikk, frisør osv. 
 • Vi har en liste over fotografer. Det gjøres oppmerksom på at dette er tilfeldige fotografer som har lagt igjen kortet sitt eller bedt om å bli satt opp på liste ved ambassaden i forbindelse med vielser. Ambassaden har selv ikke erfaring med noen av fotografene, og kan derfor heller ikke anbefale noen av disse over andre fotografer.
 • Vennligst gi beskjed i god tid dersom en avtale for vielse ikke lenger ønskes opprettholdt.
 • Pass for begge brudefolkene må medbringes vigselsdagen.

Hvor?

Vielsene holdes vanligvis i ambassadens hage såfremt været tillater det. Det er også mulig å holde vielsen inne i ambassadens møterom. Møterommet er et lyst rom med store vinduer, med flott utsikt over ambassdaens hage og elven Tejo.